Ballade video LXXVIII: Stille natt, hellige natt

Åtte videoer, tre premierer. Vi ønsker god jul til alle våre lesere fra Aggie Frost, Signe Dø, John R. Kjellström, Tove Bøygard, Ingebjørg Bratland, Egil Olsen, Hypnoscope, Solveig Sørbø og Pysj.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Hei, alle! Velkommen til en ny utgave av Ballade video, som også er vår siste i det rare og utfordrende året 2020. Og da er det ekstra hyggelig å ønske velkommen til en rikholdig meny, som inkluderer premiere på en helt fersk kortfilm fra Solveig Sørbø og Pysj.

Vi er tilbake igjen på nyåret, og håper alle benytter anledningen til å tipse oss om aktuelle videoer i mellomtiden. Litt nedover på siden anbefaler vi også en filmet julekonsert med Ingebjørg Bratland, og overbringer dessuten et julegavetips eller to. Og så får du også hilst på katten til Tove Bøygard.

Men aller først skal vi til Tromsø by night.
 

AGGIE FROST: Stille

Premiere!

– Jeg liker godt å gå tur i nattebyen midt i den mørkeste tida, sent på kvelden, sier Aggie Frost til oss i Ballade video. – Lyset er så vakkert her i mørket. Byen vokser, og det kommer stadig mer belysning, på hus, over brua, nye hotellbygg, neonlys, lyssatte signalbygg.

– Jeg er en urbanist – jeg elsker det. Det får meg til å føle at jeg bor i en nesten ordentlig storby, selv om jeg bor langt oppe i nord – langt unna det meste.

«Stille» er kapittel 3 av Tromsøartistens sitt nye solo-prosjekt, Perlemor. Du kan lese mer om prosjektet her.

– «Stille» handler om alt som er vanskelig å si, vanskelig å snakke om – og det må bare minnes på igjen, at det er lov og det er viktig å snakke med noen om man føler at tankene blir for mørke, for vanskelige eller for overveldende.

– Det er også viktig og lov å spørre om noen har det bra, om alt går greit. At du ser noen, kan bety så mye.

Nattevandring, filming og klipp er ved Aggie Frost, som også står bak musikk, tekst, komp og produksjon. Sangen er mikset av Per Martinsen.
 

SIGNE DØ: Evaporate

Signe Dø, aka Signe Danielsen Øgrim, er en norsk låtskriver, musiker og produsent med røtter i Amsterdam og Oslo. Hun utforsker i følge plateselskapet Tinytitrecords det uttrykksfulle og det støyende, det varme og det nære, «i kombinasjonen av melodiøs, krystallklar vokal og et elektronisk bakteppe».

Signe Dø slapp singelen «Evaporate» 11. desember, som første låt fra hennes debut-EP «Ways of Escaping», som kommer i mai 2021.

– «Evaporate» handler om en relasjon som blir så altoppslukende at man blir dyttet inn i den og ut av den på en og samme tid. En følelse av å ville være både avhengig og fri, og hvordan det ofte kolliderer med det å være i relasjon med en annen, sier artisten til oss.

– Videoen er filmet av min gode venn Amalie Juliet Haglund, og klippet av min bror, Hans Danielsen Øgrim. Vi ville få frem følelsen av å miste kontrollen når noe tar slutt, hvor kort vei det er mellom tiltaksløshet og kaos. Videoen tilfører et aspekt av nettopp kaos til låta. Den lander aldri på én tanke, men roter til noe som har vært fint. Det virker fredfullt til å begynne med, men det ligger en uro der.

Signe Danielsen Øgrim har selv skrevet og produsert låten, og spiller også klarinett. Sangen er co-produsert av Maurits Nijhuis, med gitar av Mats Deckers.
 

JOHN R. KJELLSTRÖM: Ömsom vin

John R. Kjellström er oppvokst i den vesle byen Torshälla i Sverige, hadde samme musikklærer som Annifrid Lyngstad (!), og flyttet etter hvert til Göteborg. Fra 2007 har han vært bosatt i Halden. Der har han nå spilt albumet John R. Kjellström for Apollon Records i Bergen.

– Det hele startet i produsent og multi-instrumentalist Freddy Holms Kleiva studio i Halden. Etter at ha spilt inn det som egentlig bare skulle bli en single, fant Freddy og jeg kjapt ut at vi hadde fanget en følelse som måtte utforskes videre, forteller Kjellström.

– Med min inspirasjon fra blant annet gotisk americana, med sans for melodiøs melankoli og introspektive tekster med en touch av mystikk, samt Freddys umåtelige kunnskap som instrumentalist, så hadde vi funnet en formel: En svensk crooner i mørkt americana-land.

Freddy Holm står for alt av instrumentering på John R. Kjellström, bortsett fra akustisk lead-gitar av Kjellström på albumets eneste instrumental-låt «Sorgmantel». I tillegg dukker Anders Svendsen (rytmegitar), Lars Hurlen (perkusjon) og Erik Sørlie (bass) opp på et par låter. Videoen er laget på tilnærmet nullbudsjett av John Haakon Asker som fotograf og regissør.

– Jag känner att albumet är ett väldigt bra startskott för en ny intressant och vriden värld som jag vill vidareutforska så djupt jag kan.
 

TOVE BØYGARD: Sorglaus

Dette er første single fra Tove Bøygards kommende plate Eld. Og jammen dukker multi-instrumentalisten Freddy Holm opp igjen, her som produsent og strengemester. Bassen blir traktert av Jørun Bøgeberg, mens Eivind Kløverød spiller trommer. Selv tar Tove Bøygard seg av tekst, musikk og vokal.

Tove Bøygard sier selv at «Sorglaus» handler om «dei små sekunda i ein kvardag – desse små stundin av sorglausheit og kvardagsbel».

– Det gjeld å ta vare på dei stundin. Eg har ikkji tru på sorglause liv, men eg har tru på vektlause og urofrie bel, og eg har tru på å prøve å stane opp og kjenne etter på dei bele, her og no.

Eld er, i likheit med mine to siste album, eit konseptalbum, forteller hun til Ballade video. – Det handlar om eldhug – lidenskap – til livet og kjærleiken, og om å stå opp mot likesæla, likegyldigheten: ”Det er likesæla som talar, og den er dauden sin bror!”

Albumet slippes 12. februar 2021. Videoen er ved Sara Andersson i mixedpotateo.com. Det er Eddie som spiller rollen som kattepus, noe som antagelig falt relativt naturlig.
 

INGEBJØRG BRATLAND: Hei desember

Popsangeren, folkemusikeren og kvederen Ingebjørg Bratland er fra Edland i Vinje i Telemark. Mange husker nok hennes gripende opptreden i forbindelse med minnekonserten i Oslo domkirke i juli 2011, da hun sang Nordahl Griegs «Til ungdommen» helt alene. Hennes nyeste album heter Papirfly, og kom tidligere i år.

– «Hei desember» er ein julesong med ein kilo trøyst, og to desiliter med håp om eit bedre år neste vår. Dette er ein song til den som kjenner seg einsam i jula, og som synst desember er litt ekstra tung og vanskeleg, sier Ingebjørg Bratland til Ballade video.

Bratland forteller at det ikke ble julekonserter i Kulturkirken Jakob i Oslo i år, og heller ikke i Bærum, Drammen eller Bergen.

– Det synst eg var leit, eg hadde nemleg gleda meg til å spele denne julekonserten. Så då dukka denne tanken opp: kva med å spele ein julekonsert og lage film av det, slik at den som vil kan sjå den når det måtte passe?

Som sagt, så gjort. Og dermed kan hele landet ta del i konserten, likevel. Akkurat som i en litt romantisk julefilm.

– Konserten frå Jakob sendast 20. desember klokka 20. Den spelte me inn 4. desember, så den ligg klar og er blitt veldig fin. Det er ikkje live-stream, men meir som ein konsertfilm. Eg gler meg til å vise den til folk.

Konserten på søndag kan du se på denne lenken. Videoen til «Hei desember» er laget av Knut Joner, som står for både regi og foto.
 

EGIL OLSEN: Mouths To Feed

– Videoen er for det meste tegnet og animert på ein ipad. Den er veldig enkel og minimalistisk, og jeg synes den fremhever sangen. Jeg er veldig glad i animasjon. Det er tidkrevende, men alltid fascinerende og tilfredsstillende å se en tegning få liv, sier Egil Olsen til denne spalten.

«Mouths To Feed» er Egil Olsens første nye sang på tre år, og den første i en serie med singler som skal ende opp i et nytt album senhøsten 2021. Musikeren har nå fylt 40 år, og har nylig flyttet til Volda. Han var tidligere frontfigur i Uncle’s Institution, og ga ut sitt første soloprosjekt i 2007: i am a singer/songwriter.

Siden har han gitt ut fire soloalbum, i tillegg et par liveplater. Han har dessuten fått en egen hyllestplate, der artister som Thom Hell, Sondre Lerche og Side Brok gjør sine versjoner av sangene hans. Han har ofte lagd egne musikkvideoer til låtene sine, gjerne med innslag av animasjon.

Musikeren og låtskriveren har altså selv både tegnet og animert «Mouths To Feed», og har også hatt sin egen tegneseriestripe i Dagbladet, Eg, Egil Olsen – det patetiske livet til ei relativt ukjend superstjerne. En allsidig mann, med andre ord.

– Jeg brukte mye tid på subtile bevegelser og uttrykk som gjør at det blir ekstra likt meg, og at det føles som en opptreden. Det er litt ekstra trist å tenke på i et år som dette, nesten uten konserter, at jeg har sittet i timesvis og drømt meg bort og animert at jeg opptrer, smiler han.
 

HYPNOSCOPE: Black Cat

Premiere igjen! Hypnoscope er et nystartet surf rock-prosjekt med base i Oslo, som i begynnelsen av desember ga ut singelen ”Black Cat” på digitale plattformer. De jobber nå med nye låter til en fremtidig LP-utgivelse, og vil forhåpentlig spille live-konserter i det nye året som kommer.

– Ideen til videoen var å gjenskape retro sekstitalls nostalgi med inspirasjon fra gamle agent- og sci-fi-filmer fra det tiåret. Musikkvideoen inneholder mye kontraster, homager og symbolikk, forteller Svein Anderson til oss.

– Det er referanser til Hitchcock, Twilight Zone, fransk nybølge-film á la Jean Luc Godard, Twin Peaks/Pulp Fiction, space age og tegneserier. Generelt kan man si det er en crossover, der vi blander ulike univers fra populærkulturen. Vi rakk akkurat å ferdigstille videoen på slutten av et surrealistisk og rart år.

Videoen er produsert, filmet og editert av Ateliér Anderson (werneranderson.no), og co-produsert av Ottar A.B. Anderson (variations.no). Script, regi og musikk er ved Svein Anderson.

Vi er virkelig imponert, både over musikken og pop art-referansene, og gleder oss til å høre mer!
 

PYSJ: Sun / Skyman – Studio Film

Og premiere nok en gang!

– Jeg har en ny utgivelse på vei, som jeg er veldig spent på å dele med musikk-Norge, forteller Solveig Sørbø i Pysj til oss. – Låtene ble spilt inn i februar, og jeg har siden brukt en del tid på å finne et passende plateselskap. Det har vært vanskelig, både på grunn av stilen vår, og koronatiden som gjør at labels nøler med å satse på nye folk.

– Jeg har ellers fått masse gode tilbakemeldinger på veien, så det er jo fint. Det er litt spesielt at jazz-folk syns musikken er indie-pop, alternativ-folk syns det er folk-ambient og rock, mens verdensmusikk-folk syns det er jazz – og så videre! Ja, vi sliter litt med å passe inn. Så det ligger an til at jeg gir ut selv, smiler hun.

Og her er en tolv og et halvt minutt lang film til de to originallåtene, som kombinerer inntrykk fra studioseansen med klipp fra rundt om i verden. Den er filmet av Mali Galaaen Røsseth og Nabeeh Saman, og er også klippet sammen av Mali Galaaen Røsseth, en av Sørbøs faste samarbeidspartnere.

– Disse to originallåtene mine er realisert ved bruk av blant annet mikrotonale instrumenter fra Midtøsten, så vel som en mer jazz-/rock-besetning med Rhodes, synth og mere til, forteller Sørbø.

– Det kommer også en hel del remikser i ulike stiler, fra ambient til IDM. Det inkluderer to mikser av den kjente britiske produsenten Ishq, som har lagd det han kaller «resyntheses» av låtene – der han har blandet og skapt noe helt nytt. De kommer på nyttårsaften, så jeg håper folk vil strømme dem og danse seg inn i det som forhåpentligvis blir et lysere år!

– Amen! Vil du ellers ønske god jul til leserne av Ballade video?

– Ja, det vil jeg veldig gjerne! Og så kan du si at jeg berømmer Alexandra Archetti Stølens initiativ til å kjøpe heklede julegaver som støtter syriske flyktninger, kanskje? Eller at jeg oppfordrer alle til å støtte Sykehusklovnene. De er alltid viktige – og ikke mindre nå!
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden – og er perfekt å dykke ned når du nå kanskje får litt tid til overs.

Som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. Og ha en flott juletid, hver og en.❤
 
 

Komponist, tekstforfatter og artist Tove Bøygard er medlem av NOPAs styre. NOPA, Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne er medlemmer i Foreningen Ballade, som er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.