Thea & De Fine (Foto: Tiril Hjelmeland)

Eggstock med gavepakke til unge musikere

I dag begynner den AKKS-organiserte Eggstockfestivalen i Bergen. For sjette året på rad får unge band mulligheten til å vise seg frem på det akademiske Kvarter i Teglverket. I løpet av de første to dagene av konkurransen skal 28 band kokes ned til 10 – som kan dra hjem med en av mange premier. Arrangørene kan i år friste med studiotid, mastering og opptrykk av CD med cover, videoproduksjon, grafiske tjenester, musikkinstrumenter, musikkutstyr, hjemmestudio og flere spillejobber. – Vi forsøker å skape en slags portal fra det totalt ukjente til det etablerte, sier daglig leder for AKKS Bergen og medlem i styringsgruppen for Eggstockfestivalen, Mona Størseth.

Kalender

Oslo Operafestival OPERAKONSERT

17/09/2021 Kl. 19:00

Oslo

Oslo Operafestival OPERAPERLER

17/09/2021 Kl. 21:00

Oslo

Oslo Operafestival – Lørdagsopera

18/09/2021 Kl. 15:30

Oslo

Av Knut Steen

Eggstockfestivalen er en 40-årig tradisjon i Bergen.

På grunn av den økende interessen blant band for å delta på Eggstockfestivalen, har AKKS Bergen sett nødvendigheten av å arbeide for å ekspandere det geografiske segmentet av det som er festivalens målgruppe.

I 2006 samarbeider Eggstockfestivalen med de tre kommunene Etne, Kvinnherad og Voss. For å lette litt på det økonomiske presset ved å reise med band, har Sparebanken Vest i år spandert reise og opphold på flere av bandene fra Bergens nabokommuner.

33 påmeldte på 4 timer
Allerede i løpet av de fire første timene fra påmelding til Eggstockfestivalen startet, hadde 33 band sendt inn sin søknad om å delta. Dette betyr en rekordinteresse fra unge uetablerte band, melder arrangørene. Band fra hele Norge har søkt, tross for at Eggstockfestivalen er forbeholdt ungdom på Vestlandet. Hele 60 band sendte inn påmeldingsskjema og det viser den sterke interessen for den røffeste rockefestivalen for ungdom i Norge.

Eggstock profilerer seg som «Den eneste festivalen som retter seg mot ungdom både som publikum og artister, og den talentkonkurransen i landet med de beste, største og fleste premiene.»

De siste årene har billettene til Eggstockfestivalen blitt revet bort i løpet av et par timer. Publikum er ungdom og musikkinteresserte i alle aldre, festivalen kan nemlig skilte med atskilte områder for de over og under 18 år.

— Du ser dem her først
— Eggstockfestivalen er flittig benyttet av konsert-bookere fra hele byen. I løpet av høsten gis disse bandene muligheten til å spille større konserter på andre scener, men her ser du de alle, først og til en billig penge, sier daglig leder for AKKS Bergen og medlem i styringsgruppen til Eggstockfestivalen, Mona Størseth.

I år feirer også AKKS Bergen feirer 6 år som arrangør av Eggstock. I anledning jubileet lover Eggstockfestivalen i år å overgå seg selv.

— Frivillige krefter mobiliseres hvert år for å gi de uetablerte musikerne i Bergen (og nå også omegn) en arena hvor de kan få vist seg frem for publikum. Samtidig får de sjansen til å vinne utstyr og muligheter som er de færreste unge band forunt å komme bort i. Bandene er gode og stemningen om mulig enda bedre. Fond for Lyd og Bilde og Bergen Kommune har gitt AKKS Bergen penger til utgivelse av jubileums-CD, så om kort tid vil ”Best of Bergens Band” bli noe en kan nyte også utenom denne hektiske uken i juni, sier Størseth.

En institusjon
Til tross for at ingen får dbetalt for å jobbe med Eggstock, har det aldri vært noe problem å få tak i frivillige, kan Størseth fortelle.

— Vi er heldige nok til at de fleste har lyst til å være med og samarbeide. Eggstock har en lang tradisjon i Bergen – av proffe musikere er det bare et fåtall som ikke har vært innom Eggstock på ett eller annet tidspunkt i karrieren. Vi forsøker å skape en slags portal fra det totalt ukjente til det etablerte, noe jeg føler vi har lykkes ganske bra med så langt. Når det har blitt en «greie» blant ferske Bergensband å sikte seg inn på Eggstock, sier det noe om hvilken institusjon dette har blitt, sier Størseth.

Null karaoke
Men selv om festivalen har mange år på baken, betyr ikke det at den har stått uforandret igjennom 40 år. Da AKKS overtok styringen, satte de også krav om at alt materialet som fremføres, skal være egenprodusert:

— Vi har lyst til å være med på å stimulere musikkproduskjonen på vestlandet, da er det en selvfølge at vi ønsker band som lager sin egen musikk. Så det blir ikke noe karaoke på Eggstock, lover Størseth.

I to innledende runder de første dagene, spiller samtlige 28 band foran en fagjury. 10 band går videre til finaledagen. Disse konkurrerer om en rekke fristende premier, blant annet studiotid, mastering og opptrykk av CD med cover, videoproduksjon, grafiske tjenester, musikkinstrumenter, musikkutstyr, hjemmestudio og flere spillejobber.

Juryen består i år av: Ove Svendsen fra The Owens, Silje Wergeland fra Octavia Sperati og Kristian Stockhaus fra Ungdomsskulen m.m. Konferansier for Eggstockfestivalen 2006 er Gunnar «Gest» Greve kjent som rapperen med den grove røsten fra Spetakkel og nå aktuell som soloartist.

Lovende i dag, best i morgen?
— Juryen må forholde seg til en rekke løse kriterier som styringsgruppen har satt, forteller AKKS-sjefen:

— De skal ta hensyn til alder, musikalsk kvalitet, scenetekke, utførelse og om bandet har uforløst potensial. Dermed er det ikke nødvendigvis det teknisk beste bandet som vinner, men kanskje de med mest gnister under overflaten. Folkene i juryen har bakgrunn fra metall- pop- og skranglerock-miljøene. Den siste dagen får de tre i juryen et tilskudd med en person fra Tinnitus Recording, ellers har sponsorene ingen innvirkning på hvam som vinner hvilke priser, kan Størseth fortelle.

Dette er årets deltakere:
13. – 15. juni skal 117 gutter og 17 jenter spille på Eggstockfestivalen 2006, her er bandene:

Fra Bergen og omegn: Alien Diversity, Bridgeofstone, Broken Silence, Concussion, Diversity, Garry Girth Dirt Band, Hypertension, Imperial Age, IN Confesso, Jane´s Dean, La concorde, Lovelaze, Lyd, Mr. Albatross and the Aviators, Sympozium , SynKoke , Stumbleboy, The Bird Flew og Torini.

Kvinnherad: Against Majority, The Wave og Frittgåande Høns Fra Helvete
Voss: 24\7, Aggresive Agility, Baby Renegade, Silver Snake, Whishing Well og Sworn. Det var ingen påmeldte fra Etne kommune.

Eggstockfestivcalen 2006 avvikles med god støtte fra Sparebanken Vest, Bergen Kommune, Hordaland Fylkeskommune, Norsk Kulturråd og en rekke samarbeidspartnere i næringslivet: Tinnitus Recording, Mediauno, Sonovo Mastering, Noroff Instituttet, Lost Weekend, Malakoff Festivalen, Garage, Kick Hårstudio, Hagstrøm Musikk, Pro Perc Musikk Miljø, Musik Magazinet og AKKS Bergen. Artikkelbildet er av frontfigur Thea Hjelmeland, som ble fjorårets Eggstock-vinner med sitt band Thea & De Fine.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kirkemusiker

Tromsø kirkelige fellesråd

Markedsansvarlig

Kirkelig Kulturverksted AS

Prosjektleder

Norsk ressurssenter for klassisk musikk

Redaktør

Periskop

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev