Bodvar Lotsberg 2002

Økonomisk rekviem for musikkhøgskolene?

– Politikere, ta til fornuft! Gi Musikklinjene ved Høgskolene i Bergen og Hedemark 1,5 millioner hver, dette angår den oppvoksende slekt, som fortjener å få formidlet kultur av folk som kan sitt fag! Denne appellen kommer fra Bodvar Lotsberg, som er lektor for musikkhøgskolen i Hamar. Bakgrunnen for bønnen er at de to musikklinjene står i fare for å miste livet.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

— Hedemark og Bergen er de eneste skolene i landet som driver allmenn fireåring musikkutdanning, om vi forsvinner står det ingen igjen til å lære opp musikklærere og musikkpedagoger, sier Lotsberg, som betegner dette som en nasjonal kulturkatastrofe.

Grunnen til at musikklinjene står i fare for nedleggelse, er nye regler for tildeling av offentlige midler. Tidligere har det vært mulig for musikklinjene å få overført midler fra de andre fagene, det er det nå slutt på. I følge med kutt i statsbudsjettet vil musikkfaget motta den samme støtten som gis til andre fag. Det er ikke nok, sier Lotsberg:

— Vi kommer ikke til å ta inn elever til neste år om vi ikke får mer penger. Den halvannen millionen må vi ha til tre lærerstillinger, uten disse pengene vil vi ikke kunne gi elevene noen praktisk øving. Det eneste vi har råd til med de pengene vi er lover i dag, er å holde forelesninger i auditorier med 80-90 elever. Da blir det meningsløst å drive musikkundervisning, sier han.

Fortvilelsen er stor i både Hamar og Bergen. Den daglige undervisningen er mer eller mindre lagt på is. Elevene har blitt forklart hvordan ståa er, og stiller seg naturligvis bak lærernes krav. Nå brukes all energi på å få med seg folk, kjendiser og media for å vekke politikerne:

— Vi har fått høre at «vi har fått våre bevilgninger, så nå må vi bare prioritere», men de forstår ikke hva de snakker om. Jeg er sjokkert over holdningen deres; vi har drevet allmennutdanning i musikk i 30 år, og er livsviktige for rekrutteringen til musikkundervisningen for hele landet. Nå skal vi plutselig avlives, helt uten videre.

Lotsberg grøsser over neste års avslutningskonsert: – Elevene skal fremføre Verdis requiem sammen med kringkastingsorkesteret foran 4000 tilhørere på Jordal Amfi – det kommer til å bli en forferdelig trist affære.

Til tross for motbøren har Lotsberg & Co. på ingen måte tenkt til å kaste inn håndkleet:

— Vi begynner å få solid oppslutning fra musikk- og kulturforeninger over hele landet, som forstår viktigheten av at vi overlever, og kommer nok også til å reise nedover til Oslo for å demonstrere. Politikerne skal ikke få lov til å glemme oss, lover han.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev