Schtimm, 2004

Schtimm: Enigmatikere til Tyskland

Det gåtefulle bandet Schtimm setter i disse dager kursen mot kontinentet for å spille konserter i utvalgte byer i Tyskland. Platene «Plays Mrakoslav Vragosh» (2002) og ferske «Featuring» har begge fått gode omtaler i tysk presse. Bandet, hvis medlemmer kun tilkjennegir seg selv med bokstavene Æ, P, B og K, skal nå skrive turnédagbok som kommer til å bli publisert eksklusivt på Ballade. Deres popularitet i Tyskland begynte for øvrig som en tilfeldighet. – Vi sendte rundt plater for å kanskje booke noen jobber, så ville tilfeldighetene at vi snublet over et plateselskap som ga oss ut, sier bassist/vokalist Æ til Ballade.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Kyrre Tromm Lindvig

Schtimm debuterte med «The Alcoholovefi Collection» i 2000. Bandet har fått mye oppmerksomhet for sin kryptiske fremferd, som bl.a. omfatter en Norgesturné der publikum måtte oppleve musikken via øretelefoner. Men hva var egentlig tanken bak det?

— Det er en gammel klisjé, men det handler jo om at musikken er det viktigste. Det er ikke så viktig hvem som gjør hva, vi ønsker å fremstå som et helhetlig produkt. For å ytterligere fokusere på musikken har vi heller ikke bilder i platecovrene, sier Æ.

Da de utga platen «Plays Mrakoslav Vragosh», ble det fra flere hold hevdet at de prøvde å lure pressen ved å fremstille det som en coverplate. Dette benekter Æ.

— Poenget er at tittelen ga oss en retning å jobbe mot, det ga oss tematisk forankring i det russiske, som vi er fascinert av. Ellers kan jeg fortelle at selv om et navn som Mrakoslav Vragosh fort oppfattes som russisk eller slavisk med norske ører, så sier russere jeg har pratet med at det overhodet ikke lyder som et russisk navn. Vi valgte navnet for å kunne gjennomføre vårt musikalske prosjekt, sier Æ.

Hele platen ble faktisk laget etter et slags dogmeprinsipp. Æ poengterer at selvpålagte begrensninger er viktige i en tid hvor alle og enhver, bare de eier en PC eller Mac, kan lage sine egne plater.

— Det er overveldende masse teknologi som står til disposisjon i en opptakssituasjon. Derfor valgte vi å blant annet å ikke bruke noe EQ eller digital klang. Vi la også bare på maksimum to studioeffekter per låt. Dette gir et fokus i jobbingen, forteller Æ.

Han er ikke sikker på hvorfor de slår så godt an Tyskland, men antar at det har med et visst eksotisk syn på Norge å gjøre.

— Nå er ikke jeg helt dreven i tysk, men vi får oversatt en del anmeldelser. Det er mye snakk om natur, og det ser ut som om en viss eksotisme som spiller inn. Men om det er treffende, er ikke opp til meg og oss å bedømme. Vi gjør rett og slett det som føles naturlig for oss, og vi kan jo ikke se vår musikk utenfra – det er jo opp til mottageren. Men vi vil jo selvfølgelig at vi skal gjøre et inntrykk på lytteren, sier Æ.

Schtimm har også tidligere vært på turné i Tyskland, men har spilt relativt lite i Norge. Æ forteller at dette er et av satsningsområdene fremover.

— Vi spilte en Nord-Norge turné nylig, hvor vi fikk spilt på en del steder. I tillegg kommer vi til Mono i Oslo den 11.oktober og til Blæst i Trondheim den 15.oktober. Men fremover vil vi forsøke å få spilt litt på Vestlandet og større deler av Norge. Siden vi gjør alt selv, tar ting litt tid å stable på bena, sier han.

Deres uavhengighet gjenspeiles også i det at de utgir sine plate på eget selskap, mens plateselskapet i Tyskland utgir platene deres på lisens.

— Slik har vi 100% kunstnerisk herredømme. Vi har også fått en distribusjonsavtale med Bonnier/Amigo, som skal utgi vår siste plate i Danmark og Sverige rundt nyttår, forteller Æ.

Det ferske albumet, med tittelen «Featuring» og gjester som Fred Jonny Berg, Bodø Sinfonietta og Hank fra Turboneger, ble utgitt i juni i mellom-Europa, og ble sluppet her hjemme i midten av september.

Konkrete planer om ny plate har de ikke, men håper at de kanskje kan gå i studio på vårparten 2005.

— En av ulempene med å ha kunstnerisk kontroll er at vår lille bandorganisasjon må organisere hele innspilling selv. Så vi får se når vi kommer i studio neste gang. Men i første omgang har vi mer enn nok med turnéen, avslutter Æ.

Schtimm er opprinnelig fra Saltdal i Nordland, og har i dag base i Trondheim. Mer informasjon finner du på bandets hjemmesider – og ganske snart også i form av en fortløpende turnédagbok her i Ballade.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev