Oslo Domkor (pressebilde)

Oslo Domkor fronter norsk kirkemusikk i Århus

Nordisk Kirkemusikksymposium går av stabelen i Århus i Danmark denne uken. Arrangementet samler nærmere 1000 deltakere fra alle de nordiske landene. Oslo Domkor er engasjert som Norges representasjonskor, og de har blant annet med seg Trond Kvernos nyskrevne Markuspasjon med norske tekster, som ble uroppført denne påsken. Domkoret skal holde konsert med norsk kirkemusikk førstkommende fredag i Vor Frue kirke i Århus.

Kalender

Oslo Domkor skal synge under fire ulike arrangementer på symposiet. I tillegg holder de en egen konsert, og her vil ”En liturgisk Markuspasjon” (2004) for kor og solister av Trond Kverno bli fremført. Verket er tilegnet Oslo Domkor og dirigent Terje Kvam. Foruten solister fra korets egne rekker vil Tor Tveite synge rollen som evangelist under fremføringen i Århus.

De nordiske kirkemusikksymposiene er blitt avholdt siden 1933, på skift mellom de fem nordiske landene. Symposiet henvender seg til organister, kordirigenter, korsangere og prester fra Norge, Sverige, Danmark, Finland og Island.

Ved de to siste symposiene i 1996 i Göteborg og 2000 i Helsingfors har antall deltakere ligget rundt 1000. Symposiet består av kirkekonserter, gudstjenester, ekskursjoner og en stor utstilling av noter og litteratur med relevans for det kirkemusikalske fagområdet. I tillegg blir det arrangert femten forskjellige seminarer med emner innen for liturgiske, hymnologiske og musikkpedagogiske problemstillinger, blant annet presentasjon av nordisk kor- og orgelrepertoar. Under seminarene med kor- og orgelmusikk presenteres samtidig de deltagende korene og deres dirigenter.

Symposiet arrangerer også fire nordiske konserter som skal avspeile de kirkemusikalske tradisjoner og tendenser i Norge, Island, Finland og Sverige. Det hele rammes inn av to begivenheter i Århus Domkirke – en åpningskonsert med nordisk kirkemusikk og en avsluttende festgudstjeneste.

Trond Kvernos Markuspasjon, som Oslo Domkor har med til Århus, er en liten begivenhet for norsk kirkemusikk. For første gang er det skrevet en liturgisk pasjon på norsk for kor og solister. Pasjonen er bygget på lidelseshistorien slik den er fortalt i Markusevangeliet. Den ble urframført i en direktesendt gudstjeneste langfredag i år på NRK, også da med Oslo Domkor dirigert av domkantor Terje Kvam. – Dette er en gave til hele det norske kirkemusikkmiljøet, sa Terje Kvam i denne sammenheng.

I sitt forord til pasjonen trekker Trond Kverno blant annet sammenligninger til Mel Gibsons pasjonsfilm for å beskrive hvordan den samme historien kan framstilles på svært ulike måter.

Trond Kverno er en sentral komponist av liturgisk musikk i Norge. Han har komponert en rekke salmetekster i Den norske salmeboka og han har laget melodien på «Kyrie» og «Agnus Dei» som brukes av de fleste kirker over hele landet hver eneste søndag.

Oslo Domkor kunne feire 20-års jubileum for to år siden. Det ble stiftet i 1982, og dirigenten har vært den samme hele tiden – domorganist Terje Kvam. Koret er kjent for sine stiltro oppførelser av kirkemusikk fra eldre og nyere tid.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Asker kulturskole

Produsent

Festspillene i Nord-Norge

Daglig leder

Innlandet musikkråd

Økonomikonsulent

Norges Korforbund

Konsertmester II / Second Concertmaster II

Kringkastingsorkestret (Kork)

Avdelingsleder II

Drammen kulturskole

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev