Zeromancer

Zeromancer på Rockefeller – Xploding Plastix på John Dee

4. oktober blir det dobbelt norsk i Torggata i Oslo: Det norske synthbandet Zeromancer avslutter sin Europaturné med konsert på Rockefeller. Tidligere i år har Zeromancer blant annet turnért i USA, og de er for tiden også aktuelle med sin nye plate «ZZYZX». Samme kveld står Xploding Plastix klar til å innta scenen en etasje lavere: Også de aktuelle med nytt album, som er gitt den sedvanlig tungevridende tittelen «The Donca Matic Singalongs».

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Etter at Seigmen ble oppløst i 1999, steg synthrockegruppen Zeromancer opp av asken. Alex Møklebust, Kim Ljung og Noralf Ronthi er trioen som fortsatte fra Seigmen, med selskap av Chris Schleyer og Erik Ljunggren. Bandet albnumdebuterte med «Clone Your Lover» i 2000, som de fulgte opp med «Eurotrash» året etter.

Zeromancer ble kåret til årets nykommer under The German Alternative Music Award i 2000, og er nå igjen aktuelle med nytt album, «ZZYZX» (uttales «zaizix»). Tittelen er lånt fra en amerikansk spøkelsesby utenfor Las Vegas som har fått navn etter de siste bokstavene i det engelske alfabetet, og som også blir kalt «The last place on Earth». Den symfonisk-klingende «Famous Last Words» fra denne platen er – nokså atypisk for denne typen musikk – A-listet på popkanalen P4.

Albumet «ZZYZX» beskrives som mer melodisk, snillere og mer popete enn før, men stilen er fortsatt mye den samme. VGs anmelder var i hvert fall over seg av lovord: «ZZYZX» er det tredje albumet til Zeromancer og bandets beste utgivelse til nå; veldreid, mørk, melodiøs og skinnende maskinell rock, skrev han.

I 2002 begynte Zeromancer for alvor å røre på seg i USA. I den sammenhengen sa Kim Ljung til Ballade

– Vi har blitt signert på Cleopatra Records i statene, og spilt konserter i snart to og et halvt år nå. Vi har drømt om å gjøre det bra i USA hele tiden, og nå har vi en bra vibb som er i ferd med å løsne litt greier for oss her nede. Det er utrolig tungt å slå igjennom i USA, men foreløpig har vi bra rotasjon på college-radioene, og mottar ekstremt mye fanmail, så vi er i alle fall godt i gang, fortalte han.

Etterhvert har bandet fått en større fanbase i USA og iår har de også hatt en lengre USA-turné. I skrivende stund er de altså i full gang med sin Europaturné, som avsluttes på Rockefeller lørdag 4 oktober, med Drammensbandet Delware som oppvarmere.

Xploding Plastix har eksistert siden 1999, og har sin kjerne i Hallvard Wennersberg Hagen og Jens Petter Nilsen. Gjennombruddet kom i 2001, med debutalbumet «Amateur Girlfriends Go Proskirt Agents», som fikk både anmeldere og publikum til å ta av. Det ble ukas album på P3, og nominert til både Alarm- og Spelemannsprisen. Albumet skapte furore både i norsk og utenlandsk presse, og har allerede har fått noe av en klassikerstatus.

Tidligere i år kom EPen ”The Benevolent Volume Lurkings», som viste bandet fra en nenda mer organisk og variert side enn tidligere. Det nye albumet ”The Donca Matic Singalongs” vil være en fortsettelse av ”The Benevolent Volume Lurkings”, og er ute i butikkene 29. september.

I 2003 har Xploding Plastix turnert i inn- og utland med stor suksess blant annet på Eurosonic-festivalen i Groningen (Holland), hvor bandet presenterte mye av det kommende albumet og annet nytt materiale. Denne konserten ble kringkastet på nasjonal radio i tolv europeiske land, og også sendt i sin helhet på BBC Radio 1’s radio show John Peel Session.

Begge konsertene finner sted lørdag 4. oktober. «ZZYZX» distribueres av Warner her hjemme, mens det er Sony Music som skal forsyne nasjonen med eksemplarer av «The Donca Matic Singalongs».

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.