Korvirksomhet er utbredt i Norge, og er en aktivitet som krever frivillig innsats. Her illustrert ved Vivace barne- og ungdomskor, som ble tildelt Norsk Komponistforenings hederspris under NM for kor 2019 (Foto: Multifoto/Koralliansen)

Komponistforeningens hederspris til Vivace barne- og ungdomskor

Koret fra Inderøy fikk prisen for fremragende tolkning av et norsk verk.

Kalender

Operapub på Røverstaden

27/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi

30/10/2021 Kl. 14.00

Oslo

Lørdagsopera 30. oktober

30/10/2021 Kl. 15:30

Oslo

Under NM for kor i Trondheim nylig delte Norsk Komponistforening for andre gang ut en hederspris for fremragende tolkning av et norsk verk. Prisen gikk i år til Vivace barne- og ungdomskor, blant annet på grunn av det unike samspillet mellom korets formidling og komponistens kjennskap til koret, skriver Komponistforeningen i en pressemelding.

– Vi i Norsk Komponistforening ønsker å anerkjenne de som gjør en viktig innsats for norsk musikkliv. Ikke minst gjelder dette en rekke av landets kor og korps, som fremfører mye av det norske repertoaret og er med på å bestille nye verk fra norske komponister, forteller Komponistforeningens styreleder Jørgen Karlstrøm om bakgrunnen for prisen.

– Prisen ble opprettet for å vise hvor mye vi verdsetter dere som tar musikken vi komponister skriver i bruk, og for å feire det at dere tolker musikken på så mange ulike vis, sa han under prisutdelingen.

Årets jury besto av komponistene Eva Holm Foosnæs og Bertil Palmar Johansen. De forteller om sterke konsertopplevelser i Trondheim:
– Jeg elsket å være lyttende publikum i Olavshallen i helgen. Det er behov for et stort repertoarmangfold, og derfor er det gledelig at korene etterhvert synger mange norske verk, sa komponist og jurymedlem Eva Holm Foosnæs etter årets NM for kor.

– Det har vært to spennende dager med masse fin korsang. Imponerende både i kvalitet og mengde, og inspirerende for meg som komponist også, forteller jurymedlem Bertil Palmar Johansen.

I sin begrunnelse for Komponistforeningens hederspris sier juryen:
Koret fremførte stykket med overbevisende rytmisk og tekstlig presisjon. Det er tydelig et unikt samspill mellom korets formidling og komponistens kjennskap til koret. Dirigenten har gått helhjertet inn i arbeidet med å bringe ny norsk musikk til barn og ungdom. Det var en fremragende tolkning som smittet over på tilhørerne.

Prisen går til fremføringen av stykket «Tida» av Bjørn A. Bratsberg til barnekoret Vivace med sin dirigent Siv Anette Lorentzen.

Barnekoret Vivace har ca. 65 medlemmer fra. 6 – 18 år. Det holder til på Inderøya i Trøndelag, og er inndelt i fem ulike grupper: guttekor, aspirantkor, barnekor, juniorkor og ungdomskor.

Tidligere vinnere av Komponistforeningens hederspris under NM for kor er Kammerkoret Aurum med sin dirigent Eva Holm Foosnæs, som mottok prisen i 2017 for fremføringen av verket «Kom Fred» av Marianne Reidarsdatter Eriksen. Norsk Komponistforening deler også ut tilsvarende hederspriser under NM Brass og NM Janitsjar.

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige Ballade.no. Per i dag er NOPA, Norsk Komponistforening og Musikkforleggerne medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev