Zone 5-figur (Zeus)

Ultimafestivalen for barn og unge

Om en snau måned går Ultimafestivalen av stabelen, og også i år er det flere tilbud til barn og unge. Festivalledelsen synes det er viktig at også de litt yngre får ta del, og har kommet opp med både danseforestilinger, teaterforestillinger og låt-konkurranser for å fange interessen deres. Bak prosjektene står aktører som Ny Musikk, Akershus fylkeskommune og Norsk Kulturråd.

Kalender

«Zone 5», «En Blonk og to Sofaer», «Bryt Lydmuren» og «Innbyggerne» heter tilbudene for barn og unge på Ultimafestivalen i år. Noe er nytt, og noe har vært faste innslag på Ultima siden festivalen startet. Det er varierte prosjekter Geir Johson, Ultimas festivaldirektør, presenterer.

— Bryt Lydmuren har vi holdt på med siden helt på begynnelsen av 90-tallet, forteller Geir Johnson, Ultimas festivaldirektør.

— Dette er en låtkonkurranse for barn og unge innen for sjangeren elektronisk musikk. Konkurransen er et samarbeid med Notam og Drivhuset. Alle under 18 år kan delta. Utfordringen er å lage en låt eller et fremtidsrettet lydmateriale, som skal være på mellom to og fem minutter. Vi har opprettet en internettside (www.notam.no/brytlydmuren), hvor barna kan logge seg på og få råd og vink om hvordan de skal gå frem, forteller Johnson.

Det er bare fantasien som setter grenser for hva slags effekter de unge kan bruke, og Ultima lokker med fine premier. Blant annet skal de tre beste bidragene fremføres på konserthuset 14. oktober. Fristen for innsendelse av bidrag er 1.oktober. I forbindelse med konkurransen arrangeres det også en videoworkshop på Mediefabrikken, men dette er bare for elever på Toneheim folkehøyskole. Disse skal sette sammen lyd og bilde og får hjelp av den anerkjente engelske videokunstneren Jane Parker til dette.

«En Blonk og to Sofaer» er navnet på et teaterstykke som Ny Musikk står bak. Dette skal spilles på skoler i Oslo og Akershus i løpet av festivaluka, og skal også spilles to ganger på Lille Sal på Oslo Konserthus.

— Stykket kombinerer de musikalske talentene til Ivar Grydeland på gitar og Ingar Zach på slagverk og talentet til den ekstremt dyktige stemmeimprovisatøren Joop Blonk. Dette er både en konsert og teaterstykke, forklarer Johnson.

Zone 5 er noe helt annet igjen. Dette er et internettbasert prosjekt og kombinert performance og konsertforestilling som Ståle Tråstahl leder for. I samarbeid med elevene ved Ringstabekk vidergående skole har prosjektet, som er helt i startfasen, blitt prøvd ut. Det hele går ut på at elever kan logge seg inn på en side (www.zone5.no), hvor samfunnet «Zone 5» holder til. Zone 5 er en virituell bydel, hvor mange forskjellige menneskeskjebner holder til. Her bor blant annet Clam, hun er performanceartist og har fått i oppdrag og lage et bestillingsverk. Denne sitvasjonen blir bragt videre til scenen, og er utgangspunktet for stykket «Zone 5». Musikken, som egentlig skal være laget av Clam, er signert Isak Andersen, og blir beskrevet som «Kiss og Bowie møter elktronika. Ringstabekk-elevene har bidratt til prosjektet ved blant annet å skape hver sin virituelle rollefigur som bor i Zone 5. Dette har som sagt vært en prøveprosjekt , men både Tråstahl og eleven er veldig fornøyd. Stykket skal bli spilt på alle skolene i Akershus, samt ha en forestilling på Henie Onstad Kunstsenter fredag 11.oktober.

Danseforestillingen «Innbyggerne» er også skreddersydd for barn og unge. Denne danseforstillingen er laget av Odd Johan Fritzøe. Han har tidligere vunnet scenekunstprisen av Danse og Teater-sentrum for stykket «Stjerne» som han også hadde laget for ungdom. «Innbyggerne» beskrives på Black Box sine sider som en lek med lyder, ord figurer og to dansere. «Innbyggerne» forsker i samspillet mellom lydinstallasjoner og dansere. Gjennom fantasi og lek bygges slott og skoger, totempæler, sjøormer og hus. De leter, bygger opp , river ned og bygger seg bort. Forestillingen passer for både barn og unge og spilles på Lille Scene på Black Box i løpet av festivaluka.

— Vi er veldig fornøyd med tilbudet til barn og unge i år, forteller en stolt festivalsjef.

— Og dette er ikke alt heller. I tillegg til forestillingene og konkurransen, så skal unge og talentfulle samtidsmusikere opptre på Lille sal på Konserthuset hver dag klokka 11.00. Ikke dårlig, hva? smiler Geir Johnson.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo