Honcho (foto: Øyvind Holen)

Rocker Drammen

Bigbang, Jaga Jazzist, Black Debbath, Gluecifer, El Caco, Furia og Honcho (bildet) er bare noen av artistene som skal rocke Drammen til dens grunnvoller under den tredje Working Class Hero-festivalen fredag 15. og lørdag 16. juni.

Kalender

Jubileumskonsert – Schola 60 år!

15/06/2024 Kl. 17.00

Oslo

Irsk søndagskonsert med Caraid

16/06/2024 Kl. 15:00

Oslo

Working Class Hero-festivalen arrangeres på den tidligere industritomta til Union Fabrikker ved Drammenselva. Over 30 band og artister opptrer, fordelt på 4 scener, og festivalen er et samarbeid mellom Union Rockeklubb, vise- og lyrikklubben DaCapodasten og flere lokale bluesklubber.

Navnet «Working Class Hero» er tatt fra John Lennons sang med samme navn og illustrerer at festivalen finner sted i Unions gamle papirfabrikk i det tidligere industriområdet ved Drammenselva. Festivalen ønsker å sette fokus på typisk arbeiderklassemusikk, ikke så snevert som det kanskje høres ut som. Opp gjennom årene har arbeiderklassen til stadighet fornyet seg og tatt til seg nye musikkutrykk. Fra politiske visesangere på 1920-tallet til aggressive rap- og teknoartister i dag går en rød tråd, via blues, country, jazz, rock, protestsangere og punk.

Begge dagene vil Working Class Hero tilby et bredt program på to rockescener, en intimscene og i et bluestelt. På hovedscenen og mellomscenen vil store og små band, både lokale og nasjonale sørge for å holde stemningen oppe kvelden og natten igjennom.

I år vil også filmen om Ragnarock Festivalen – Norges svar på Woodstock – fra 1973 vises. Dette var en storhetstid for norsk rock, med legendariske band som Aunt Mary, Popol Vuh, Prudence og Saft.

I samarbeid med vise- og lyrikklubben DaCapodasten vil Festivalen åpnes på intimscenen av Svein Erik Alfredsen som synger «»Working Class Hero» av John Lennon kl. 19.00 på fredag, med påfølgende presentasjon av årets kulturprofil Hans Jæger, framført av Triztan Vindtorn.

Hans Jæger, født i Drammen i 1854, er den førende bohemen i norsk kulturhistorie. I 1885 gav han ut «Fra Kristiania-Bohêmen», en naturalistisk skildring av to unge menns oppvekst og fall. I de selvbiografiske bøkene «Syk kjærlihet», «Bekjendelser» og «Fængsel og fortvilelse» forteller han åpenhjertig om sitt forhold til Oda Krogh. Alle de nevnte bøkene ble beslaglagt av politiet fordi de ble ansett for å krenke bluferdighetsfølelesen. Jæger skrev også en del artikler (blant annet om sine erfaringer som fange i Botsfengselet) og det omfangsrike verket «Anarkiets bibel». Han arbeidet for en samfunnsomvelting som skulle gi enkeltindividene.

Intimscenen tilbyr et program spekket med poesi, sang og foredrag begge dagene, blant annet et lokalhistorisk foredrag med lysbilder og anekdoter fra det Drammen som nå er borte – byoriginaler og gamle idrettshelter trekkes fram fra glemselen. Bilder og skulpturer av Anne Dahl og Marit B. Johansen, to lokale kunstnere vil være utstilt på Union Scene under hele festivalen.

Lørdag inviteres alle fylkets musikere til seminar hvor man kan få vite mer om sine egne rettigheter og muligheter for støtte, og diskusjon om hvordan Drammen og Buskerud kan gi et bedre tilbud til artister og publikum. Representanter fra TONO, Norsk Musikkråd, Norsk Rockforbund og RAVE vil være tilstede og lede seminaret i samarbeid med Union Rockeklubb.

Working Class Hero åpner fredag 15. juni kl. 18. På lørdag åpner området kl. 17.

Her er noen av artistene som kan oppleves under Working Class Hero-festivalen:
• Bigbang
Er tilbake med sin soulinfluerte rock. Bigbangs suksess er ikke bygd på hype, trend eller overfladiske faktorer. Først og fremst er det bred og dyp musikkforståelse, spilleferdigheter og teft for gode låter som ligger bak.
• Delaware
Dette skrev Dagbladet etter årets by:Larm; Mer sofistikert enn Motorpsycho og vakrere enn Seigmen. Delaware lager rett og slett vakker støy. Liker du Radiohead og Placebo, bør du sjekke ut Delaware.
• Jaga Jazzist
Er vennegjengen fra Tønsberg som møttes for å se jazzfilm og høre musikk i 1994. Da de plukket opp instrumentene og begynte å spille sammen var det ingen vei tilbake. Sakte, men sikkert banet jazzistene seg vei i det norske musikklandskapet. Etter tre album er Jaga Jazzist vel etablert som et av Norges beste band med et eget sound og grensesprengende uttrykk.
• Ram-Zet
Er et band med mange forskjellige influenser. Musikken er en blanding av forskjellige stilarter, alt fra black metal, til rytmisk metal og neste ren pop. Ram-Zet var en av fjorårets kometer på den norske metalscenen, deres debutalbum fikk strålende kritikker og det hele endte i en nominasjon til Spellemannprisen.
• Hungry John
John Magnar Bernes har spilt land og strand rundt siden 60-tallet og fikk navnet sitt da han spilte som gatemusikant i London på 70tallet. Vel hjemme startet han Bergen Bluesband i 1975. Hungry John har spilt med Pete York fra Spencer Davies Group Blues Union & Blues Reunion, deltatt på historiske innspillinger i Chicago med blant annet Knut Reiersrud, og startet bandet the Bues Shadows. I fjor kom albumet «It´s all right» som fikk strålende kritikker.
• Black Debbath
Black Debbath er det desidert tøffeste og feteste hardrockbandet som noensinne har kommet ut med plate her til lands. Med ekstremt gjennomført og fengende musikk i kombinasjon med et sterkt politisk engasjement, har de på rekordtid blitt så vel kritiker- som publikumsfavoritter. Når disse gutta sparker i gang sceneshowet spares det ikke på kruttet. Bandmedlemmene har fartstid i band som Gartnerlosjen, Bare Egil Band og Hurra Torpedo og vet definitivt hvordan de skal få det til å svinge en lørdagskveld på lokalet.
• Gluecifer
Har eksistert siden 1994 og er en av hovedbandene i det pressen ynder å kalle «The Scandinavian Rock Explosion». Gluecifer byr på høyoktanrock, og har imponert stort over hele verden. De er det bandet som har turnert mest av norske band og det sies at Gluecifer er «definisjonen på rock’n’roll».
• The Hustlers
Er unge drammensgutter som spiller eldre amerikansk surf, og har gjort flere konserter både i Drammen og hovedstaden. Verdt å få med seg!
Russian AmCar Club
Den norske 80-tallsduoen, Russian AmCar Club, som påstår de startet bandet etter å ha sett Leonid Bresjnevs begravelse på en tolvotmmer-tv i baksetet på en ´59 Pontiac Firebird – er tilbake!
• Cato Salsa Experience
Kraft og energi er slitne klisjeer som burde vært spart til dette bandet som spiller rå garasjerock.
• Cadillac
Om Cadillac sies det at de spiller bedre enn alle rockeband i Norge til sammen, og Per Borten er en frontfigur med rockestjernepotensial ingen har sett maken til!
• Fast Foolish Flies
Er et fremadstormende band fra Kongsberg som spiller alternativ rock og er inspirert av Red Hot Chili Peppers, Foo Fighters, Pearl Jam og Creed.
• The Vendettas
Har fått stempel på seg som Motörheads eplekjekke lillebror, og spiller bluesy rock’n’roll med metalundertoner.
• Dirty Deeds
Fra Eiker. Spiller AC/DC og ikke noe annet! Høy desibel, korrekt antrekk og Angus Young-riff som får de fleste til å måpe!
• El Caco
Er en hardtslående trio fra Lillestrøm og har nettopp sluppet albumet «Viva». Musikken er en miks av medlemmenes musikksmak, fra Fu Manchu, Tool og Deftones til Black Sabbath og Led Zeppelin.
• Furia
Disse fem jentene fra Os har spilt sammen siden 1995 og i oktober vant de Zoom, noe som førte de ut på en større norgesturné og sju konserter i England og Skottland.
• The Goodtimes
Med medlemmer fra JR Ewing, Sportswear, Billion Dollar Mission, Lash Out og Thunderbolt spiller juicy, kickass-punkrock
• Ribcage
Er et rock’n’roll-band fra Drammen, som spiller en blanding mellom rock og punk. Bandet har hold på siden 1998 og i den perioden varmet de blant annet opp for Gigandhi og The Turpentines. Ribcage ga ut den egenfinansierte CDen «Peel Off the Pain» i 1999 og er med på det aktuelle Drammen Rock City-albumet.
• Thunderbolt
Spiller heavy metal anno 2001 og ligger i krysningspunktet mellom Def Leppard, Iron Maiden og Entombed.
• Silver
Det er sjelden man ser et så ungt band kjøre så hardt som Silver. Vi snakker rock slik Iggy, Ramones og Hanoi Rocks gjorde det i sine glansdager, men med Silvers egen lille vri.
• Honcho
Et av Norges beste stonerrock-band!
• Bloom
Ble startet i 1995 av Janne A. Reiersen (låtskriver, gitarist og vokalist). Musikken har i årenes løp utviklet seg til stemningsbasert, melodiøs alternativ pop/rock.
• Camaros
Musikken er som bilen de har rappa navnet sitt fra. Beintøff amerikansk enkel råhet, med slem kvinnelig bassist og en Ramones-kloning av en trommis som banker trommer på en absolutt imponerende måte.
• Freuds Garage
Er fire glade gutter fra Klokkarstua som har spilt sammen i tre år. Freuds Garage serverer coverlåter fra 70- og 80åra, men alltid i egen innpakning.
• J. B. & the Delta Jukes
Er en nystartet bluestrio, men har medlemmer med lang fartstid i bluesmiljøet i Drammen.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.