Ballade LXXI: Pesta, pilgrimer og Søndre

… eller Jenta med månen i munnen. Tre premierer, åtte videoer. Med Odin Staveland, Rebekka Garden, Stein And The Fury, Wobbler, Simon Moholt, Ezzari, Maria Norseth Garli og Cadaver.

Kalender

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Dette er en teksttung utgave av Ballades videospalte. Vi slipper gjerne til artistenes egne betraktninger rundt låter og videoer – og denne gangen var det mange som hadde mye på hjertet. Det liker vi.

Vi liker derimot ikke det bildet som tegner seg nå, der stadig flere klubber, utesteder og konsertarenaer sliter under koronasituasjonen. Og under de stadig strengere koronatiltakene, som gjør det tilnærmet umulig å drive med noen form for overskudd. Nyheten om at Blå i Oslo nå stenger dørene, etter 22 år med kontinuerlig drift, er i så måte et varsko.

Gudskjelov er musikken der fremdeles. Men den trenger arenaer.
 

ODIN STAVELAND: Jenta med månen i munnen

JENTA MED MÅNEN I MUNNEN from Odin Staveland on Vimeo.

Premiere!

– Etter å ha laget to musikkvideoer hvor intensjonen var å bygge en karakter uten ansikt, den indre karakteren, trengte jeg å presentere en ny karakter. Den ytre. Ansiktet. En persons fasade.

Det sier Odin Staveland til oss. Sammen med fotograf Kim Edgar Bachel har artisten fra Haugesund kastet seg inn i en forrykende blanding av spurt og maraton, der de før jul skal ha lagd ferdig videoer til låtene på det ferske og fine albumet Sillajass.

– Jeg ønsket samtidig å gjøre det på en måte som opprettholdt stilen fra de forrige videoene, og gjøre overgangen mellom dem på en flytende måte. Jeg ønsket også å utnytte at Kim Edgar Bachel er en fantastisk portrettfotograf. Så jeg fikk en idé til hvordan å fortelle en historie gjennom å vise seeren noe. Litt som jeg skriver tekstene mine. Jeg prøver ikke å fortelle, jeg forsøker å vise. Balansen mellom det vi hører og det vi ser er viktig.

I denne videoen og låten møter vi karakteren O som tenker tilbake på seg selv og jenta med månen i munnen.

– Låten er en slags noir-greie. Teksten hadde sitt utgangspunkt i et forsøk på å skrive et nakenportrett, noe teksten i bunn fortsatt er, men med plass til noe mer. En situasjon hvor du er så fokusert at alt annet enn situasjonen du er i virker ubetydelig, men energien fra byen spiller likevel en betydelig rolle. En spesiell er på besøk.

Et ferskt og større Ballade-intervju med Odin Staveland finner du her.
 

REBEKKA GARDEN: Intro

Den neste videoen lar vi artisten rett og slett introdusere selv. Vi snakker i hvert fall om et åpenbart talent, både hva musikk og dans angår.

– Mitt navn er Rebekka Andresen, men bruker Rebekka Garden som artistnavn. 22 år fra Feiring, Eidsvoll. Jeg er danser, musiker og tekstforfatter. Utdannet samtidsdanser ved Kunsthøgskolen i Oslo og selvlært musiker.

– Jeg har de siste seks årene gitt ut to selvproduserte låter med musikkvideo og hatt forskjellige samarbeid med andre musikere. Jeg er fortsatt på søken etter hvem jeg er som kunster, og velger å aktivt bruke denne reisen i musikken min. Det gjør at musikken jeg lager vil være en refleksjon og observasjon av min egen samtid.

– Videoen og låten handler om hvordan en kropp håndterer både ytre og indre påvirkninger. Dette er en filosofi av filosofen Maurice Merleau-Ponty, som er min hovedinspirasjonskilde innen musikk, dans og video.

– ”Intro” er en introduksjon til et større prosjekt. Planen er å gi ut min aller første EP, derfor er Intro en pekepinn på hvilken retning denne EP-en tar, både når det kommer til musikksjanger, artist-image og format. Jeg er veldig opptatt av bilde i sammenheng med lyd, derfor er musikkvideo et format jeg skal gjøre mer av i forbindelse med kommende EP.

Musikken er ved Rebekka Garden og Tobias Østerdal. Dans og regi er ved Rebekka Andresen, mens Isak Jenssen står for foto og lys, med assistanse fra Julie Tørrisen. Klipp og redigering er ved Eirik Kristiansen Jåsund, mens Karoline Austring har fikset hår, sminke og kostyme.

Vi vil se og høre mer.
 

STEIN AND THE FURY: The Spell

Duoen Stein And The Fury består av vokalist Stein Bjercke (tidligere Lorenzo og The New Virginity) og multi-instrumentalist Morten Øby (tidligere The Lionheart Brothers, Pirate Love og 120 Days). Allerede det lover jo bra.

– Albumet “Stein And The Fury” er spilt inn over fire live-sessions i Taakeheimen Lydrike med oss to, pluss Håvard Krogedal på bass. Typisk fremgangsmåte var å ta opp trommer, bass og vokal live i rommet, så jobbet Stein og jeg i etterkant med å legge pålegg etter hva hver låt trengte. Dette er vår vei inn i rocken, og det er lagt stor vekt på å gjøre det på vår måte, i stedet for å passe inn et satt rockeuttrykk, sier Morten Øby til Ballade video.

Den stilige videoen til ”The Spell” er laget av Egil Arntzen.

– Vi spurte Egil om han ville gjøre en video, og gav ham frie tøyler. Jeg digger hvordan han har fått frem “dualiteten” i Stein And The Fury. Det er en veldig “call and response”-tematikk som går igjen, både i bandet og i låta. Det har Egil klart å vise på en veldig kul måte.

Morten Øby forteller også at ”The Spell” var en tidlig favoritt for ham personlig, da bandet jobbet i studio.

– Jeg husker vi hadde nesten hele låta “klar”, men manglet et tema. Jeg hørte en god del på en samleplate som heter “Nigeria Special”, med noen helt fantastiske låter med en veldig kul tilnærming til bluesen. Så gitar-hooket er veldig inspirert av det.
 

WOBBLER: Naiad Dreams

Vi presenterte nylig den forrige videoen til Wobbler fra Hønefoss, som startet opp i 1999. Drøyt 20 år senere betraktes de gjerne som en av de ledende, moderne prog-gruppene om dagen – ikke bare i Norge og Skandinavia, men hele verden.

– Vi er stolte av å presentere «Naiad Dreams» som den andre singlen fra Dwellers of The Deep, forteller bandet. – På platen er den en rolig og drømmende ballade som driver inn i skogen, med akustisk gitar, glockenspiel, blokkfløyte og vakker koring fra Åsa Ree.

Dwellers of The Deep kom ut for en uke siden. I det voksende norske prog-miljøet går nå praten om at dette er en av årets utgivelser, uansett sjanger. ”Naiad Dreams” er det tredje sporet på platen, og er et av de mer pastorale og stillfarne øyeblikkene på albumet.

– Videoen til «Naiad Dreams» ble filmet i øvingslokalet vårt. Vi synes resultatet har blitt riktig fint.
 

SIMON MOHOLT: Pilgrim

Premiere! Vi har aldri vist samme artist tre ganger på rad før her i denne spalten. Når vi nå gjør et unntak for Simon Moholt fra Oslo, skyldes det ikke bare at alle videoene har svært forskjellige uttrykk. Både tekstlig, musikalsk og tematisk er dette noe helt annet.

– Låten ‘’Pilgrim’’ er avslutningssporet på albumet Oslo X fra 2019, forklarer Moholt. – Låten i seg selv er en slags komprimert versjon av hele albumet inn i en låt. Den starter på et nokså mørkt sted og avsluttes på tydelig lysere tone. Selv om albumet slutter med ”Pilgrim”, så presenteres låten mer som starten på et nytt kapitel mer enn en avslutting på en historie.

Den spill-influerte videoen refererer også til flere låter og hendelser i historien om Oslo X, som små, hemmelige beskjeder til de som har fulgt ekstra godt med.

– Som uttrykkende artist vil jeg helst at oppfatteren skal bestemme seg for hva som skjer, og hva det betyr. Jeg vil at det skal være rom for tolkning, selv om det som regel er grunner til at ting står som de er. Jeg vil at det skal være rom for å skrive sin egen historie mellom mine linjer.

Simon Moholt har også startet åttemannsbandet Pilgrim som en del av veien videre. De har alt rukket å spille tre konserter med helt nytt materiale på John Dee, Nordic Black Theater/Cafeteateret og Prindsen Hage i Oslo. Neste konsert er planlagt på POP CASE-festivalen på Youngs, den 24. november.

Simon Moholt står som vanlig for det meste selv, her med hjelp av bassist Jo Inge Nødset, gitarist Henrik Øien og felespiller Svein Tormod Bekkhus, og koristene Emly og Adelheid. Video og animasjon er ved Ingar B. Krabbestig.
 

EZZARI: Elsk/hat-forhold til Søndre (Kortfilm)

Adam Ezzari er en 21 år gammel musiker og skuespiller fra Oslo. I 2016 ga han ut ”Papirbyen” med Ahmed Din, og slapp flere videoer på YLTV – den viktigste visningskanalen for hiphop-videoer her hjemme. Så fulgte flere digitale singler, og deltagelse på Don Martins ”Løvehjerter” med Hkeem, Jonas Benyoub og Tommy Tee.

Den unge norsk-marokkaneren fikk platekontrakt med Universal i 2017, og ble kjent for et større publikum i rollen som Adam Malik i sesong fire av ”Skam”. Flere digitale singler og EP-er fulgte, blant annet ”Forsiden av historiebøker” i 2019.

Nå har han en ny digital EP ute, kalt ” Elsk/hat-forhold til Søndre”. Den inneholder låtene ”Nabolaget”, ”Elsker/hater min hood” og ”Bale eller Tony Montana”. Disse tre kuttene er også ute som selvstendige videoer, men er også sydd sammen til den kortfilmen vi viser her, med ekstra scener og en sammenhengende historie. På kort tid har den blitt vist mer enn 10 000 ganger.

– På få sanger får jeg sagt mye, og låtene er veldig varierte. Noen er for klubben og får deg til å danse og smile, og andre er kanskje for de lange, sene, triste nettene, har Ezzari selv sagt.

Konseptet og fortellingen er av ham selv. Filmen er regissert av Torjus Hembre og Nicolay Kjærnet, som også står for manus, foto og klipp. Musikken er produsert av Makethenoisess.
 

MARIA NORSETH GARLI: Fallen off

Fallen Off from Maria Norseth Garli on Vimeo.

Premiere! Og nok en kunstnerisk kortfilm fra vår venninne Maria Norseth Garli, som i likhet med Odin Staveland og rockeartisten Kristabel er i ferd med å lage videoer til alle låtene på sin nyeste plate.

– Denne låta springer ut fra overtonesangen i gitarene. En sang i sangen, sier Maria Norseth Garli. – Vi sitter i en båt som flyter på en dråpe inne i et minne av en tanke, en fornemmelse av følelsen av ensomhet når man ikke er alene. Vi flyter, vi flyter så godt vi kan, til man kan slippe kontrollen og la det som skal komme komme.

Regissør Juliane Schütz er opprinnelig fra Tyskland, men bor nå i Trondheim, der hun jobber med film og foto. Hun ser historien slik:

– De er fanget i hver sin boble, uten evne til å komme gjennom til de andre og oppleve noe sammen. Minner av «hvordan det skal være» bytter plass med «hvordan det er», og på den måten bare være. Man prøver å bevare minnene, jager dem, slik de var opprinnelig, men innser at man har mistet dem, og at man i denne erkjennelsen virkelig åpner opp både minnene og seg selv.

– Minnene av seg selv? Gi opp jakten på fortidens spøkelser, og omfavn heller det som er rett fremfor deg. Gi opp å prøve å få brikkene til å passe sammen, og la de heller falle på plass av seg selv, for å finne skjønnhet, tilfredshet og sannhet gjennom det.

Maria Norseth Garli synger og spiller gitar, med Kyrre Laastad som ekstra gitarist. Med Ingeborg Dugstad Sanders, Juliane Schütz og Maria Norseth Garli.
 

CADAVER: Reborn

Det er straks Allehelgensaften. Og da passer det kanskje ekstra godt med litt svartbrent hardrock. Det kan vi servere ved Cadaver, et klassisk norsk death metal-band som opprinnelig ble stiftet i 1988 av Anders Odden og Ole Bjerkebakke.

Bandet ble etter hvert oppløst, men gjenoppsto som Cadaver Inc. i 1999 med Anders Odden, aka Neddo, som eneste originalmedlem. Denne inkarnasjonen ga ut albumene Discipline (2001) og Necrosis (2004). Nå er Cadaver igjen tilbake, og har på kort tid fått nærmere 50 000 visninger.

– ”Reborn” er en av de låtene som bare hopper ut og griper deg som lytter. Måten ingenting i sangen gjentar seg er et symbol på tiden selv. Tekstene handler om å ikke være redd for hvem du er – og at du skal gjøre krav på din egen trone i livet, sier Anders Odden til Ballade video.

– Så mange ting vil gå galt med hver enkelt av oss, og jeg ville at videoen til sangen både skulle representere nåtiden og være tidløs. I 1896 skildret den berømte norske kunstneren Theodor Kittelsen svartedauen som en ånd i menneskelig form – en kvinne ved navn Pesta. Hun leker med livene våre og får oss til å føle oss skjøre, mens pestdoktoren symboliserer vårt forsvar mot døden.

– Hvert menneske har i seg skyggen av et dyr. Vi lever i naturen om vi vil eller ei. Vi kommer alle til å dø på slutt, uansett triumfer i livet – bare døden er virkelig. Men mens vi venter på slutten, skal vi feire den post-apokalyptiske verdenen vi er på vei inn i.

Med i videoen er også Eilert Solstad på kontrabass, som var med i Cadaver fra 1991 til 1993. Han gjør også comeback på scenen på Rockefeller 10. desember, da utgivelsen av det nye albumet Edder & Bile på Nuclear Blast skal feires.

I videoen ser vi Odden som Necro Jesus, Dirk Verbeuren som The Beast og Eilert Solstad som pestdoktoren. Pesta blir spilt av Regine Lockert Odden, som også har stått for sminke på den norske delen av opptakene. Videoen er produsert, filmet og satt sammen av Morten Skovdahl i Coyote Video Production.

 
Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. Mer enn noen gang. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Rådgiver/ saksbehandler

Asker kulturskole

Visuell kunstlærer

Indre Østfold kulturskole

Rektor

Rana kulturskole

Dagleg leiar

Storfjord Kulturhus SA

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev