PULSE 24

Vinnerne av Bryt Lydmuren!

Komposisjonskonkurransen «Bryt Lydmuren 2001» er avsluttet, og vinnerne fikk søndag formiddag fremført sine verk i Oslo Konserthus’ Lille Sal på Ultimafestivalens siste dag.

Kalender

La Bohème

17/04/2024 Kl. 19:00

Viken

EYOLF DALE TRIO

17/04/2024 Kl. 20:00

Vestland

Juryens formann, Jøran Rudi åpnet konserten med å takke alle som hadde sendt inn verk til konkurransen. De var overveldet over den respons konkurransen hadde hatt, og hadde valgt ut tre vinnere fra årets innsendte bidrag. Vinnerstykkene representerer vidt forskjellige musikkgenre som vanskelig lar seg sammenlikne. Likevel var vinnerverket opplagt, og de to andre stykkene delte annenplassen.

Juryen som bestod av Jøran Rudi, komponist og leder for NoTAM, komponist Nils Henrik Asheim og musiker, komponist og teknoartist Isak Anderssen (aka Upper Rooms), kom fram til følgende uttalelse:

Det første av stykkene som ble kåret til annenplass er et stykke som på mange måter springer ut av den klassiske elektroakustiske tradisjonen – klanglig og kompositorisk. Komponisten har interessante tanker om lydenes konsekvenser fremover og bakover i tid – om hva som setter i gang og avslutter lydene. Slik stiller stykket hele tiden spørsmål ved seg selv. Med andre ord hvilken samtale lydene har – dialogen. Hun har formet en dominerende del av lydene selv gjennom signalbehandling, skaper slik sammenheng i stykket sammen med en god porsjon humor. Komponisten viser stor dristighet og evne til å bruke stillhet og enkelhet i komposisjonen.

Stykket heter Extro, og er skrevet av Christina Kolbu.

Den andre annenpremien går til et stykke som slett ikke er klassisk EA-musikk, men er solid festet i funk og funkens bruk av elektroniske verktøy. Det er en oppfinnsomhet i variasjonen av hvordan nye elementer hele tiden kommer inn og former stykkets fremdrift innenfor den rammen beatet legger. Stykkets produksjon er gjort slik at lydbildet oppleves som nært og kommuniserende, og stykket skiller seg også ut gjennom vellykket integrering av sekvenserprogram og innspilt materiale.

Stykket uten tittel er laget av Are Slettahjell og Jonas Rennemo som også kaller seg De Laya.

Førstepremien går til et stykke som både krever tid av lytteren, og som gir lytteren den tiden som trengs. Stykket er modig og provoserende i sin insisterende holdning, og har et klart forhold til lydbildet, som er rått, industrielt og massivt i den største delen av stykket. Stykket er utpreget lowtech, og detaljrikdommen i støy, klirre- og klikkelyder virker tydelig i det musikalske konseptet.

Måten rytmer og hastigheter er satt opp mot hverandre på vitner om stor musikalitet, og juryen er glad for å kunne tildele førsteprisen til Sten Ove Toft og Yngve Sortland, som også kaller seg Waffelpung, for stykket «Two». Sten Ove Toft er 17 og Yngve Sortland 18 år, og begge kommer fra Haugesund.

Andreprisene gikk til 11 år gamle Christina Kolbu fra Asker (som også vant 2. pris i fjorårets konkurranse), og 12 år gamle Are Slettahjell og 11 år gamle Jonas Rennemo fra Tiller i Sør-Trøndelag.

Alle var til stede under konserten i Oslo Konserthus Lille sal Søndag kl.13.00

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.