Lars Notto Birkeland

Lars Notto Birkeland fremfører Jehan Alains samlede orgelverker

Organist Lars Notto Birkeland fremfører denne våren Jehan Alains samlede orgelverker i Oslo Domkirke. Dette skjer over en rekke på tre konserter, og med seg har han skuespiller Jan Gunnar Røise, sangere Paul Kirby, Njål Sparbo, Berit Norbakken Solset og Siv Hagerupsen, samt Musikkhøgskolens volakensemble under ledelse av Tone Bianca Dahl.

Kalender

Den franske komponisten Jehan Alain (1911-1940) var et multitalent. I tillegg til å være komponist, organist og pianist var han også en begavet tegner og dikter. Et spennende kunstnerliv tok tidlig og tragisk slutt da han ble skutt som soldat under 2. verdenskrig. Men han etterlot seg en stor rikdom i sine komposisjoner – først og fremst for orgel og klaver, men også vokalverker og kammermusikk. Han var opptatt av å gå nye veier, og han eksperimenterte hele tiden med å skape sine egne nye former. Hans musikk fikk tidlig et meget personlig uttrykk. Dypt alvor og absurd humor lever side om side i hans musikk, tegninger og tekster.

Gjennom tre konserter i Oslo Domkirke i februar og mars fremfører organist Lars Notto Birkeland samtlige orgelverker av den franske komponisten. Hver konsert kommer til å ha sitt spesielle særpreg som også viser smakebiter av Alains vokal- og instrumentalmusikk samt tekster og tegninger. Alain regnes som en av 1900-tallets mest interessante orgelkomponister, men er til tross for dette relativt sjelden å finne på konsertrepertoarene.

— Med denne konsertserien ønsker jeg å bringe frem i lyset en stor komponist som blir hørt og spilt altfor sjelden, og gi publikum kjennskap til en gripende og unik kunstnerskjebne, skriver Birkeland om serien.

For å belyse ulike sider ved komponistens virke, har Birkeland gitt hver konsert sin egen tematikk.Den første konserten vil gi publikum et portrett av kunstneren og mennesket Jehan Alain. Skuespiller Jan Gunnar Røise (kjent bl.a. fra filmen Hawaii, Oslo og fra Nationaltheatret) leser fra Alains brev og dagboknotater. Publikum får se eksempler på Alains tegninger, og i tillegg medvirker sangerne Paul Kirby, tenor og Njål Sparbo, bass. Blant orgelstykkene som Lars Notto Birkeland spiller på denne konserten er Alains kanskje mest berømte stykke, «Litanies».

Under den andre konserten vil vokalkomponisten og kirkemusikeren Alain være i fokus. Musikkhøgskolens vokalensemble under ledelse av Tone Bianca Dahl fremfører hans lille «Messe de Requiem» og andre a cappella-verker. Av orgelverker vil publikum bl.a. få høre «Suite og Intermezzo».

Tredje og siste konsert vil vise Alain både på sitt mest alvorlige og humoristiske. Konsertens tyngdepunkt blir Alains hovedverk, Trois Danses, og i tillegg får vi smakebiter av Alains vokal- og instrumentalmusikk fremført av Berit Norbakken Solset, sopran og Siv Hagerupsen, mezzosopran, samt messingblåsere fra Barratt Due musikkinstitutt.

Lars Notto Birkeland (f. 1969) har en mangfoldig karriere som organist, pianist, akkompagnatør og dirigent. Han arbeider til daglig som kantor i Fagerborg kirke i tillegg til utstrakt virksomhet som frilansmusiker. Han hadde sin debutkonsert som organist i Oslo Domkirke i 1998 og har ved gjentatte anledninger vært solist med flere av de norske symfoniorkestrene, bl.a. med Oslo Filharmoniske Orkester i Poulencs Orgelkonsert og Saint-Saëns’ Orgelsymfoni. I 2005 var han solist med Sveriges Radios Symfoniorkester i Franz Schmidts oratorium Das Buch mit sieben Siegeln.

Birkeland er utdannet ved Norges musikkhøgskole der han studerte orgel med Harald Herresthal. Videre orgelstudier med Kåre Nordstoga i Oslo og Guy Bovet i Sveits, i tillegg til mesterklasser med Marie-Claire Alain, Luigi Ferdinando Tagliavini, Rudolf Lutz m. fl. I en årrekke har han også vært tilknyttet Den Norske Opera som repetitør, og i årene 1998-2001 som kormester. Som kormester dirigerte han bl.a. konserter med Den Norske Operas kor i Oslo og ved Kirkefestspillene i Kristiansand (2001). Som konsertorganist arbeider Birkeland særlig med nyere musikk og kammermusikk. I 2004 deltok han i urfremførelsen av Nils Henrik Asheims komposisjon ”Rift” for orgel og slagverk ved Oslo Internasjonale Kirkemusikkfestival.

Konsertene vil være i Oslo Domkirke, onsdag 1. februar, onsdag 15. februar og onsdag 1. mars kl. 19.30, alle kl. 19.30
Konsertene er støttet av Fond for lyd og bilde og Fond for utøvende kunstnere.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.