Skjermbilde fra girl in reds video Two Queens in a King Sized Bed (Foto: Andreas Johannessen)

Ballade video LXXVII: Jenta i rødt, jenta i vinduet

Åtte videoer, to premierer. Med Odin Staveland, Simon Moholt, Sid Hart, Eriki, JEZ_EBEL, girl in red, Isabel Fallet og Benjamin Finger/James Plotkin.

Kalender

Velkommen til en ny utgave! Dette er den nestsiste for i år, før julefreden senker seg. Og vi har som vanlig en rik meny, så vi skal ikke bruke for mye tid på å komme i gang.

Et par av videoene har utgangspunkt i den såkalte «bedroom pop»-bevegelsen, som handler om yngre utøvere som lager musikk hjemme fra soverommet, og deretter legger ut på medier som SoundCloud, BandCamp og YouTube. Her har Norge etter hvert fostret noen virkelig store navn, som Boy Pablo og girl in red.

Det er interessant å se at det går an å gå sine egne veier, og likevel ende opp med millioner av følgere verden over. Også det er en del av bildet i 2020, der musikken har måtte finne andre veier ut enn før. God fornøyelse!
 

ODIN STAVELAND: Jenta v vindu

Premiere!

Haugesunderen Odin Staveland har ikke bare lagd et av årets mest spennende norske poprock-album med Sillajass – han har også skapt noen av de aller stiligste og mest stemningsfulle videoene, alltid i samarbeid med Kim Edgar Bachel.

– Jeg skal nå lage videoer til alle låtene på Sillajass frem til jul. Det blir et skikkelig race, men jeg må ha litt press for å få ting gjort. Det er jeg og en veldig dyktig fotograf som heter Kim Edgar Bachel. Vi leter opp bra lokasjoner, og bruker bare naturlig lys, så det er litt dogme-aktig.

Det fortalte Staveland til oss i et større intervju vi gjorde i Ballade i oktober. Så langt har det i hvert fall resultert i fem helt eksepsjonelle videoer, «Blå øyner», «I stedet for punktum et hjerta», «Jenta med månen i munnen» og «Frisill». Og altså denne, som har premiere hos oss i dag.

– Sangen er om en jente som sitter ved et vindu. Dette er bildene som dukket opp i hodet mitt når jeg hørte låten på ny for å lage en video til den, sier Staveland til Ballade video.
 

SIMON MOHOLT: Perler

Og en premiere til!

Vi har presentert den spennende multikunstneren Simon Moholt flere ganger denne høsten. Her kommer den siste videoen fra hans album Oslo X. Han beskriver selv «Perler», andresporet på albumet, som en rar, mørk og drømmeaktig opplevelse med mye fokus på kontraster.

– «Perler» kommer rett etter intro-låta, og blir i album-sammenhengen begynnelsen på selve Oslo X, der låten representerer en ny, oppdaget drøm og blir en slags kjærlighetserklæring til denne drømmen – eller «Henne», sier Moholt til Ballade video.

– «Hun» blir beskrevet og omtalt som Hollywood, med mye referanser til hennes tidligere forhold og forhistorie. Dette skjer mens «Jeg»-personen går gjennom en slags oppvåkning, hvor han innser at drømmene hans, og så mange andres, bare er «Perler, Perler, Perler på en snor» for henne.

Videoen er filmet av Knut A. Eriksen, og klippet av Martin Torvbråten. Danserne er Enya Maria Oshaug Weibell og Adela Cudjoe.
 

SID HART: Raindance

Sangen «Raindance» beskriver i følge Sid Hart et økologisk og åndelig budskap, og beskriver sjelens forhold til naturen gjennom en fengende popmelodi som man kan danse til. Musikkvideoen er regissert av Marion Fransrud fra Citrus Studio, som tidligere har jobbet med andre norske talenter som Lil Halima og Pen Gutt.

Sid Hart har nicaraguansk og indisk bakgrunn, og har bodd i Norge siden 2018. Hans mor er sangeren Katia Cardenal, som tidligere har gjort Prøysen på spansk. I musikkvideoen forestiller Sid Hart seg en utopisk verden i fremtiden der menn er helt frie til å uttrykke seg, og være i fellesskap med naturen og hverandre.

– Nå som vi lever i et underlig øyeblikk i historien der vi har få muligheter til å danse, vil jeg minne om hvordan dansing kan frigjøre vårt aller indre. Mens vi forbereder oss på en vinter inne i huset, inviterer jeg til å spille sangen og danse alene i rommene våre.

– Hvis vi holder rytmen sammen, kan vi gå gjennom hva som helst, sier Sid Hart selv. – Den er filmet på VHS, og minner om en naturdokumentar fra 90-tallet, eller en hippiefestival fra 70-tallet, samtidig som den holder seg utenfor tiden med en sammensmelting av forskjellige kulturer og referanser, som en mystisk stamme av ukjent opprinnelse.

Den psykedeliske og fargerike videoen har unike klær, håndlaget av de norske designerne Margaret Abeshu, Anna Bonden Borge og Ramona Salo. Vi vil se og høre mer snart.
 

ERIKI: Rollercoaster ft. Jackson Kasamba

I dag, fredag 11. desember, slipper Eriki, aka Eirik Hoff Walmsness, sitt foreløpig digitale soloalbum Some Sort of Sungura. Som tittelen antyder står sungura i fokus – altså gitardrevet popmusikk som kommer fra Zimbabwe.

– De siste fem åra har jeg jobbet med musikere i Zimbabwe for å lære meg sjangeren – og har nå kokt sammen et helt album, hvor jeg har tatt på meg den vågale utfordringen å spille alle instrumentene selv, forteller Eriki til oss.

«Rollercoaster», en av låtene på det ferske albumet, ble utgitt som single i fjor. Musikkvideoen til denne sangen ble spilt inn i Harare. Videoen er produsert av Hastings Chiromo, mens musikken er komponert, spilt inn og produsert av Eirik Hoff Walmsness.

– Det har blitt stor ståhei i Zimbabwe rundt denne utgivelsen, og mangt et avisoppslag har det blitt, sier Eriki. Bare videoen har på et års tid fått nærmere 200 000 visninger på YouTube. Vi hører også Jackson Kasamba, som er sønn av den kjente sangeren Jonasi Kasamba.
 

JEZ_EBEL: In Her Eyes

Den norsk-chilenske artisten Isabell Aimee Johannesen, aka JEZ_EBEL, har lagd en video til den splitter ferske singelen «In Her Eyes» via det Berlinbaserte magasinet C-Heads. Sist fredag slapp hun også sin debut-EP «Blossom».

Hennes forrige single, «You’ll Get Over It», havnet på den skandinaviske hipsterlista Oyster, plasserte seg på enda hippere internasjonale Lorem, og på Vogue Paris’ playlist.

JEZ_EBEL er fra Bergen, og har bygd opp en tilhengerbase over hele verden via Soundcloud i flere år allerede. Hun omtales gjerne som en «soveromsartist» – som i likhet med girl in red spiller «bedroom pop». Hun ga først ut musikk offisielt i fjor sommer. «You’ll Get Over It» har pene 130 000 avspillinger på Spotify alene. Debut-EP-en «Blossom» inneholder fem låter, og er produsert av Martin Lie Svendsen.

Musikkvideoen handler om de vakre øyeblikkene i vennskap og kjærlighet, og viser skeiv kjærlighet mellom to jenter. Videoen er laget av Isabell selv sammen med Vera Steinnes og Herman Friis.

– Jeg ville vektlegge vennskap, fordi jeg ofte føler at vi legger for mye vekt på det romantiske aspektet ved et forhold, når det viktigste egentlig er kameratskapet. Videoen er grunnleggende sett min hyllest til min venninne Vera, sier JEZ_EBEL.
 

girl in red: Two Queens in a King Sized Bed

two queens in a king sized bed / there’s no mistletoe above our heads / but i’ll kiss you anyway / on christmas day …

girl in red startet med å spille inn sin egen musikk fra soverommet sitt hjemme i Horten. Bare så langt i 2020 er hun blitt strømmet mer enn en halv milliard ganger rundt om i verden. 21-åringen har blitt noe av et ikon for LHBT-bevegelsen, ikke minst gjennom låten «I Wanna Be Your Girlfriend» i 2018.

Videoen til «Two Queens in a King Sized Bed» ble sluppet på YouTube i går, torsdag 10. desember, og har raskt fått mer enn 150 000 visninger. Videoen er regissert av Niels Windfeldt, med Aleksander Aurdal som produsent. Andreas Johannessen er fotoansvarlig, mens Henrik Pedersen står for klipping og editering.

girl in red, som egentlig heter Marie Ulven, sier dette om videoen og sangen, der hun selv medvirker sammen med Thale Log Skage:
– Her tenker jeg tilbake på en jul jeg tilbragte med en person jeg elsker. Da det å ligge i sengen, klistret til kroppen til den andre, ikke føltes nært nok. Og da vi ville at hvert sekund skulle vare evig.
 

ISABEL FALLET: Close

Det er veldig hyggelig å presentere nye talenter. Og dette er første møte med Isabel Fallet fra Nittedal. Hun sier selv at hun har vært lidenskapelig opptatt av musikk siden barndommen, og begynte å skrive tekster alt som 12-åring.

Senere gikk hun musikklinjen på Oslo By Steinerskole, men ble kort tid etter nødt til å sette alt på vent – da «livet» skjedde, slik hun formulerer det. Nå, etter to år med fokus på egen musikk, er hun klar til å vise hva hun er god for.

– Jeg vil lage morsom og interessant musikk som får folk til å føle noe. Jeg vil pushe grenser, men samtidig være tro mot meg selv og mine verdier. Jeg prøver å surfe på den kreative bølgen, med visshet om at jeg kan falle av. Men jeg vet også at jeg kommer til å jobbe hardt helt til jeg kommer meg opp igjen, forteller hun.

Låten «Close» handler om frykten for kjærlighet og alt som følger med.
– Den emosjonelle karusellen man sitter på når man er forelsket kan være en tøff påkjenning. Noen opplever å miste seg selv oppi det hele. Fortiden kan bringe frem dårlige minner. Og om du blir nødt til å såre noen du bryr deg om, så kan det skape følelser av at du er et dårlig menneske.

I videoen formidles disse følelsene blant annet med et laken-spøkelse, som skal symbolisere «the ghosts of your past». Det er Pan Media står bak produksjonen av videoen, som er produsert og regissert av Ida S. Frank.
 

BENJAMIN FINGER/JAMES PLOTKIN: Bound Together/We Carry the Curse (medley)

Benjamin Finger er en komponist, produsent, DJ, fotograf og filmmaker basert i Oslo. Han debuterte i 2009 med albumet Woods of Broccoli, og har siden stått for en stor og rik strøm av plater og videoer, med utgivelser både i Norge og utlandet.

– Videoen er skutt på Super 8 og DV-kamera i Vancouver i Canada. Den forsøker å fange en forkjærlighet jeg og James har til dyr generelt. Vi har begge vokst opp med hunder og katter som har kommet og gått, så det er et tema vi er opptatt av. Kanskje vi stoler mer på dyr enn mennesker? Jeg forsøkte å lage en slags road movie-aktig video med dyr i hovedrollene og som omhandler et savn etter et dyr man har hatt eller mistet tidligere.

Albumet We Carrry the Curse er en videreføring av duoens samarbeid i fjor, som resulterte i Pleasure-Voltage på den tyske labelen Karlrecords.

– Jeg har beundret James’ arbeid siden 90-tallet, og alltid likt at han er så allsidig. Band og prosjekter som OLD, Khanate, Lotus Eaters, Phantomsmashers, Scorn og Khlyst har alle vært inspirasjonskilder for meg. Og jeg elsket skiva Death Rattle han ga ut med Paal Nilssen-Love i 2013.

Det nye albumet ble påstartet for litt over to år siden, og er i følge Benjamin Finger mer nedstrippet enn det forrige, med mindre instrumentering og mer struktur.

We Carry the Curse har mer fokus på det melodiøse, og er mer minimalistisk og melankolsk, tror jeg. Felles for oss begge er nok at vi liker å utforske mørke elementer i musikken og er åpne for at alt kan skje i prosessen.

Elling Finnanger Snøfugl (Youth Pictures of Florence Henderson, Grow Into Nothing, pluss flere) fra Trondheim bidrar ellers med cello på skiva.

– Han og Inga-Lill Farstad har bidratt på de fleste albumene mine. De har vært viktige for uttrykket og stemningen jeg har forsøkt å skape. Ellers vil jeg nevne at coveret er tegnet av Katrin Berge. Hun var et naturlig valg, da jeg stort sett har jobbet med norske kunstnere, som Christer Karlstad, Are Mokkelbost og Sverre Malling, når det gjelder omslag.

YouTube-siden til Benjamin Finger finner du rundt 90 videoer. I tillegg har han også lagd musikkvideoer for andre. Vi liker det vi hører svært godt.
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo