Ballade video LXXVI: Livet på landet, livet på gata

Seks nye videoer, inkludert premiere på en 20 minutters kortfilm. Med Pieces of Juno, Anders Wyller, Misty Coast, Undergrünnen, Karl Seglem, Frode Haltli Avant Folk og Rural Tapes.

Kalender

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Vi har som vanlig lagt opp en variert meny for dere, med flere ferske og aktuelle norske videoer. Flere av bidragene er et direkte resultat av korona-pandemien, som etter hvert nærmest har ført til et eget filmspråk, gjerne med flere aktører som fysisk befinner seg hvert sitt sted, men som likevel skaper musikk og filmer sammen.

Ballade video skal også være en visningsplass for lydkunst og visuelle eksperimenter. Derfor er vi ekstra fornøyde med ukens premiere med Arne Mathisen og hans Rural Tapes. Han sier selv at dette er en lang, stillegående videofilm, på rundt 20 minutters varighet. Vi kan legge til at det også er meditativt og riktig vakkert. God fornøyelse!
 

PIECES OF JUNO: Silence in Secrets

Vi starter litt stillferdig, men veldig fint. Pieces of Juno er Juno Jensen, som jobber med elektronisk basert musikk i Oslo. I 2015 begynte hun på en svært fin kvartett av mini-album kalt Kalopsia, Tacenda, Metanoia og Euthymia. Den sistnevnte kom ut 27. mars i år, ikke lenge etter at de første pandemi-tiltakene ble satt inn.

– Denne videoen er en samling med videosnutter fra forskjellige folk. Jeg ba noen av mine venner som holder på med video/foto om bidrag som dokumentasjon på den merkelige lockdown-situasjonen vi befant oss i rundt mars, forteller Juno Jensen.

– Jeg ønsket meg snutter som viste en optimisme i denne nye og utfordrende tilværelsen, hvor de selv fant ro, glede og aksept. Resultatet ble dette. Jeg håper dere kan vurdere den til Ballade musikkvideo.

Juno Jensen skriver og produserer materialet selv, og har blant annet hatt musikken sin med i nett-suksessen ”Skam”. Nylig ga hun også ut soundtrack-albumet She-Pack / CamBoy, der hun samler musikken hun har skapt til to kortfilmer fra Den Norske Filmskolen.

Bidragsytere til den fine og kanskje også litt vemodige videoen er Vera Moi, Mira Wickman, Anna Leijonhielm, Sara Angelica Spilling, Madelen Isa Lindgren, Kristine Meling Enoksen – og Juno Jensen selv. Hun har også klippet sammen opptakene.
 

ANDERS WYLLER: 50 Ways to Save Your Lover

Artisten Anders Wyller feirer et aldri så lite jubileum i disse dager. Det er 30 år siden debutalbumet One of these days og hiten ”Bicycle riding i 1990”. Dette markerer sangeren og låtskriveren med albumet Skinny Songs – et knippe nedstrippede låter innspilt i Rainbow studios med Andreas Ulvo på piano, Trygve Seim på saxofon og Magnus Tenge på gitarer.

– Etter to år med intens nitty gritty-studioarbeid med forrige album, Norsk skog i 2018, tok vi det helt ut den andre veien med Skinny Songs, forteller Anders Wyller til Ballade video.

– Det var to dager i studio, 8 låter og ferdig, liksom. Det var en litt mer svett øvelse og en god dose mer nerver, men noe som jeg føler ga litt ekstra feeling. På den helt nye låta ”50 Ways to Save Your Lover” er det Magnus Tenge (The Leif, Hasse Farmen m.fl.) som spiller gitarer.

– Videoen er laget av fantastiske Christina Ommestad, som blant annet har gjort to utrolig kule videoer for Levi Henriksen & Badlands Babylon, avslutter Wyller.

Skinny songs er Wyllers niende album. Det er utgitt på Oslo plateselskap, og distribueres av Musikkoperatørene.
 

MISTY COAST: Do You Still Remember Me?

Plateselskapet Fysisk Format liker å omtale Misty Coast som “the west coast nuclear pop duo”. Det som I hvert fall er sikkert, er at duoen består av Linn Frøkedal fra Etne og Richard Myklebust fra Kristiansand. De regnes ellers gjerne som et Bergensband, og har tidligere gitt ut albumene Misty Coast (2017) og Melodaze (2019). De spiller dessuten sammen i fine Megaphonic Thrift.

”Do You Still Remember Me?” er andre single fra det kommende Misty Coast-albumet When I Fall From The Sky, som skal komme 19. februar 2021. Emil Nikolaisen har produsert, mens Jørgen Træen har stått for miksing. Med på låten er også perkusjonisten Kim Åge Furuhaug.

Noen kjenner sikkert Furuhaug fra instrumentalbandet Orions Belte – eller de mer enn 50 platene han har spilt på. Han er dessuten aktuell med soloalbumet Gong Splash Midi Midi, som han gir ut på Hubro under navnet Super Heavy Metal.

– “Do You Still Remember Me?” er både folky og dreamy, og med en minimalistisk og pussig vibb. Låten handler om å lengte ut i verden, og uttrykker en beundring for alle som samler seg minner på reisene sine. Måtte de aldri glemme, eller bli glemt.
 

UNDERGRÜNNEN: Godmorgen, Søster

Undergrünnen sier selv at de ”banner i kirken” på den tredje singelen fra det kritikerroste albumet Ein revnande likegyldighet. ”Godmorgen, Søster” av Haugesunds stolthet, Vamp, er tittelkuttet fra et av Norges mest solgte album. Teksten er skrevet av Kolbein Falkeid. Og Undergrünnen blander inn vestafrikanske rytmer og tysk krautrock, uten at melodien forandres i noen særlig grad.

– Vestlandet møter Vest-Afrika. Jo, vi banner kanskje litt i kirken ved å velge Vamp sin klassiker, men føler at vi har loset låten trygt inn i Undergrünnen-land, sier bassist Per Steinar Lie, som sammen med Pål Jackman og Ørjan Haaland utgjør trioen.

– Vi har tilført en enkel vest-afrikansk rockevibb, samt en ørliten trang bukse og pissetrengt Iron Maiden-vibb inn i låten, krydret med litt dansefot. Videoen er laget på lo fi-måten med artisten Terje Torkellsen som videoregissør.

Albumet Ein revnande likegyldighet ble sluppet på Jansen Records 29. mai i år, og mottok svært fine omtaler i inn- og utland. – It`s Ennio Morricone on acid, mente UKVibe, mens Afro7.net skrev: – With Ein revnande likegyldighet, the band takes their music even further than what the debut could.
 

KARL SEGLEM: Skir

– Eg arbeidar intenst med nytt album-materiale, ny musikk og ny poesi, og har mange ballar i lufta, forteller Karl Seglem fra Årdalstangen til oss. – Eg har spelt inn mykje nytt med ulike musikarar og utvekslar også lyd via nett – i samarbeid med musikarar og produsent.

– Diktet ”Skir”, som eg skreiv lenge før pandemien kom, prøver kanskje å formidle ei lengt eller eit ønske om å kobla seg på ved å kobla seg av?

Karl Seglem er en merittert musiker, komponist og forfatter, som kanskje særlig har gjort seg kjent gjennom bruk av bukkehorn og andre natur-instrumenter. Han opererer i grenselandet mellom jazz, folkemusikk og elektronika, og var med på sin første albuminnspilling alt i 1988. Siden har det blitt rundt førti.

– Ein kan leita i ting ein har skapt, gjort før, og finna nye tenkje- og skapingsrom her og no, ved å rulla ned gardinene og vera i fred. Vi har hatt og har jo alle den «sjansen» under pandemien. Å skapa seg eit rom der ein finn noko meiningsfullt å driva med – som ikkje er å sitja ved skjerm, data, mobil etc.

På ”Skir” har Seglem med seg musikerne Alf Magne Hillestad, Kenneth Lien, Kasper Dyve, Hallvard Gaardløs og Kåre Opheim. Den fargerike og stemningsfulle videoen står Anders Førde Midtbø bak. Han har i følge Seglem lagd en åpen video, som understreker diktet uten at bildene låser det inn i spesifikke «svar».

– Eg skal vera forsiktig med å forklare diktet. Det er opent, og det er trist for diktet om det ikkje får leva i kvar einskild lesar/lyttar som noko eige, noko personleg.

Singelen ”Skir” er den tredje i rekken fra Seglem i år, etter ”Windn” og ”Heilbrunn”. Han jobber parallelt med flere album, der det første blir en fysisk illustrert poesi-CD-bok i eksklusivt signert opplag, planlagt utgitt i februar 2021.
 

FRODE HALTLI AVANT FOLK: Quarantine Quilt

”Quarantine Quilt” ble spilt inn fra 27. mars til 6. april 2020. Videoen har vært ute en stund, og er preget av den helt særegne korona-estetikken som etter hvert har blitt et varemerke for det siste året. Sangen ble filmet i ti forskjellige hjemmestudioer under den første nedstengningen. Den har også ligget ute på Bandcamp, men slippes nå på alle digitale plattformer av Hubro.

Og det er litt av en gjeng komponist og trekkspiller Frode Haltli har fått med seg på sitt Avant Folk-prosjekt: Denne gangen møter vi Siv Øyunn Kjenstad (vokal), Erlend Apneseth (hardingfele), Hans P. Kjorstad (fele), Rolf-Erik Nystrøm (saxofon), Hildegunn Øiseth (trompet), Ståle Storløkken (orgel og synthesizer), Oddrun Lilja Jonsdottir (gitar), Fredrik Luhr Dietrichson (kontrabass), Per Oddvar Johansen (trommer) og Juhani Silvola (gitar).

– Søndag 29. november 2020 skulle Frode Haltli Avant Folk egentlig ha spilt på hovedscenen i Operaen, forteller Frøydis Bergheim Ruud, som er etikettbestyrer for de svært fine selskapene Heilo, Odin og Hubro.

– Som et plaster på såret for at denne og andre konserter avlyses igjen, legger Hubro nå ut singelen ”Quarantine Quilt” overalt hvor du strømmer og kjøper musikk på nett.

Det er Juhani Silvola som har mikset stykket, og dessuten produsert det sammen med Haltli. Det er Maja S.K. Ratkje som har mastret.
 

RURAL TAPES: Rural Tapes

Rural Tapes from Rural Tapes on Vimeo.

Ukens premiere!

– Jeg bor og jobber i studioet mitt på et lite småbruk på Nygrenda i Grimstad, forteller Arne Mathisen. – Nedstengningen ble begynnelsen på en veldig produktiv periode for meg. Blant annet ble dette starten på soloprosjektet mitt, Rural Tapes. Filmen jeg sender her er live improvisert ambient musikk, som inkluderer feltopptak av alle lydene som høres rundt låven; fugler, biler, vind etc.

Arne Mathisen spiller til vanlig trommer med I Was A King og The No Ones – de sistnevnte med Peter Buck og Scott McCaughey fra R.E.M. og Frode Strømstad fra I Was A King. Han har ellers spilt med Heroes & Zeros, Mirror Lakes, Hanne Kolstø og flere andre.

– The No Ones skulle egentlig turnert en del i Norge i mars og april, samt gjort en del festivaler i sommer. Da alt dette ble avlyst, hadde jeg behov for å gjøre noe helt annet. Rural Tapes er et prosjekt jeg lenge har ønsket å sette i gang. Denne videoen blir første presentasjon av prosjektet, forteller han.

– Filmen er laget sammen med filmskaper Christian Andreas Wulff under den første bølgen med Covid 19. Utenfor småbruket mitt yrer det godt på våren, så jeg har lenge ønsket å integrere lyden av det i et musikalsk prosjekt. Musikken beveger seg rundt feltopptak av lydene rundt gården, med improviserte loops av analoge synther, effekter og akustiske trommer.

Rural Tapes kommer også med plate i april. Utover å være utøver, komponerer Arne Mathisen også musikk til dans, performancer og teater. Vi hører gjerne mer.
 

Vi ønsker alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du som vanlig skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video.

Vårt omfangsrike arkiv med norske videoer finner du som alltid på denne samlesiden. Og, også som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Produsent

Nordlysfestivalen

Eksamenskonsulent (førstekonsulent)

UiB – Fakultet for kunst, musikk og design (KMD)

Førstekonsulent (50%) i studieseksjonen

UiB – Fakultet for kunst, musikk og design (KMD)

Rådgiver/ saksbehandler

Asker kulturskole

Visuell kunstlærer

Indre Østfold kulturskole

Rektor

Rana kulturskole

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev