Oslo Domkor før konsert (Foto: Tom Henning Bratlie)

Oslo Domkor med konsert i Sverige – og suksess på Island

Oslo Domkor er invitert til Sverige, og holder storslått jubileumskonsert i Karlstad domkirke søndag kveld. Konserten skjer i forbindelse med markeringen av Unionsoppløsningen, med verker av Otto Olsson og Knut Nystedt på programmet. Domkoret har også høstet glimrende omtaler etter sin opptreden på Island nylig, og blir omtalt som intet mindre enn «et av verdens fremste kor».

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Jubileumskonserten finner sted i Karlstad domkyrka, søndag 25. september kl. 18, forteller koordinator Nina Refsnes i Oslo Domkor.

Medvirkende er også domorganist Kåre Nordstoga, harpist Johanna Nousiainen og et sammensatt strykeorkester under dirigent Terje Kvam.

— Det samme jubileumsprogrammet blir også fremført i Oslo Domkirke søndag 6. november, som vår Allehelgenkonsert, sier Refsnes. – Her ferier Domkoret hele 3 jubileer: Vi markerer selve
hundreårsmarkeringen med Otto Olssons ”Te Deum”, et verk skrevet i tiden rundt unionsoppløsningen av en av Sveriges fremste romantiske komponister. Vi markerer dessuten Knut Nystedts 90-årsdag, ved å fremføre ”De Profundis”.

Surround-lyd fra 1500-tallet

En helt spesiell opplevelse Allehelgensaften i Oslo Domkirke blir i følge fremføringen av «Spem in alium» av den bemerkelsesverdige engelske renessansekomponisten Thomas Tallis (1505 – 1585).

— Vi feirer 500-årsdagen for Tallis’ fødsel med dette unike korverket for 40 stemmer, sier Refsnes. – ”Spem in alium” er en oktofoni hvor hele kirkerommet tas i bruk, og publikum bokstravelig talt omsluttes av lyd. Det er det rene ”surround-system” fra midten av 1500-tallet!

En kortfattet, engelskspråklig presentasjon av Thomas Tallis og hans musikk kan du lese her.

Suksess på Island

Tidligere i år har Oslo Domkor turnert USA (i forbindelse med kongeparets besøk). De returnerte nylig fra Island, der ensemblet var invitert av Festival of Sacred Arts i Reykjavik med Trond Kvernos store ”Matteuspasjon” for kor a capella og solister. Fremførelsen i Hallgrimskirkja var denne ambisiøse festivalens avslutningskonsert, og både verket og koret høstet glimrende kritikker.

En av Islands mest anerkjente kritikere, også kjent fra TV-programmet «Kontrapunkt», Ríkarður Örn Pálsson skriver bl.a. følgende i sin omtale i Morgunblaðið:

«Og når det gjelder Oslo Domkor, kan det slås fast at hvis denne tolkningen, under Terje Kvams fremragende ledelse denne søndags ettermiddagen, er representativ for korets nivå, må det regnes som ett av verdens fremste kor. Deres sangvar utrolig samstemt og samtidig fleksibel, og kunne det ene øyeblikket være magisk vakker, og det andre fremkalle frysninger. For ikke å nevne at den holdt perfekt pitch i 110 minutter! Det var sannelig et under! Både denne og flere grunner medvirker til at få kor vil makte å fremføre Kvernos Matteuspasjon», skriver Pálsson blant annet, og fortsetter:

«Hva man enn kan si om denne komposisjonens trollbindende kraft, som ikke minst kan takkes Domkorets fantastiske prestasjon var det det som imponerte mest denne ettermiddagen, er at komposisisjonen klarte å forene 2000 års arv i én overbevisende helhet. Dette vil trolig sikre dens plass i mange kommende år….”

Allehelgenkonsert i Oslo Domkirke, søndag 6. november kl. 19.30. Interesserte kan også lese mer på www.oslodomkor.no.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev