Njål Sparbo

Griegs samlede sanger

7.-16 september fremfører Njål Sparbo og Einar Røttingen for første gang Griegs samlede sanger og romanser i Bergen.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Sangeren Njål Sparbo og pianisten Einar Røttingen presenterer Edvard Griegs samlede sanger og romanser i en serie på 7 konserter. Mange av sangene som blir fremført, inkludert flere etterlatte, er ukjente eller sjelden fremført, og det er første gang at alle sangene blir fremført i sin sammenheng av én sanger.

Serien gir en unik anledning til å bli kjent med noen av de viktigste og mest personlige komposisjonene i Griegs produksjon. Sangene ble skrevet gjennom hele hans levetid, fra de tidlige tyske sangene op.2 til Benzon-sangene op.70.

Om utøverne:

Njål Sparbo har etter debuten i 1991 markert seg som en av Norges mest aktive og allsidige sangere, med et repertoar som spenner over romanser, opera, kirkemusikk, tidlig musikk og samtidsmusikk. Han er blitt tildelt en rekke priser og stipendier, bl.a. statens treårige arbeidsstipend og Kirsten Flagstads pris.

Sparbo har hatt solistengasjementer med alle større kor og orkestre i Norge og har hatt konserter over hele Europa, i Russland, Japan og USA.Han er svært interessert i samtidsmusikk og har medvirket ved 47 urfremføringer av norske komponister, hvorav 10 sceniske oppsetninger. Han opptrer jevnlig på festivaler, operascener, i radio og fjernsyn og har allerede 26 plateinnspillinger bak seg.

Einar Røttingen har studert piano med Jiri Hlinka ved Bergen Musikkonservatorium og David Burge ved Eastman School of Music hvor han tok graden “Master of Music”. I 1987 debuterte han i Aulaen i Oslo. Røttingen har siden debuten vært solist med Bergen Filharmoniske Orkester og Sønder Jylland Symfoniorkester med dirigenter som Dmitri Kitayenko, Ari Rasilainen og Karsten Andersen. Han har i en årrekke medvirket bl.a. i Festspillene i Bergen og Troldhaugens konsertserier som solist og kammermusiker. Foruten i Norge har Røttingen vært på utallige konsertturneer og gitt mesterklasser/foredrag i USA, Danmark og Japan i tillegg til konserter i Sverige, England, Tyskland, Romania og Slovenia.

I flere år hadde Einar Røttingen et nært samarbeid med komponisten Harald Sæverud som resulterte i flere urfremførelser og kritikerroste innspillinger av samtlige verk for klaver (3 CDer – SIMAX) og konsert for klaver og orkester (SIMAX). Han har også samarbeidet med, bestilt og urfremført verker av flere nålevende komponister.

Gjennom en årrekke var Røttingen leder for Ny Musikk Bergen og medvirket bl.a. til opprettelsen av BIT20 Ensemble og videreutvikling av festivalen for samtidsmusikk Autunnale. I perioden 1996-98 har han også hatt verv som instituttstyrer ved Griegakademiet, institutt for musikk. I 1993 mottok Einar Røttingen Bergen Kommunes Kulturpris og i 1997 Robert Levins Festspillpris for sitt arbeid og sin profil som pianist og pedagog

Konsertene er arrangert i samarbeid med Bergen Kammermusikkforening, Edvard Grieg Museum, Griegakademiet-institutt for musikk UiB, Kirkens Bymisjon og Grieg 07.

Oversikt over konsertene

Fredag 7.september
Korskirken kl.19.00
Tyske sanger (Tekster av Heine, Uhland, Geibel m.fl.)

Lørdag 8.september
Gunnar sævigs sal, Griegakademiet UiB kl.13.00
Danske sanger I (Tekster av HC. Andersen, Chr. Winther, m.fl.)

Søndag 9.september
Gunnar sævigs sal, Griegakademiet UiB kl.19.00
Danske sanger II (Tekster av Otto Benzon & Holger Drachmann)

Tirsdag 11.september
Gunnar sævigs sal, Griegakademiet UiB kl.19.00
Norske sanger I (Tekster av V. Krag, N. Rolfsen, K. Janson m.fl.)

Fredag 14.september
Gunnar sævigs sal, Griegakademiet UiB kl.18.00
Norske sanger II (Tekster av Bjørnstjerne Bjørnson & Henrik Ibsen)

Lørdag 15.september
Gunnar sævigs sal, Griegakademiet UiB kl.12.00
Norske sanger III (Tekster av Andreas Munch & John Paulsen)

Søndag 16.september
Troldsalen, Edvard Grieg Museum kl.14.00
Norske sanger IV (Tekster av Arne Garborg & Aasmund Olavsson Vinje)

Stillinger

Stipendiat i musikk

Universitetet i Stavanger

Kantor/organist – 100%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor – 50%

Kongsberg kirkelige fellesråd

Kantor/ organist

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Forskningsbibliotekar

Nasjonalbiblioteket

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev