Ballade LXX: Hurra x 70!

Vi markerer et lite jubileum. Og ruller i den anledning frem skikkelige kanoner som Kalandra, Simon Moholt, Valkyrien Allstars, Osa, Skambankt og The Northern Belle.

Kalender

Flygelinnvielse

02/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Flagstad – The Opera VERDENSPREMIERE

11/06/2021 Kl. 18:00

Innlandet

Det er vel ikke verdens største jubileum, kanskje. Men det er veldig hyggelig å konstatere at vi nå har passert 70 utgaver av Ballade video, etter oppstarten i februar 2019. Det ligger nå flere hundre norske videoer på samlesiden vår, som du gjerne må sjekke ut.

I begynnelsen var vi litt spente på om det ble laget nok og gode nok musikkvideoer her hjemme. Det tror jeg vi har fått svaret på for lenge siden. Også denne utgaven er nok et bevis på det, med stor variasjon i både musikk og bilder. Fortsett gjerne å tipse oss om aktuelle prosjekter.  

KALANDRA: Borders

Våre venner i Kalandra slapp nylig sin nyeste singel, «Borders», og har som vanlig også lagd en slående video til den.

«Borders» ble inspirert av en reise til Island og synet av de svarte vulkanske strendene i møte med det nordiske havet. Teksten i låten handler om grensen mellom liv og død, forteller alt pop-bandet, som opprinnelig ble dannet i England.

– Den snakker om den følelsen man får når man ser sin egen sårbarhet i møte med kreftene som beveger naturen. Om å bli konfrontert med sin egen dødelighet, og å finne aksept gjennom å se verden, og seg selv, for hva vi virkelig er.

Videoen formidler disse følelsene gjennom flere sammenflettede narrativ, og ble til i samarbeid med Ragnarok Film i Trondheim, som Kalandra har gjort imponerende kortfilmer med før. Og i dag, 23. oktober, slipper Kalandra endelig sitt debutalbum, som har fått tittelen The Line. Det kommer ut på By Norse Music i Bergen, som ble stiftet av Einar Selvik, Ivar Bjørnson og Simon Füllemann.

– Dette er et album skapt over flere år, fra en tid i våre liv hvor vi har opplevd stor forandring og selvrefleksjon. Låtene beskriver følelser av undring, sinne, lengsel og aksept, i det man ser sitt eget liv utfolde seg i møte med verden, sier Kalandra.

The Line skildrer også barrierene i livet, om de så er mentale, streker på et kart, eller fasaden vi bygger for å beskytte oss selv. Livet kan være fantastisk og samtidig svært utfordrende, likevel opplever vi at et sted langs veien, så blir det faktisk lettere.
 

SIMON MOHOLT: La Meg Ta Deg Med

Videoen til «La meg ta deg med» ble innspilt under det Simon Moholt kaller «en grandios kveld», som innebar kunstutstilling og lanseringsfest for labelen Cult Kaos, samt slippfest for albumene Oslo X og Gangster poesi i 2019.

– «La meg ta deg med» er laget som en introduksjon og en invitasjon inn til den spirituelle og fysiske reisen gjennom byen Oslo X, forteller Moholt.

– Det er en hardere, mørkere og mer dystopisk versjon av vår virkelighet. I dette mørket prøver en Pilgrim å vokse opp. Gjennom opplevelser og utfordringer dras den unge Pilgrimen vekk fra manustilværelsen i samfunnet Oslo X, sier artisten, som selv tilbakela en 730 kilometers pilegrimsreise fra Pamplona til Santiago som en del av forberedelsene til albumet.

– Oslo X avsluttes også med låten «Pilgrim», hvor den unge mannen bestemmer seg for å forlate byen og begynne på vandringen til et hellig sted.

Musikalsk står Simon Moholt står selv for det aller meste her, men har fått hjelp av Josh LaSala (trommer, synth), Christian Alexander Espeseth (bass), Henrik Øien (gitar), Svein Tormod Bekkhus (piano), samt koristene Emly, Adelheid og Zoe Ofilie.

Videoen er filmet av Kjartan Kielberg Øvreås, og klippet av Simon Moholt.
 

VALKYRIEN ALLSTARS: Slutte og byne

Valkyrien Allstars er tilbake med sitt nye album, Slutte og byne, fire år etter Prøv å si noe til meg nå. Dette er deres sjette fullengder, og kommer som vanlig ut på Heilo.

Valkyrien Allstars har isolert seg inne på øvingslokalet den siste tiden. Det har resultert i ni nye låter, som frontfigur Tuva Syvertsen omtaler på denne måten: – Ingen av sangene er dårlige.

Valkyrien Allstars startet opp i 2003, og består nå av Erik Sollid (strenger), Tuva Syvertsen (vokal), Martin Langlie (trommer) og Magnus Larsen Jr (kontrabass). I følge plateselskapet har de denne gangen «latt seg irritere over egne liv, og latt seg inspirere av idiotene de heldigvis må dele dem med».

Om tittellåten sier bandet: – Låta står i selvransakelsens tegn. Den starter på et slags emosjonelt nullpunkt, en resignert oppramsing av alt man ikke skal gjøre mer, og ender som en hyllest til dagen og resten av livet. Vi er ikke alene!
 

OSA: The Stranger

Øyvind Osa var frontfigur i det kritikerroste rockebandet El Caco, som slapp syv album mellom 2001 og 2016. Nå er han tilbake som soloartist, og slipper først denne singelen og videoen.

– «The Stranger» er første låt ut fra det kommende albumet mitt, sier Osa til Ballade video.

– Det er en up-tempo låt med noe melankolsk tekst og følelse. Og en låt jeg fort ble glad i etter at Stian Kårstad laget solo på den. Håkon Gebhardts banjospill og groovet satte liksom prikken over i’en.

Albumet kommer i første halvdel av 2021, og beskrives som en salig blanding av folk, vise, blues og country, attpåtil med et snev av disco. Her har Osa med seg sterke navn som Anders Møller, Herbrand Larsen, Ingrid Døssland, Fredrik Wallumrød og Arve Isdal, i tillegg til nevnte Kårstad og Gebhardt.

Videoen er ved Jørn Veberg og Therese C. L Wangberg.
 

SKAMBANKT: SOS

Skambankt har vært et av landets mest populære rockeband, helt siden oppstarten på starten av 2000-tallet. Ifølge plateselskapet Indie Recordings følger de nå opp fjorårets akustiske album 1994 med enda en utypisk Skambankt-utgivelse.

På det kommende albumet skal det bli mer rock, med hint av country, indie og viser. «SOS» er første single ut, etter en vellykket Norgesturne tidligere i høst, med flere ekstrakonserter underveis.

– «SOS» mener vi er en av de mest solide rockesangene vi har laget. Den er både tøff og fin på samme tid, sier gitarist og vokalist Terje Winterstø Røthing til oss. – Det er en drivende, klassisk og melodiøs rockelåt, med en tekst mange nok kan kjenne seg igjen i. Vi er rett og slett ganske stolte av denne. Er det lov å si?

Om musikkvideoen sier bassist og regissør Tollak Friestad: – Dette er min stolte og litt skumle debut som musikkvideoregissør. Videoen er filmet av vår egen tangentmaestro Jonny, som også er en knallflink filmfotograf – og produsert sammen med Terje, som er skikkelig flink til å ordne ting. Sammen er vi i ferd med å bli et habilt lite produksjonsselskap internt i bandet.

– Idéen til videoen ble født på turné, planlagt i helga, filmet på tirsdag og klippet og levert onsdag kveld. Det er sånn vi liker det.

Det nye albumet, som blir deres åttende, skal etter planen slippes i januar 2021.  
 

THE NORTHERN BELLE: Gemini

The Northern Belle ga nylig ut sitt tredje studioalbum, We Wither, We Bloom. «Gemini» er den andre singelen og videoen som blir sluppet fra platen.

– Ideen om å finne deg selv og stå opp for deg selv er en tråd vevd gjennom hele We Wither, We Bloom, forteller vokalist og gitarist Stine Andreassen til oss.

– Jeg ønsket at denne låten skulle fange litt av råskapen til Loretta Lynn, Kacey Musgraves og Stevie Nicks. Jeg har på følelsen av at alle disse flotte artistene ville fortalt deg hva de mener om noe, om du liker det eller ikke.

«Gemini» er komponert og arrangert av The Northern Belle. Den er produsert av Marcus Forsgren, og mastret av George Tanderø. Videoen er regissert og filmet av Nikolai Grasaasen.

– Vi ønsket å fange morgenlyset og soloppgangen i videoen, så vi var på Ulvøya kl. 06.00. Det var magisk. Da vi begynte å filme på stranden ved det ikoniske stupetårnet traff vi på en familie som hadde morgenbadet sitt. Det var korona, så vi ville ikke trenge oss på, men de var nysgjerrige – og det viste seg at de er fans av bandet vårt.

– Det gjorde meg så glad. Dette var en måned inn i pandemien, og jeg hadde ikke sett så mange mennesker på en stund – ikke engang venner, familie eller bandet.
 

Vi ønsker som alltid alle våre lesere en god og musikalsk helg. Om du vil tipse oss om en aktuell video, kan du skrive til guro[at]ballade[punktum]no, og gjerne merke e-posten Ballade video. Vårt arkiv med norske videoer finner du stadig vekk på denne samlesiden.

Og som alltid: Ta vare, og ta vare på hverandre. ❤

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev