Nytt koronaregime: Trist start for den konsertlystne i 2021
Det nye året gir foreløpig ingen ny giv for livemusikken. – Svært kritikkverdig, sier konsertarrangørenes leder når usikkerhet og avlysninger følger regjeringas nye koronaanbefalinger.
– Vi må nå vente med å gjenoppta sosialt liv til det har gått 14 dager, i det som blir en sosial nyttårspause for alle, sa helse- og omsorgsminister Bent Høie da han presenterte de nye reglene for sosial omgang. De omfatter blant annet at «alle organiserte fritidsaktiviteter, idrettsaktiviteter, kulturarrangementer og livssynssamlinger innendørs, anbefales utsatt til etter 18. januar.»
I det Ballade.no sjekker hva den siste beskjeden fra regjeringa har å si for konsertopplevelsene rundt om i Norge, skriver arrangørene av Adam Douglas’ finnmarksturne dette:
– Det er med meget tungt hjerte at vi avlyser nyttårsturnéen som vi, og mange andre, hadde gledet oss veldig til. Med bakgrunn i de nye retningslinjene fra myndighetene og dagens usikre smittesituasjonen så vi oss dessverre nødt til å gå til dette skrittet. De fleste av konsertene var utsolgt. Også andre turneer er i ferd med å avlyses i skrivende stund.
Hilde Østgårdsgjelten Sørum, som er manager i Backstage management formidler hvordan artistenes og deres apparat opplever det, etter en flytta konsert med artist Tora Dahle Aagård:
– Det er håpløst å planlegge konsertvirksomhet med så liten forutsigbarhet. Vi opplever at mange potensielle billettkjøpere lar være å kjøpe billetter ikke bare på grunn av frykt for å bli smittet, men også fordi de ikke tror det blir noe av likevel, skriver hun i en melding til Ballade.
I Larvik har Bølgen kulturhus utsatt alt til og med 15. januar.
I Kristiansand opplyser Kilden teater- og konserthus at siden byen har hatt lave smittetall, vurderer de fortløpende. Kun ett arrangement tas av plakaten:
– I samråd med kommunen velger vi å ikke avlyse konsertene med symfoniorkesteret denne uka. Nyttårskonserten onsdag går som planlagt, skriver kommunikasjonssjef Marie Teresie Sørensen.
– Konserter med Kristiansand Symfoniorkester planlegges gjennomført. Vi utsetter en barnekonsert i samråd med artist. Sørensen sier de opplyser publikum om skjerpede smittevernstiltak – og at de ønsker at lokale forhold bør spille inn på beslutninger.
Oslo: Ingen signaler om åpning
Enkelte scener – og kommuner – har allerede forholdt seg til de strengeste reglene en stund – som Sølvberget i Stavanger: De har holdt åpent bibliotek, men utsatt eller avlyst alle arrangement siden 30. desember. I den hardt rammede hovedstaden annonserer Riksscenen nå at deres første konserter i januar 2021; Unni Boksasp – Følk – Maja G. Toresen – utsettes. Hos Rockefeller/Sentrum Scene er deres første annonserte konserter med Jonas Alaska førstkommende fredag fortsatt i salg. Rockefeller sier tirsdag at de venter på oppdatert informasjon om hva som gjelder fra og med fredag – etter at Oslo kommune forbød kulturarrangement fra 10. november til og med 7. januar.
Les kulturminister Abid Rajas svar om kulturarrangement i januar 2021 her.
Oslo Konserthus’ markeds- og kommunikasjonssjef Kristin Sundt venter også på endelig beskjed fra Oslo kommune:
– Vi kommer til å informere publikum så snart vi hører kommunens endelige beskjed for den kommende perioden. Hvor merkelig det enn høres, så har vi blitt drevne på å kunne kaste oss rundt. Om signalene om at det fortsetter med mer eller mindre det samme stemmer, må vi utsette. Det er et puslespill, men det får vi til, sier Sundt til Ballade.no.
Dagsavisen omtaler i dag de nye reglene som kulturarrangører bes om å følge – og scenene i Oslo som er blant de hardest rammede. Til avisa skriver byråd for kultur Omar Samy Gamal (SV) at
– Byrådet skal ta stilling til forlengelsen av smitteverntiltakene i Oslo denne uken, men signalene våre er at det ikke blir lettelser med det første. Regjeringen har også bedt oss om å gjennomføre to uker med minimal sosial kontakt.
Oslo kommunes arrangørkontor sier til Ballade at det kommer oppdatert informasjon med presiseringer for hva som gjelder – og hvor lenge — for kulturarrangement i hovedstaden etter 7. januar.
«Anbefalinger» = konsertforbud?
For dem som ikke har faste seter er det nå forskriftsfesta at det ikke er lov å samle mer enn ti mennesker innendørs. I praksis mener Tone Østerdal, som leder Norske konsertarrangører (NKA), at nye retningslinjer nå fungerer som et konsertforbud:
– De fleste kommer nok bare til å avlyse nå, sier hun. – Det eneste som er mer stusselig enn å gjennomføre konserter for 50 publikummere er å gjennomføre konserter for ti – for alle involverte parter.
Slik oppsummerer interessenettverket Musikkhjemmekontoret det på sine ressurssider som skal opplyse musikkbranjsen om hva som gjelder : «For musikkbransjen er det viktig å merke seg at det i denne perioden maksimalt er lov å ha ti personer på innendørs kulturarrangement uten fastmonterte seter, men at det fortsatt er 200 personer som gjelder dersom alle i publikum sitter i fastmonterte seter. Det innføres også et nasjonalt forbud mot skjenking av alkohol på serveringssteder og arrangementer.»
– Selv om det kun er en anbefaling vil jeg tro at mange arrangører vil følge denne oppfordringen fra regjeringen. Det er jo også et spørsmål om det er mulig å selge billetter og få et publikum nå, når regjeringen anbefaler alle å holde seg hjemme, mener Østerdal i NKA.
– Siden det ikke er et påbud om å avlyse, kun en anbefaling, så er vi redde for at de som avlyser nå ikke vil ha rett på kompensasjon, sier Østerdal til Ballade.
Det er svært kritikkverdig at regjeringen nok en gang kommer med innstramminger uten å si hvordan arrangørene skal forholde seg.
– Tone Østerdal, NKA
– Anbefalingene gir en klar oppfordring til befolkningen om å ta inn over seg smittesituasjonen og å gjøre det man kan for å bidra til å redusere risikoen for smittespredning. Brudd på regler i covid-19-forskriften kan straffes, normalt med bøter. Det kan ikke brudd på anbefalinger, beskriver statssekretæren i en epost tilBallade. Hun sier de ville kalle det «anbefalinger» for å være tilbakeholdne med å begrense befolkningens frihet. Østerdal er ikke beroliget:
– Det er svært kritikkverdig at regjeringen nok en gang kommer med innstramminger uten å kommunisere hvordan arrangørene skal forholde seg til de ulike krisetiltakene i denne situasjonen, eller hvordan nye krisetiltak vil bli gjort gjeldende. Vi kunne ha forståelse for tregheten rundt dette i pandemiens begynnelse, men nå har vi holdt på med denne svært tvilsomme dansen i ti måneder. Nå forventer vi mer fra regjeringens side enn at det nok en gang er arrangørene som skal ta ansvar og risiko.
Her ser du Kultur- og likestillingsminister Abid Rajas svar.
Kilder om de forskjellige arrangørstedenes kommende program: Scenenes nettsider og sosiale kanaler slik de framstår tirsdag 5. januar. Ballade tar forbehold om at ting kan endre seg raskt.
Søndag 3. januar la regjeringa, ved blant andre statsminister Erna Solberg og helse- og omsorgsminister Bent Høie, fram ny oppdatert forskrift og anbefalinger om smittevern og begrensninger på ansamlinger av mennesker. Regjeringa ber om at alle kulturarrangement utsettes i 14 dager. Enkelte kommuner hadde like strenge, eller strengere tiltak, som for eksempel Oslos skjenkestopp, allerede.
Kultur- og likestillingsdepartementet har en oversikt med Spørsmål og svar om bransjestandarder og smittevernveiledere på kultur-, idrett- og frivillighetsfeltet på regjeringas nettsider.
Ledige stillinger
Førsteamanuensis i akkompagnement
Norges musikkhøgskole (NMH) Søknadsfrist:05/01/2025
Produsent for NUSO
NUSO - Norsk Ungdomssymfoniorkester eies og driftes av De Unges Orkesterforbund (UNOF)Søknadsfrist:10/01/2025
Førsteamanuensis i musikkhistorie
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Førsteamanuensis i låtskriving og musikkproduksjon
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Tenortrombonist
Forsvarets musikkSøknadsfrist:20/12/2024