Oslo Kammerkor (Foto: CF Wesenberg)

Korprisen 2004 til Grete Pedersen og Oslo Kammerkor

Korprisen deles årlig ut av Norges Korforbund – «til enkeltpersoner eller grupper som har bidratt til å gi norsk korsang større utbredelse og høyere kvalitet». Korforbundet røpet alt før helgen at årets pris vil gå til et kor som «på en særlig måte har maktet å sette den norske folkemusikken inn i en korkontekst». Prisen ble delt ut i forbindelse med Oslo Kammerkors jublieumskonsert i Freiasalen på Rodeløkka, og gikk både til koret og deres grunnlegger Grete Pedersen. Oslo Kammerkor er for tiden aktuelle med platen «Kyst, Kust, Coast», og tar denne sommeren avskjed med Pedersen etter tyve års tett samarbeid.

Kalender

Stabat Mater av Antonín Dvořák

28/03/2020 Kl. 19:00

Oslo

Fatoumata Diawara

28/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Stabat Mater av Antonín Dvořák

29/03/2020 Kl. 16:00

Oslo

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

29/03/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Korprisen 2004 gis til et ensemble som på en særlig måte har maktet å sette den norske folkemusikken inn i en korkontekst, og på den måten bidratt til å utvikle det norske korrepertoaret, uttalte Norges Korforbund i forkant av lørdagens tildeling.

I begrunnelsen fra styret i Norges Korforbund heter det videre om årets pris:

— Ensemblet har hatt en sentral posisjon i norsk korliv i en periode med varierte kormessige uttrykksformer og kvalitativ vekst. På en forbilledlig måte har ensemblet skapt sin egen uttrykksform basert på tradisjonelle, vokale uttrykksformer og syngemåter, og koblet dette sammen med den europeiske kulturarven.

Prisen ble delt ut under Oslos Kammerkors konsert i Freiasalen på Rodeløkka i Oslo, lørdag 5. juni kl. 15, og gikk til Oslo kammerkor og deres grunnlegger og dirigent gjennom 20 år, Grete Pedersen. Denne konserten var en av tre som markerte Oslo Kammerkors tyveårige samarbeid med Pedersen, og programmet inneholdt en rekke høydepunkter fra dette virket. Mange av korets samarbeidspartnere opp gjennom årene deltok dessuten på konserten – deriblant Ole Paus, Berit Opheim, Sondre Bratland, Tore Brunborg, Nils Økland og den svenske kordirigenten Gunnar Eriksson.

Grete Pedersen er utdannet ved Norges Musikkhøyskole med diplom i kordireksjon. Hun hadde Terje Kvam som hovedlærer og gjennomførte dessuten omfattende studier med Eric Ericson. Høsten 1990 overtok hun som dirigent for Det Norske Solistkor, som hun vil fortsette å arbeide med. I arbeidet med sine to kor har hun markert seg som en av landets fremste og mest allsidige dirigenter. Hun har stått i spissen for betydelige produksjoner og framføringer av samtidsmusikk såvel som som folkemusikk. Hun har samarbeidet med jazzmusikere og skuespillere, og framført større verker for kor og orkester. Siden 1995 har hun undervist i kordireksjon ved Norges Musikkhøgskole. Vinteren 2004 dirigerte hun dessuten World Youth Choir på en tre ukers turne i Europa.

Oslo Kammerkor ble staret opp av nettopp Grete Pedersen i 1984, og har siden opptrådt både innenlands og utenfor Norges grenser. Koret har i tillegg også medvirket på en rekke plateutgivelser, der vi kan nevne «Messe for en såret jord» (Erik Hillestad/ Kjetil Bjørnstad, 1992), «Dåm» (Sondre Bratland/ Berit Opheim, 1995), «Det begynner å bli et liv, det begynner å ligne en bønn» (med Ole Paus, 1998) og «Bergtatt» (med Sondre Bratland/ Berit Opheim/ Terje Isungset, 1999) på Kirkelig Kulturverksted. Koret brukes også ellers jevnlig på Kirkelig Kulturverksteds øvrige produksjoner, og var dessuten sterkt delaktig på platen «Sacred Concert» sammen med Ytre Suløens Jazzensemble og Rhoda Achieng Gravem i 1993. I både 1998 og 1999 ble koret nominert til Spellemannspriser.

Oslo Kammerkors nyeste CD-utgivelse kom denne våren, og har fått tittelen «Kyst, Kust, Coast». Platen, som er innspilt i Ris kirke høsten 2002, byr bl.a. på kystrelaterte sanger som Evert Taubes «Så länge skutan kan gå», «Byssan lull»,»Inbjudan til Bohuslän», Alf Cranners «Sjømannsvise» og Ketil Bjørnstads «Sommernatt ved fjorden», alle arrangert av Gunnar Eriksson.

Oslo Kammerkor feirer sitt tyveårsjubileum med tre konserter på like mange dager. De to første finner sted i Gamle Aker kirke torsdag 3. juni, hvorpå selve jubileumsmarkeringen blir i Freiasalen på lørdag. Billetter til samtlige konserter kan bestilles hos Billettservice.

Tidligere utdelinger av Korprisen fant sted i 2002 og 2003, og gikk da til henholdsvis Knut Nystedt og Magnar Mangersnes. Selve utmerkelsen er en skulptur i bronse, signert kunstneren Kjersti W. Goksøyr.

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev