Ballade video LXXIV: Duften av vi og lavender

Åtte ferske videoer, fire fine premierer. Og et rimelig toppet lag, med Iris, Angelina Jordan, Das Body, Sofia Aarvik, Not My Time To Die, Mayflower Madame, NSB og Erling Ramskjell.

Kalender

7x7x7

02/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Toner og Tanker på Malerhjemmet

03/12/2023 Kl. 16.00

Viken

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 17:00

Oslo

Candlelight: A Tribute to Ludovico Einaudi

09/12/2023 Kl. 19:00

Oslo

Noe av det fine med denne faste fredagsspalten er muligheten for å sjekke ut litt av bredden i hva som rører seg i norsk musikk. Derfor har vi både store navn og debutanter, og gjerne musikk innenfor vidt forskjellige sjangre.

Vi håper at så mange som mulig er med oss når helgefreden endelig senker seg litt, og gjerne ser gjennom videoene våre i en litt mer rolig modus. Og kanskje også lar seg begeistre, berøre og overraske.
 

IRIS: Lavender and heaven

Vi starter både mykt og vakkert med denne nye videoen fra Iris. Artisten heter egentlig Vilde Iris Hartveit Kolltveit, og er fra bydelen Arna i Bergen. Hun har tidligere fått mye ros for EP-ene “Femme florale” og “A Sensitive Being”, begge fra 2019, der den sistnevnte også kom i en akustisk utgave.

Iris ble kåret til Årets Urørt-artist i fjor, og turnerte samme år med Aurora. Hun er signert til Made Management i Bergen, som ellers har sterke navn Sigrid, dePresno, Lars Vaular, Annie, Silja Sol og nettopp Aurora i stallen.

It breaks my heart that I have to tell you this / But you don’t need to be fixed, my dear, er en flott åpning på en like flott poplåt. Og ganske sikkert et løfte om at Iris har masser på hjertet for årene fremover. Videoen er spilt inn ved Baroniet i Rosendal.

– Innspillingen i Baroniet var helt magisk, og føltes litt som å være i en drøm, sier Iris til oss. Videoen er laget av Isak Okkenhaug og Magnus Lysbakken.
 

ANGELINA JORDAN: Million Miles

Angelina Jordan er i ferd med å bli en nesten voksen artist, som nå har fylt 14 år. Som bråmoden 8-åring vant hun i 2014 sangkonkurransen Norske talenter på TV 2, med en stemme som var langt større enn både skikkelsen og alderen tydet på.

Opptredenene hennes tok snart fyr på YouTube, noe som førte til at store magasiner som People og Time skrev om henne. Hun deltok i det amerikanske programmet Little Big Shots i 2016, og var tidligere i år finalist i America’s Got Talent – The Champions, der hun blant annet fremførte Queens ”Bohemian Rhapsody”.

Angelina Jordan lager sine egne sanger, og skrev som 11-åring boken ”Mellom to hjerter”, som var illustrert av bestemoren Mery Zamani. Det er også de to som står bak denne videoen, der teksten til Angelina handler om hennes avdøde bestefar.

Denne høsten ble det kjent at hun hadde signert platekontrakt med det amerikanske plateselskapet Republic Records. ”Million Miles” er den første singelen for dette selskapet, og er gitt lyddrakt av de norske superprodusentene Stargate.
 

DAS BODY: Scared (live rehearsal)

Das Body er et Oslobasert band, som består av Ellie Linden (sang, bass, gitar), Kim Granholt (synther), Patrik Alm (gitar) og Didrik Haug Karsrud (trommer). De slipper i dag, 20. november, debutalbumet Peregrine på sin egen label Das Body Music.

”Scared”, som her er filmet i øvingslokalet, er et av de ni sporene på den svært imøtesette platen.

– Plateselskapet vårt i USA gikk konk midt i albuminnspillingen, på grunn av korona og en knestående musikkindustri i USA. Det har vært en skikkelig tøff prosess, forteller Kim Granholt, som tidligere var låtskriver og musiker i Superfamily fra Moss.

– Nå flytter vi fokuset til UK, hvor vi helt nylig har innledet samarbeid med Paul Smernicki, som har jobbet med Ellie Goulding, Tame Impala, Snow Patrol, Queens of the Stone Age, Marilyn Manson – og The Rolling Stones. Vi har også bygget vårt eget profesjonelle studio i Oslo, for å kunne gjennomføre albuminnspillingen uten plateselskap.

Das Body har selv co-produsert Peregrine, i samarbeid med Jorge Elbrecht som tidligere har jobbet med Sky Ferreira og Ariel Pink. Kvartetten debuterte med en EP i 2018, som fikk svært rosende omtaler i store medier som CLASH Magazine, i-D, Dazed, The Fader, New York Times og NPR.
 

SOFIA AARVIK: Fear Of The Unknown

Premiere! Og dét med en helnorsk soul-låt.

– ”Fear Of The Unknown” handler om en frykt for å slippe noen innpå deg, fordi man risikerer å bli såret – og hvordan denne ubevisste frykten har påvirket deg hele livet. I stedet for å slippe folk inn, dytter du de vekk når de kommer nære, sier Sofia Aarvik selv i en kommentar til låten.

Musikken til Sofia Aarvik omtales som nordisk soul-pop, og er nok inspirert av artister som India Arie, Erykah Badu og Lauryn Hill. Sofia har en stemme som flyter uanstrengt mellom tonene, og har tidligere opptrådt på blant annet Kongsberg Jazzfestival og Månefestivalen.

Hun bor i Oslo, og har studert jazz ved Trøndertun folkehøgskole. ”Fear Of The Unknown” er siste single før debutalbumet All That You Have kommer.

– Vi i Wingman Music håper dere tar dere tid til å sjekke ut litt norsk soul, skreddersydd for hyggelige kvelder denne vinteren, sier Lasse Weeden i Wingman Music. Videoen er produsert og regissert av Guro Elvik Strand, med Catharina Nathalie Wandrup som fotograf.
 

NOT MY TIME TO DIE: Ranegal

Vi skifter musikkstil igjen, som så ofte i denne spalten, og setter kursen for Alta og Kåfjord. Her treffer vi Not My Time To Die, som består av fire musikere mellom 18 og 21 år, som også har skrevet et hyggelig brev til oss:

– Hei, Arvid! Vi er Not My Time To Die, fire samfunnskritiske og utagerende ungdommer fra Kjøllefjord, Kautokeino og Hammerfest. Vi lever for musikken og punken, og håper dere vil sjekke ut vårt debutalbum Feila gena. Her kan dere se vår første musikkvideo.

Feila gena slippes den 27. november 2020 på eget selskap. Albumet er spilt inn i Alta med Ida Iki, Matt Taylor og Magnus Tornensis som produsenter, er mikset av Ida Iki fra Biru Baby og mastret av Jonas Sjøvaag. Videoen er filmet og klippet av Kenneth S. Paulsen.

Not My Time To Die ble vinnere av Bukta Battle 2019, der juryen beskrev dem som ”noe av det mest energiske liveshowet vi har sett live siden Honningbarna”. De forteller selv at de synger på norsk og samisk, og leverer ”en drivende blanding av bråkete rock n’ roll med pønkete attitude”.

Det er sånt vi også liker.
 

MAYFLOWER MADAME: Ludwig Meidner

Premiere! Oslobandet Mayflower Madame slapp tidligere i år albumet Prepared For A Nightmare. De måtte avlyse en USA-turné på grunn av pandemien, men har likevel fått gode omtaler i USA, Canada og England. Den er oppfølgeren til Observed In A Dream fra 2016.

– «Ludwig Meidner» er inspirert av den ekspresjonistiske kunstneren Ludwig Meidner (1884-1966) og hans apokalyptiske landskaper, hvor det moderne samfunnet fremstilles som en gjærende vulkan i ferd med å bryte ut, forteller bandet til Ballade video.

– På et mer individuelt nivå beskrives også en uopphørlig søken og lengsel etter kilder til intensiverte, opphøyde følelser i den mekaniserte asfaltjungelen – en svimlende ferd hvor man stadig beveger seg nærmere kanten til stupet.

– Likevel, som i Meidners visjoner, kan ideen om å slippe alle holdepunkter involvere både en frykt for undergang og et håp for katarsis. Videoen ble regissert/redigert av Astrid Serck, avslutter Mayflower Madame.
 

NSB: Halte

Premiere igjen!

– Bak fasaden til indie-rockerne i NSB skjuler det seg et postpunk-band som har slitt ut veinettet i Norge med sine legendariske turneer, og en rapper fra Trondheims mest suksessfulle rap-duo, sier plateselskapet Crispin Glover til oss.

Kombinasjonen av The School og halvparten av G.O.D.S har gitt Trondheim et nytt band som allerede har gjort seg bemerket på livescenen, blant publikum og i pressen. «Uimotståelig energi», meldte Adresseavisen.

I dag, 20. november, slippes ”Halte” som første single fra albumet Kajsa Kajsa. Crispin Glover Records beskriver sangen som ”en energisk poplåt med et refreng som umiddelbart sniker seg inn bak trommehinnene”. Det er det ikke så vanskelig å være enig i.
 

ERLING RAMSKJELL: Vi

Og enda en premiere! Her med denne sterke og flotte låten fra Erling Ramskjells nye album Visnesmerte på Westergaard Records.

– Låten er fra den seneste skiva mi, ja. Og til tross for at den ble skrevet og stort sett innspilt pre-pesten, er den ganske småskala, isolert og … tja, ikke direkte jovial og gla’-orientert, sier Erling Ramskjell, som tidligere gikk under artistnavnet Æ. Faste lesere av denne spalten vil også kjenne ham fra bandet Likholmen.

– Platen er hovedsakelig spilt inn i Beiarn, på gjesterommet til min mangeårige samarbeidspartner, medprodusent og våpendrager Hallstein Sandvin. Vi måtte på låven for å spille trommer, og i garasjen for å spille tangentinstrumenter. Han spiller ellers bass og trommer, så deler vi på el-piano, synth og orgel.

I tillegg medvirker Tor-Arne Grønbech på vanlig piano. Bjørg Riibe Ramskjell og Sunniva Lotte Wormsen deltar på vokal.

Videoen er regissert av Martin Losvik, og er gjort i Pyramiden på Svalbard.
 

Vi ønsker alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du som vanlig skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt omfangsrike arkiv med norske videoer finner du som alltid på denne samlesiden.
Og, som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.