El Caco

Rikskonsertenes råeste

Tungt, tøft, trøkk. Etter knallanmeldelser, sterke listeplasseringer av platene og omfattende utenlandsturnering er El Caco blitt et kjent navn i store deler av Europa. Nå konsentrerer tungrockbandet seg om Norge og det norske publikummet, og reiser på turné med Rikskonsertene, før turen går til Tyskland, der bandet vil følges opp av Europas største metall-magasin, Metal Hammer.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Av Knut Steen

— En konsert med El Caco er ikke bare en opplevelse fylt av tung, variert, melodiøs og simpelthen tøff musikk, det er også en morsom, energisk og underholdende opplevelse, bandet representerer nok den tyngste musikken vi har jobbet med, sier Tone Vandvik, som er ansvarlig for Musikantbruket i Rikskonsertene.

— El Caco er et band med tre unge, dyktige og engasjerte musikere som har spilt lite her hjemme. Ved å sette sammen en norgesturné kunne Rikskonsertene bidra til at et band i etableringsfasen får spille for et bredt, norsk publikum, samtidig som vi også forteller om bredden i hva vi jobber med. Og så er jo El Caco bare rett og slett bra, avslutter Vandvik. Musikantbruket er et servicekontor spesielt for frilansmusikere; det legger turneer for profesjonelle musikere som allerede har grunnfinansiering, og bidrar med rådgivning og ideer.

De tre bandmedlemmene Øyvind Osa (vokal og bass), Thomas Fredriksen (trommer) og Anders Gjesti (gitar), kommer fra Lillestrøm, og har holdt sammen siden 1998. Alle tre har ulike innfallsvinkler og inspirasjonskilder, noe som gir musikken spenning og kontraster. Det musikalske samarbeidet mellom Øyvind og Anders startet imidlertid allerede i skoledagene. De var innom flere ulike bandnavn og trommeslagere før Thomas kom inn i bildet og El Caco ble født. Endelig stemte kjemien, og siden har det bare gått en vei.

Bandet har gitt ut to album. Debutalbumet Viva! kom våren 2001. Albumet fikk distribusjon på verdensbasis, og kjemperespons i form av strålende anmeldelser i verdens rockepresse. El Caco endte opp på listene over årets beste plater i blant annet de anerkjente magasinene Kerrang! og Metal Hammer. Bandet spilte på flere store sommerfestivaler, på ulike klubber rundt om i Norge og Europa, og på en lang europaturné med det amerikanske bandet Nebula tidlig i 2002.

El Cacos andre album, Solid Rest, kom ut i mai i år. Plata har fått meget god mottakelse i Norge, og i løpet av sommeren har plata blitt lansert over store deler av Europa. I juni dro El Caco på nok en stor Europaturné, og når de i høst turnerer Norge vil det norske publikummet endelig ha muligheten til å høre El Cacos musikk der rent driv og tyngde rocker melodilinjene.

«Smidige overganger mellom hard og rå energi, og en mykere, mer dvelende substans, samt teft for detaljer i lydbildet gir bandet dimensjoner», er blant uttalelsene som har falt om bandet, som har fåt sterke anmeldelser for både innspilt materiale og konserter. Håkon Moslet skrev dette om El Caco allerede i 2001: «Heftig live! (…) med en stilsikkerhet og et overskudd som er få forunt. (…) øs, humør og instrumentell treffsikkerhet.»

Rage Magazines anmelder var ikke mindre begeistret over debuten «Viva!, som han ga 9.5/10: «For me, El Caco are the hottest candidates for the stoner rock throne. «Viva!» is the best album to emerge from the stoner scene. El Caco rock like hell and make a noise like there’ll be no tomorrow. But unlike most other stoner bands, El Caco’s sound is not so forced and unnatural. This interaction of silence and noise – great!

El Caco levner fremdeles ingen tvil om at de er et drivende liveband, noe også Øyafestivalens publikum lot til å setter pris på da bandet spilte der i år. Det er heller ikke alle norske band forunt å få videoen sin vist på MTV, men El Cacos «A Nice Day» (fra Solid Rest) har snurret på «Superrock» på MTV Nordic i hele sommer.

For den som kunne tenke seg et live-møte med den hardtslående trioen, kan Ballade her presentere turnélisten:

Den tredje oktober spiller El Caco i Hulen i Bergen, med oppvarming fra det lokale bandet Clown. Dagen etter står Stavangers Folken for tur. Her vil både Clown og Stavanger-numetallerne Lowdown stå for oppvarmingen.

Deretter følger i rask rekkefølge: 10 oktober: Trondheim (Blæst), 15. oktober: Bodø (Sinus), 16. oktober: Tromsø (Kaos), 18. oktober: Moss (Sin City), 24. oktober: Ørsta, (Rust Club), 29. oktober: Oslo (Blå), 31.oktober: Skien (Café Radio), 07. november: Tønsberg (Kongsgården). Turneens siste konsert blir avholdt på Rukjan-klubben Rallaren, den 8. november.

Etter at Norgesturnéen er avsluttet, reiser El Caco til Tyskland, der de skal holde syv konserter som vil bli behørlig presentert og dekket av tysker Metal Hammer, som er Europas største metal-magasin. Den siste av konsertene i denne rekken vil holdes i Lillestrøm, på utestedet Martins.

— Å ha et navn som Metal Hammer på plakaten, i tillegg til å få så god dekning som vi har i siste nummer ser jeg på som et stort pluss, sier Christer Hansen, som er daglig leder for El Cacos plateselskap, Black Balloon Records.

Bladet, som ga El Caco 6/7 på terningen for «Solid Rest», har også andre norske navn på listen over band de ønsker å sette fokus på denne måneden. Ved siden av mastodonter som Metallica og Motörhead, står blant andre Zeromancer og Dimmu Borgir, som er aktuelle med utgivelsene «Zyzzx» og «Death Cult Armageddon», oppført som band det er anbefalt å få med seg.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.