Jørgen Berntson Aase under Rubato.no sin 1rs-feiring på Verkstedet. Foto- Fabian Fjeldvik

10 gode råd til musikere som vil ha medieoppmerksomhet

Rubato-redaktør Jørgen Berntson Aase gir tips til de som sliter med å få napp i redaksjonene.

Kalender

Fiolinens gullalder

26/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Knut Vaage: multiMORF remix vol 1

26/09/2020 Kl. 20:00

Vestland

Ghazal- og qawwali-kveld

26/09/2020 Kl. 18:00

Oslo

Høstlandskap

26/09/2020 Kl. 16:00

Oslo

Etter å ha lest saken til Silje Holmen, «10 gode råd for urutinerte musikere som vil ha spillejobb«, fikk jeg inspirasjon til å endelig skrive saken jeg selv har ruget på siden jeg startet musikknettstedet rubato.no i 2015. Som hos Uhørt, er epost den foretrukne kommunikasjonskanalen mellom oss og artist.

Men som artist er det ikke alltid like lett å vite hvordan man skal få medias oppmerksomhet. Jeg skal derfor gi noen tips.

PS: Husk at musikken alltid er prioritet nummer en. God musikk selger seg selv, men det er mange om ballen, og da kan det være kjekt å få strukturert en god pitch.

Her er 10 gode råd for urutinerte musikere som vil ha medieoppmerksomhet:

1. Ikke send felles-epost
– Vi skjønner at du vil pitche til mange samtidig, men prøv å unngå å sette alle på samme epost. Om du MÅ sende det samme til alle på kontaktlista di kan du i det minste legge alle på skjult kopi, men da er det fare for at eposten havner i spamfilteret.

– Vi får overraskende mange nyhetsbrev tilsendt, med nyheter om ulike slipp av ymse slag. Og joda, nyhetsbrev kan være fint det, men når vi ikke har meldt oss på, og det ikke er gjort noen ting for å snakke direkte til oss, er det liten sjanse for at vi plukker den opp.

2. Vær personlig
– Hver journalist skriver om forskjellige ting. I Rubato har man mye frihet til å lage det innholdet man brenner for selv, så ta deg tid til å finne ut hvem som skriver om rock, hvem som skriver om hip hop osv. Det blir mye mer personlig, og alle har lettere for å gi oppmerksomhet til en mail rettet mot en selv.

– Forresten; har du møtt noen som jobber i Rubato tidligere? Topp! Skriv det – så husker vi deg.

3. Gjør research
– Vis at du har gjort litt research. Sjekk opp hva vi skriver om, hvilke saker vi har, og tenk ut hvordan du kan bidra. Vi har for eksempel aldri (et par unntak) anmeldt et helt album, men likevel får vi en del forespørsler om det. Vi anmelder hovedsakelig konserter, samt har intervjuer, i form av tekst og video, nyheter og andre ting. Dog; vi er åpne for nye ting. Finn ut hvordan du kan skape verdi.

4. Skriv på norsk
– Det hender vi får epost som er på engelsk, og de havner nederst i bunken. Automatisk.

5. Legg ved linker som kan streames
– Vi har ikke plass til å laste ned låter eller videoer fra alle som sender mail til oss. Legg ved ting via en Soundcloud/Youtube-link (eller annet streamingvennlig format).

6. Vær tidlig uke
– Dette gjelder både urutinerte musikere, små labels og major-selskapene. Ikke send epost samme dag som låten eller musikkvideoen er ute. Planlegg godt, og send minst en uka før slipp. Gjerne før. Man må laste opp låten til strømmetjenester en stund i forveien, så hvorfor ikke gi en heads up til media i samme slengen?

7. Følg opp
– Det skader ikke å følge opp eposten man ikke har fått svar på. Det er mange om ballen, og sannsynligheten er stor for at man ikke har rukket å høre gjennom alt som har kommet inn.

8. Bilder
– Legg ved gode, høyoppløselige bilder. Ikke skjermdumper fra en kornete musikkvideo. Legg gjerne ved både horisontale bilder som kan brukes til selve artikkelen, samt vertikale bilder som vi kan dele på våre sosiale medier.

9. Fortell en historie
– Det er viktig å ha en historie å fortelle. Det gjør det mye mer spennende å skrive og lese om. Ikke finn på noe veldig spektakulært. Start med deg selv og tenk bredt. Jobb med historiefortellingen. I 2018 holder det ikke å ha «droppet ut av studiene for å satse hundre prosent på musikken». Vi har hørt det før. Vær kreativ. Dette klarer du! Og ha gjerne med sitater.

10. Ha en oversiktlig mail og et godt språk
– Fortell om deg selv, din historie og musikken på en ryddig og kronologisk måte. Om du ikke er trygg på norsk grammatikk, be noen andre lese over. En velformulert tekst gir et godt førsteinntrykk. Legg ved linker som er relevante, og ha en tydelig og god disposisjon som er lette å følge.

Sist, men ikke minst: Vis respekt.
– Det er mange om ballen, og nye slipp skjer fortere enn man vet. Med respekt kommer man langt, og om man ikke får en sak den første gangen man pitcher kan det hende at det åpner seg en luke senere. Husk at selv om man følger alle rådene over er det ingen garanti for at man plukkes opp, men da er man i hvert fall på rett vei.

Jørgen Berntson Aase, redaktør for rubato.no

Stillinger

Direktør

Fond for utøvende kunstnere

Markedskoordinator

Det Norske Blåseensemble (DNBE)

Forretningsutvikler

Sørf – Sørnorsk kompetansesenter for musikk

Førsteamanuensis i fløyte

Norges musikkhøgskole

Førsteamanuensis i klarinett

Norges musikkhøgskole

Kantor

Ulstein kyrkjelege fellesråd

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev