Tindra

INTRO-folk: Åtte folkemusikk-formidlere i kappestrid

For ferske musikere kan en liten håndsrekning være alt som trengs for å komme ut av startgropa. Rikskonsertene har hatt stor suksess med både INTRO-Klassisk og Jazzintro – nå lanseres INTRO-folk med brask og bram. Formålet er å gi vinneren av «Årets unge folkemusikere» en skreddersydd lanseringspakke for å få fart på karrieren. Kandidatene er allerede plukket ut, vinnerne vil bli kåret i fire semifinaler denne sommeren.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Av Knut Steen

INTRO-folk er et helt nytt lanseringsprogram for unge, lovende folkemusikere, der det overordnede målet er å styrke norsk og samisk folkemusikk.

INTRO-klassisk og Jazzintro er allerede godt etablerte lanseringsprogram, som har fått god omtale. Artistar som har vunnet Jazzintro eller INTRO-klassisk har fått hjelp til å sette fart på karrieren i Norge, og noen har også klrt å skape et navn for seg i utlandet.

Konsertsjefen i Rikskonsertene, Helge Skansen, har stor tro på prosjektet:

— Rikskonsertane har siden 90-tallet satset på lansering av de mest lovende artistane som er i startgropa til å bygge sin egen karriere. Erfaringene fra utøverne innen klassisk musikk og jazz har vært svært gode, ikke minst takket være samarbeidet med et 15-talls festivaler og organsisasjoner. Nå utvides satsingen til å også gjelde folkemusikk og samisk musikk, der samarbeid med folkemusikkorganisasjoner og festivaler er heilt sentralt. Vi har stor tro på at dette blir et viktig tilskudd til den positive utviklingen som skjer innen produksjon og formidling av folkemusikk for tiden, sier Skansen.

Målet med INTRO-folk er å skape en arena der utvalgte unge folkemusikere får utvikle seg som kunstnere og får erfaring i å formidle folkemusikk på et høyt nivå. Ved at utøverne deltar på toneangivende festivaler, får et bredt publikum muligheten til å gjøre seg bedre kjent med dem som musikkutøvere.

For målet med konsertene er ikke bare å kåre en vinner, skal vi tro Skansen:

— Presentasjonen av alle deltakerne vil vise fram bredden og nivået på unge norske folkemusikere og bidra til videre karrierebygging for alle musikerne, tror Skansen.

Vinneren, som skal kåres igjennom fire semifinaler og en finale, vil vinne en skreddersydd lanseringspakke for 2005 og 2006. Rikskonsertene skisserer en mulig premiepott slik:

· Konserter på flere av landets fremste festivaler
· Offentlig turné i Norge i regi av Rikskonsertene
· Tilbud om å utvikle et skolekonsertprogram i samarbeid med produsent, og å gjennomføre en skolekonsertturné for Rikskonsertene
· Mulighet for bestillingsverk
· Tilbud om å benytte Rikskonsertenes digitale produksjons- og redigeringsstudio
· Profileringspakke, for eksempel igjennom presentasjonssider på web
· Markedsføringspakke, med for eksempel PR-materiell som foto, plakat og flygeblad
· Promotering i /mot utlandet (Womex o.l.) i regi av NFF
· Gratis innmelding i Norsk Folkemusikkatalog Juryen

De fire semifinalene vil avholdes fra 22. mai til 24. juli på følgende festivaler: Den norske folkemusikkveka på Ål, Førde Internasjonale Folkemusikkfestival, Riddu Riððu i Kåfjord og Telemarkfestivalen. Semifinalene vil bedømmes ut i fra konserter på 45 minutt per artist.

Den store finalen – med fire finalistar – vil holdes under Jørn Hilme-stemnet i Valdres i perioden 25. –31. juli 2005. Finalen skjer ut i fra fire nye konserter på 45 minutter per artist. Vinneren blir kåret samme dag, og vil i første omgang bli booket til Nordsjøfestivalen ”Sailors Wake” i august 2005, Osafestivalen i oktober 2005 og Kalottspel i august 2006.

Etter omfattende juryarbeid sitter arrangørane bak «INTRO-folk 2005: Årets unge folkemusikarar» – Rikskonsertene, Folkemusikkscena og Norsk folkemusikkformidling – igjen med åtte semifinalister. To og to skal møtes til kappestrid under fire av sommarens folkemusikkfestivaler.

De åtte semifinalistane er Gammel-likt se, Adjagas, Majorstuen, Synnøve Bjørset, Tindra, Geitungen, Per Anders Buen Garnås og Gjermund Larsen. Du kan lese mer om hver enkelt i [link id=60388 title=»denne»] artikkelen fra Ballade, eller ved å bruke lenkene nedenfor.

Faguryen til INTRO-folk består av: Helge Skansen (Rikskonsertene, juryformann), Asgaut Bakken (Folkemusikkscena), Ola K. Berge (Norsk Folkemusikkformidling), Annbjørg Lien (artist), Øyonn Groven Myhren (artist) og Inga Juuso (artist)

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev