Ballade video LXXV: Flammer, salt og vann

Sju videoer, fire premierer. Ta helgen sammen med Ane Brun, The Northern Belle, Anne Fagermo, Paulin Voss, Pom Poko, Moon Relay og Maria Norseth Garli.

Kalender

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Mange i musikklivet har nok hatt en tung høst. Det har vært flere spenningsmomenter, ikke minst i forbindelse med kompensasjonsordninger og smittevernstiltak. I hovedstaden forlenget man nylig forbudet mot kulturarrangementer, samtidig som også skjenkestoppen ble forlenget. Det gjør ikke hverdagen lettere eller mer forutsigbar for utesteder, konsertsteder, artister og hjelpere av alle slag. Rett før denne spalten ble satt på, fikk vi de svært triste nyhetene om at oasen Bare Jazz i Oslo har stengt dørene for godt. Vi er redd de ikke vil være de siste.

Og likevel har platehøsten gått sin gang, stort sett som før. Det har kommet mange sterke og interessante utgivelser, som forhåpentlig vil finne et publikum. Her leverer vi i hvert fall noen video-forslag til hva du kan høre på, og gjerne støtte gjennom å kjøpe fysiske eksemplarer av.
 

ANE BRUN: Closer

Vi starter med Ane Brun, som i dag slipper sitt nye album How Beauty Holds The Hand Of Sorrow. Det kommer bare en knapp måned etter forgjengeren, After The Great Storm. Der den sistnevnte svøpte seg i en kledelig, moderne og elektronisk pop-drakt, er det nye albumet mye mer nakent og nedstrippet.

Du finner et større intervju med Ane Brun her hos oss i Ballade, og kan i tillegg høre henne i denne aktuelle podcast-episoden i Ballade radio. Vi skal derfor ikke gå mye mer inn på utgivelsen, men nøye oss med å slå fast at den nok er blant det aller fineste og mest rørende hun har gjort. How Beauty Holds The Hand Of Sorrow byr på ni sterke sanger, og handler blant annet om veien videre etter å ha opplevd tap.

I videoen til ”Closer” ser vi henne med samarbeidspartneren Martin Hederos. Ane Brun står selv for tekst, musikk og produksjon. Videoen er filmet, klippet og fargegradert av LFA FILM.
 

THE NORTHERN BELLE: Born to Be a Mother

The Northern Belle ga tidligere i år ut albumet We Wither, We Bloom på Die With Your Boots On. De har også lagd svært fine videoer til to av sangene derfra: ”Late Bloomer” og ”Gemini”. Nå kommer den tredje, ”Born To Be A Mother”.

– Musikkvideoen til «Born to Be a Mother» er spilt inn i Villa Stenersen i Oslo. En fantastisk funkis-perle av en bygning. Forvaltet av Nasjonalmuseet og tegnet av den legendariske arkitekten Arne Korsmo til kunstsamler og Munch-venn Rolf Stenersen. Nå er bygningen i forfall, forteller Eivind Eide Skaufjord i Die With Your Boots On.

– Bandets bruk av verneverdige og arkitektonisk slående byggverk i musikkvideoene sine har vært gjennomgående. Fra nedlagte Deichman hovedbiblioteket, der de i videoen til ”Late Bloomer” også vinker farvel til Y-blokka, til funkis-stupetårnet på Ulvøya og nå Villa Stenersen, sier Skaufjord. Videoen er regissert av sanger Stine Andreassen og Nikolai Grasaasen. Den sistnevnte står også for filming og klipp.

Låten er skrevet av Northern Belle, som her består av Stine Andreassen (vokal, akustisk gitar), Svein Inge Bjørkedal (trommer, perkusjon), Yngve Jordalen (kontrabass), Ole-André Sjøgren (akustiske og elektriske gitarer) og Bjørnar Ekse Brandseth (elektrisk gitar).

I videoen ser vi også Christoffer Rossebø, Ane Emilie Vold Mickelsson, Helga Hommedal Blikås og Marie Tveiten som stryker-musikerne.
 

ANNE FAGERMO: The Fire – Stone Church Sessions

Premiere! Og apropos arkitektur – her kommer en ny sang fra en av Norges eldste steinkirker.

– Det siste året har jeg jobbet med prosjektet Stone Church Sessions. Vi har spilt inn fire låter og tre musikkvideoer i en rundt 850 år gammel steinkirke på Akkerhaugen, hvor jeg er født og oppvokst, forteller Anne Fagermo til oss.

21 år gamle Anne Fagermo er fra Akkerhaugen i Sauherad i midt-Telemark, og har vært tilknyttet det aktive musikkmiljøet i Akkerhaugen Rocksamfunn. Vi har tidligere presentert debutvideoen hennes – og nå er altså oppfølgeren her, som en forsmak på en EP som slippes 11. desember.

– Akustikken og atmosfæren i steinkirken er helt spesiell, og jeg har lært enormt mye av prosessen. ”The Fire” er video nummer to for oss. Jeg er utrolig stolt av prosjektet, og gleder meg til å vise frem det vi har gjort. Jeg håper de som ser på videoen sitter igjen med samme følelse som jeg hadde da vi spilte inn, forteller hun.

Sondre Formo Lindheim star for den stemningsfulle videoen, mens Marius Schei Johansen og Roger Uppstrøm har hjulpet til med lyden. Strykerarrangementene er ved Henrik Ødegaard, og spilles av musikere fra Oslo-filharmonien.
 

PAULIN VOSS: The River

Premiere! Paulin Voss lager popmusikk med inspirasjon fra flere sjangre, og har bakgrunn som klassisk utdannet cellist. Hun ga tidligere i høst ut albumet Warrior, der nettopp ”The River” er åpningssporet.

– ”The River” er en blanding av en vuggesang og en kjærlighetserklæring. Jeg vil gjerne formidle en mors kjærlighet til sitt barn gjennom ulike stadier av livet, og ønsket om å beskytte barnet mot alt som er vondt, sier Paulin Voss.

Det er tre vokalister på sangen: Paulin Skoglund-Voss, søsteren Djamila Skoglund Voss – og ingen ringere enn Vibeke Saugestad, som de senere årene har bodd i USA. Selv spiller Paulin Voss også cello, i tillegg til at hun har skrevet tekst og melodi.

– Jeg er utrolig glad og takknemlig for at Djamila og min gode venninne Vibeke ville synge denne sangen med meg. Budskapet i ”The River” betyr mye for meg, og det gjør også de menneskene jeg fremfører den sammen med. Produksjonen er minimalistisk, og akkurat som jeg så for meg da jeg skrev låten. Det vil jeg takke min produsent Ruben Dalen for.

Regi og klipp er her ved Marius Krohn Hauglie. Han har også produsert videoen, med assistanse av Felix Razin Hallberg.
 

POM POKO: Like A Lady

På tide med et lite taktskifte, kanskje? Da setter vi like godt over til Pom Poko fra Trondheim. De startet opp i i 2017, og slapp i fjor debutalbumet Birthday på det britiske selskapet Bella Union.

”Like A Lady” er en ny låt, som er hentet fra det kommende albumet til Pom Poko. Det slippes også på Bella Union, som ble startet i 1997 av Simon Raymonde og Robin Guthrie fra Cocteau Twins.

– Denne videoen er laget av fantastiske Gutta og regissør Marin Håskjold! Det var skikkelig gøy å lage den, så vi håper dere der ute liker den også, sier bandet. ”Like A Lady” ble ellers nylig håndplukket av Billboard, som en av deres ”10 Cool New Pop Songs To Get You Through The Week”.

Gutta er en ”dragking”-gruppe, som består av skuespillerne Desiree Bøgh Vaksdal, Lærke Grøntved, Josephine Kylén Collins og Ann-Christin Kongsness. Even Grimsgård har filmet, mens David Krøyer star for lyd og klipp. Alexander Brucki er kamera-assistent, og står også for lyssetting.

Pom Poko er Ragnhild Fangel Jamtveit (vokal), Martin Miguel Tonne (gitar), Jonas Krøvel (bass) og Ola Djupvik (trommer). Det nye albumet har fått tittelen Cheater, og slippes 15. januar 2021.
 

MOON RELAY: III

Premiere! Moon Relay har muligens de vanskeligste platetitlene i norsk musikkhistorie. _…-«-…_ er studioversjonen av live-verket med samme navn (!), som ble urfremført på Henie Onstad Kunstsenter i februar, og mer nylig under EKKO i Bergen.

Nå er dette materialet spilt inn for plate. Og en virkelig forrykende bra plate har det blitt, utgitt på det spennende selskapet Cheep Chase Records i Oslo. Moon Relay selv sier dette om videoen til låten ”III”:

– Dette er en livevideo kombinert med albumversjonen av den tredje låta i stykket. Det er del av det multimediale bestillingsverket …-«-… vi gjorde med videokunstnerne Anthony Barratt og Espen Friberg, som tok i bruk videomonitorer, projektorer og lysbildemaskiner.

Videoen er fra fremføringen 9. februar på Henie Onstad Kunstsenter. Den er filmet av Jenny Berger Myhre, og redigert av Anthony Barratt og Jenny Berger Myhre.

_…-«-…_ er gitt ut som dobbel vinylplate, som CD og digitalt. Moon Relay består av Daniel Meyer Grønvold (gitar, elektronikk), Håvard Volden (gitar, synth), Ola Høyer (bass) og Christian Næss (trommer). Vel verdt å sjekke ut, mener nå vi.
 

MARIA NORSETH GARLI: Salt Fire

Salt Fire from Maria Norseth Garli on Vimeo.

Premiere! Vi har hele denne høsten hatt gleden av å følge Maria Norseth Garli, der hun har latt forskjellige kunstnere og regissører lage sine videoer til sanger fra albumet Golden på Øra Grammofon. Nå har tiden kommet for den aller siste videoen – og den har hun like godt lagd selv.

– ”Salt Fire” er en hommage til barna mine og pappaen deres. I hodet mitt utspiller låta seg langt ute på havet, hvor alt man ser er sol, salt og vann, og magien som skjer når alle disse blandes og flyter inn og ut av hverandre. Ikke et bokstavelig hav, men mer det havet som er inni meg, og som til tider er som en emosjonell oversvømmelse.

– Kjærligheten til barna mine, lyset og livsgleden som skinner i øynene deres og som er som et fyrtårn i en kaotisk og uhåndterbar verden. De lærer meg om livet hver eneste dag, og er en del av den musikken jeg omgir meg med hele tiden.

– Kompet ligger og ruver frem og tilbake på de langstrakte bølgene, produsent Kyrre Laastad har manet frem en litt mørk undertone som jeg syns kler låta godt, – det er jo ikke bare-bare dette livet. Og foreldreskap er den mest ansvarsfulle oppgaven av dem alle. Jeg tror jeg er en sånn mamma som er full av feil og mangler, som prøver så godt jeg kan og som ber masse om unnskyldning når det ikke blir helt rett. Jeg liker å ha det forholdet til barna mine – at vi kan være ærlige på at av og til blir det feil, gjør man feil, sier man feil ting, men at vi alltid er der for hverandre, ubetinget og uendelig. Det å være mamma er en like stor del av meg som det å være musiker.

– Til musikkvideoen ville jeg fange en flik av hverdagen vår. Vi har nettopp flyttet, og jeg og ungene bruker gjerne ettermiddagene til å bli kjent med det nye nærmiljøet vårt. På den lille fotballbanen hang vi i flere timer, flere dager på rad. Vi sprang, lekte, sparket ball, og hadde noen finurlige samtaler. Det er ikke bare en flik av hverdagen – det er også en liten bit av paradis. På old school-vis.

Vi kan bare takke Maria Norseth Garli for følget de siste månedene. Prosjektet har vært støttet av Sparebank1 Midt-Norge, som et stipend de lyste ut i vår i forbindelse med korona-situasjonen. Alle videoene kan nå sees i rekkefølge på https://www.marianorsethgarli.com, eller ved å lete litt på våre samlesider med norske videoer.
 

Vi ønsker alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du som vanlig skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt omfangsrike arkiv med norske videoer finner du som alltid på denne samlesiden. Og, som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Produsent

Nordlysfestivalen

Eksamenskonsulent (førstekonsulent)

UiB – Fakultet for kunst, musikk og design (KMD)

Førstekonsulent (50%) i studieseksjonen

UiB – Fakultet for kunst, musikk og design (KMD)

Rådgiver/ saksbehandler

Asker kulturskole

Visuell kunstlærer

Indre Østfold kulturskole

Rektor

Rana kulturskole

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev