Pust

Vokalgruppa Pust vant førstepris i Tampere Vocal Music Festival

Vokalgruppen Pust har vunnet 1. pris i den internasjonale konkurransen for vokalgrupper i Tampere, Finland. De vant etter sterk konkurranse fra anerkjente grupper fra hele Europa. Juryen bestod bl.a. av John Potter fra The Hilliard Ensemble og Anders Jalkeus fra The Real Group. Det er første gang en norsk gruppe går til topps i den 30 år gamle konkurransen.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Pust består av seks profesjonelt skolerte sangere med bakgrunn fra bl.a. Det Norske Solistkor, Oslo Kammerkor og Norges Musikkhøyskole. De synger etter eget utsagn i alle genre – og på sin måte. Gruppen betegner seg selv som «et fleksibelt ensemble som kombinerer stemmelek med et høyt musikalsk nivå», noe de nå har fått anerkjennelse for fra en svært faglig kompetent jury.

Det er første gang en norsk gruppe går til topps i Tampere Vocal Music Festival som i år feirer 30 år. Tidligere vinnere av vokalkonkurransen har vært både portugisiske, spanske, tyske, svenske og finske. Konkurransen er for grupper på maks åtte sangere, i alle sjangere. Festivalen har også en konkurranse for kor fra hele verden, og besøkes av høyt anerkjente musikere.

— Denne konkurransen har vært et springbrett for mange vokalgrupper, så det er en stor anerkjennelse å vinne, sier Geir Arne Servan i Pust. – Med så dyktige folk i juryen er dette en fabelaktig bekreftelse å ta med seg. Det gir oss en unik mulighet til å knytte videre kontakter og jobbe videre med musikk og et vokalt uttrykk som vi tror på.

Festivalen arrangeres annenhvert år. Som vinnere vil Pust bli invitert til å holde konsert i Tampere om to år. Den norske vokalgruppen vant over svært etablerte og anerkjente ensembler – også grupper med flere plateutgivelser og høye salgstall bak seg.

I juryen satt britiske John Potter fra The Hilliard Ensemble, svenske Anders Jalkeus fra The Real Group, svenske Anna Maria Friman fra Trio Mediaeval og den finske jazzsangerinnen Anna-Mari Kähärä. Prisen er på 2000 Euro, samt Näsinneula-Trofeet. Pust delte førsteplassen i sin kategori med Calmus Ensemble fra Tyskland og Viisi-ensemblet fra Finland.

Medlemmene i Pust er Håvard Gravdal, Elisabeth Anvik, Maria Mohn Pettersen, Geir Arne Servan, Mads Iversen og Anne Hilde Gröv. Gruppen holdt sin aller første opptreden i Bregnadalen i Valdres høsten 2003, noe som fikk avisen Valdres til å skrive:

«Vokalgruppa Pust holdt sin første kirke-konsert noensinne i Begnadalen fredag kveld. Deres første opptreden i Valdres blir forhåpentligvis ikke den siste .Med sitt allsidige repertoar, med sin sjarm og ikke minst med en imponerende nøyaktighet tok vokalgruppa de 60-70 framøtte med storm.»

Og videre: «Gruppa har en stor spennvidde i sitt repertoar, som både er inspirert av etnisk musikk, så vel som norsk folkemusikk, salmer og norsk og utenlandsk tradisjonell visetradisjon. Til og med elementer av jazz kom fram under framføringene. Da gruppa gikk inn i sin siste avdeling med det de kalte ”aftensanger”, avslørte de at de behersker nok en dimensjon innenfor vokal-musikk.»

Pust har i dag base i Oslo. Interesserte kan lese mer på vokalgruppens egen hjemmeside, på www.pust.org. Du kan også lese mer om Tampere Vocal Music Festival på denne nettsiden.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev