Den norske Studentersangforening ble Norgesmestre under helgens NM for kor i Trondheim (Foto: Multifoto / Koralliansen)

Norges eldste kor ble Norgesmestere

Den norske Studentersangforening er det offisielle mannskoret ved Universitetet i Oslo. I helgen stakk de av med NM-tittelen.

Kalender

Operapub på Røverstaden

27/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi

30/10/2021 Kl. 14.00

Oslo

Lørdagsopera 30. oktober

30/10/2021 Kl. 15:30

Oslo

NM for kor ble gjennomført i Trondheim i helgen, med hele 1600 deltakere. Den norske Studentersangforening med dirigent Marit Tøndel Bodsberg Weyde ble klassevinner i to klasser, og stakk også av med seieren i finalen og kan titulere seg som norgesmestere, melder Koralliansen.

Det er fjerde gang NM for kor arrangeres, og det var 58 kor og vokalgrupper som deltok i år.

– Det var imponerende innsats fra deltakerkorene, forteller Tove Ramlo-Ystad, musikkfaglig ansvarlig for mesterskapet.
– Korene holdt et høyt nivå, og det var stor musikalsk bredde i mesterskapet. Spesielt gledelig er det at det er så mange kor med unge medlemmer som holder et så høyt nivå.
– Vi ser at nivået på korene stadig stiger. Det har vært en markant nivåstigning bare siden forrige Kor-NM ble arrangert. Eliten blant norske kor er i verdenseliten, sier Ramlo-Ystad.

NM for kor vokser også i størrelse.
– I forrige NM konkurrerte 1100 sangere i 12 ulike klasser. I år konkurrerte rekordmange 1600 korsangere i hele 17 ulike klasser! Dette er ett av flere tegn på at korinteressen i Norge er i vekst, sier Tove Ramlo-Ystad.

Koret som vant
Den norske Studentersangforening er det offisielle mannskoret ved Universitetet i Oslo. Koret er Norges eldste kor, og ble stiftet i 1845 av den berømte dirigenten og komponisten Halfdan Kierulf.

Norgesmesterne i kor, Den norske Studentersangforening (Foto: Ragnhild H. Aadland Høen / Norges Korforbund)

I tillegg til å bli norgesmestere, vant Den norske Studentersangforening de to klassene de deltok i: Elite og Elite sakral.

Studentersangforeningen er et mannskor med høye ambisjoner, og de pleier en rik musikalsk tradisjon som strekker seg tilbake til det 19. århundres nasjonalromantiske periode i Norge, skriver Koralliansen i meldingen om vinnerkoret. Foreningen deler et sosialt og kulturelt fellesskap med de fleste andre akademiske kor i Norden.

Det er første gang Den norske Studentersangforening deltar i NM for kor. De har tidligere vunnet seier i klassen mannskor under World Choir Games, verdensolympiaden for kor.

Her er vinnerne i de ulike klassene:

* Elite: Den norske Studentersangforening
* Elite sakral: Den norske Studentersangforening
* Barnekor: Bærum pikekor
* Blandet kor A: Vokalensemblet Skrik
* Blandet kor B: Selbu Korensemble
* Damekor A: Courage
* Damekor B: Sangforeningen
* Seniorkor: Oslo seniorkor
* Sakral A: Sætre Vokalforum
* Sakral B: Skedsmo Kammerkor
* Mannskor A: Bel Chorus
* Mannskor B: Os Mannskor
* Vokalgruppe A akustisk: Host!
* Vokalgruppe A med mikrofoner: Femme
* Åpen klasse A: Femme
* Åpen klasse B: Koret Bris

NM i kor arrangeres av Koralliansen, som er en sammenslutning av Norges seks kororganisasjoner og dirigentorganisasjonen FONOKO.

Juryen i NM besto av Ragnar Rasmussen, hoveddommer, Norge, Helle Høyer Vedel, Danmark, Nina T. Karlsen, Norge, Mia Makaroff, Finland, Aarne Saluveer, Estland, Helene Stureborg, Sverige, Fred Sjöberg, Sverige og Jens Johansen, Danmark.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev