Bergen

«Kor og samfunn» i Bergen

Fredag 2. september inviterer Norges Korforbund til fagkonferansen ”Kor og samfunn” på Scandic Hotell i Bergen. Kultur- og kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland åpner konferansen. Som bakteppe til konferansen ligger at det i 2005 er 20 år siden Norges Sangerlag og Norges Landssangerforbund slo seg sammen til ett forbund. Konferansen pågår samtidig med Grieg Internasjonale Korfestival, 1. – 4. september.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Fagkonferansen «Kor og samfunn» i Bergen har jubileet rundt sammenslåingen som bakteppe, og inviterer i lys av dette til en diskusjon rundt vokalmusikkens rolle i dagens kultur- og musikkliv.

Blant de norske delegatene er operasjef ved Den norske Opera, Bjørn Simensen, og rektor ved Norges musikkhøgskole, Harald Jørgensen. Blant de utenlandske gjestene får konferansen blant annet besøk av Anna Jansone fra Latvias kulturdepartement, som skal holde et innlegg om korsangens kulturpolitiske status i Baltikum og om betydningen av samarbeidet med Norden.

Innledningsforedraget ved kulturminister Valgerd Svarstad Haugland har tittelen ”Vokalmusikkens plass i den nasjonale kulturpolitikken”. Operasjef Bjørn Simensen holder foredraget ”Topp og bredde i norsk vokalmusikk. Et gjensidig avhengighetsforhold?”, mens rektor Harald Jørgensen ved Norges Musikkhølgskole tar utgangspunkt i spørsmålene ”Hvem utdanner vi for og hvordan? Har vi et toppkvalitativt sangermiljø i Norge? Og hva gjør dirigentene etter endt utdanning?”

Det blir underveis også satt av plass til kunstneriske innslag, deriblant selve jubileumskonserten til Norges Korforbund, i form av Mozarts «Requiem» på festningen. Kor og korsangere som tidligere har sunget dette verket kan her delta i et stort internasjonalt festivalkor, satt sammen spesielt for denne anledningen.

Dette skjer i tilknytning til avviklingen av Grieg Internasjonale Korfestival, som arrangeres i Bergen 1. til 4. spetember. Dete er første gang Bergen og Hordaland kan invitere til Grieg Internasjonale Korfestival, som lover å presentere et rikt og mangfoldig program med konserter, konkurranser og store fellesarrangement.

Grieg Internasjonale Korfestival inneholder en konkurransedel som er åpen for amatørkor i alle kategorier (blandet kor, kammerkor, mannskor, damekor, og barnekor). Hvert kor kan delta i en eller to av de tre følgende klasser: Sakral musikk, profan musikk og folkemusikk.

Korene vil vurderes av en internasjonalt sammensatt jury bestående av fem dommere, og frister i hver klasse med premier fra 2000 til 600 euro. Deltakere i konkurransen om Grieg Grand Prix vil bli utvalgt av juryen blant de konkurrende, og vil få fremføre et fritt valgt program av opp til femten minutters varighet. Vinneren av denne klassen vil motta en pris på € 6000. Maagnar Mangersnes er den norske representanten i juryen, som ellers teller fagpersoner fra Kina, Litauen og Ungarn.

Konsertene under Grieg Internasjonale Korfestival vil bli arrangert i Bergen sentrum og iomkringliggende regioner. Konsertene vil finne sted i kirker, konsertsaler og under åpen himmel, med bl.a. Grieghallen, Håkonshallen, Troldhaugen og Bergenhus Festning som noen av knutepunktene.

Samme helg møtes ellers ledere i Norges Korforbunds 29 distriktsledd også i Bergen til lederkonferanse.

Du kan lese mer om «kor og samfunn» på Korforbundets hjemmesider, og om Grieg Internasjonale Korfestival på dette nettstedet.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev