Neon Vokal fra Romerike er regjerende norgesmestre (Foto: Svend Berggren)

Historiens største NM for kor

Historisk mange korsangere møtes til norgesmesterskapet for kor i Trondheim denne helga.

Kalender

Mer enn 200 000 nordmenn synger i kor. Bare idretten er større, skriver Koralliansen i en pressemelding til Ballade. Kor-NM arrangeres av Koralliansen, som er sammenslutningen av Norges seks kororganisasjoner og dirigentorganisasjonen FONOKO.

– NM for kor bare vokser og vokser, forteller president i Norges Korforbund, Stein Høyer. – I forrige NM konkurrerte 1 100 sangere i 12 ulike klasser. I år konkurrerer rekordmange 1 600 korsangere i hele 17 ulike klasser! Dette er ett av flere tegn på at korinteressen i Norge er i vekst.

Sterk vekst i seniorkor
Hele 58 kor og vokalgrupper er med i årets mesterskap. Nytt av året er en egen konkurranseklasse for barnekor. I tillegg er det opprettet en egen klasse for seniorkor, det vil si kor der medlemmene er over 67 år.

– Folk i Norge lever stadig lengre, og vi ser en sterk vekst i antall seniorkor i Norge. Derfor er vi glad for at det fra i år av er konkurranseklasser for alt fra barn til senior, sier Høyer.

Stein Høyer, president i Norges Korforbund (Foto: Norges Korforbund)

Rekordmange NM-deltakere
Korene som deltar i årets NM representerer et svært vidt spekter rent musikalsk, og skal synge alt fra barokkmusikk og folketoner til poplåten «Don’t kill my vibe» av artisten Sigrid.

Neon Vokal fra Romerike stiller opp for å forsvare NM-tittelen fra 2017. I eliteklassen møter de Den norske Studentersangforening fra Oslo, som er Norges eldste kor.

– Til slutt møtes de beste korene i en stor Norgesmester-finale i Olavshallen lørdag kveld. Koret som vinner finalen, blir Norgesmester og vinner 50 000 kroner, forteller Tove Ramlo-Ystad, som er musikalsk ansvarlig for NM.

Ramlo-Ystad er blant annet kjent som dirigent i det prisbelønte damekoret Cantus – koret som synger i de populære Disney-filmene Frozen 1 og 2.

Stein Høyer fra Norges Korforbund mener Frozen-suksessen sier mye om nivået på norske kor.
– Norske kor ligger virkelig i verdenstoppen! Det ser vi når de oppnår verdenssuksess slik som koret Cantus nå har gjort ved å ha blitt valgt av Disney ikke bare én, men to ganger.

Les mer om NM for kor her.

Fakta om NM for kor
• NM for kor arrangeres for fjerde gang.
• Kor-NM arrangeres av Koralliansen, det vil si sammenslutningen av Norges seks kororganisasjoner og dirigentorganisasjonen FONOKO.
• Norges Korforbund er teknisk arrangør for NM for kor 2019 i Trondheim.
• Det er mulig for publikum å være til stede under konkurransene i Vår Frue kirke og Olavshallen, se www.nmforkor.no.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Treblåslærer

Hemnes Kulturskole

Prosjektmedarbeider i Bodø

Musikkontoret Nord

Daglig leder

Sørnorsk jazzsenter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev