Schola Cantorum, 2004

Schola Cantorum gjorde rent bord i Spania

Kammerkoret Schola Cantorum, som er tilknyttet Institutt for musikk på Universitetet i Oslo, vant mandag alt som var å vinne i den prestisjetunge internasjonale korkonkurransen som hvert år arrangeres i Tolosa i Spania. Schola ble tildelt førstepris innen gruppene polyfoni, folklore og beste baskiske verk, og endte opp med The Grand Prize – som aldri tidligere har vært vunnet av et norsk kor.

Kalender

BACH – HAYDN – BACH

03/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

I følge den rykende ferske nyhets-bulletinen til Schola Cantorum må mye av æren må gå til Scholas dirigent, Tone Bianca Dahl, som i løpet av tre år har skapt en fantastisk klang og dynamikk i koret, slik at det i dag fremstår som et av Norges fremste kammerkor. Programmet Schola fremførte under konkurransen bestod blant annet av Knut Nystedts «If you receive my words», Henrik Ødegaards «Krist stod op af døde» og et utvalg av Jaakko Mäntyjärvis «4 Shakespeare Songs».

I dag reiser Schola Cantorum videre til Borja for å delta på et dirigentseminar, med flere stopp underveis for å holde konserter. Det er arrangørene som selv har invitert Schola Cantorum til å delta i den prestisjetunge korkonkurransen i Tolosa, samtidig som de ønsker at koret blir igjen nesten en uke for å holde konserter. Oppholdet i Spania avsluttes deretter med et seminar om innøving og fremføring av ny norsk musikk, der dirigent Tone Bianca Dahl står i spissen for sistnevnte.

Denne høsten innledet Schola Cantorum med festkonsert i Universitetets aula i anledning Knut Nystedts 90-års feiring. De Oslo-baserte kammerkorene Det Norske Solistkor, Grex Vocalis, Ensemble 96 og Schola Cantorum slo seg her sammen for å hylle jubilanten med en felles konsert. Ballades Magnus Andersson var til stede på denne konserten, og kalte Schola Cantorum for «aftenens høydepunkt»:

Innen Schola ble sluppet løs på egen hånd dirigerte Tone Bianca Dahl verket ”Thou, O Lord”, hvor Schola sang sammen med Grex. Bare gjennom å løfte sine hender fremkalteDahl en lyrisk og aldeles nydelig klang, og det ble ikke noe mindre bra av at Schola fikk scenen for seg selv, skrev en begeistret Ballade-medarbeider og fortsatte:

— Dahl er kompromissløs som dirigent i sine krav til organisk frasering og fantasifull nyansering. Hun lar koret puste musikalsk, som om pusten ikke er et avbrekk, men en musikalsk bestanddel. Hun lar koret resitere tekst, istedenfor bare å synge pene melodier, og ikke minst har hun en fenomenal rytmebeherskelse, noe som sårt trengs når man har med sangere å gjøre, som vanligvis er svake på det sistnevnte. Schola har ikke like gode sangere å ta av som Solistkoret har, men med en fullstendig utnyttelse av korets sangere istemmer undertegnede i publikums bravorop og trampeklapp.

Som kroning av et usedvanlig vellykket år, vil Schola Cantorum runde av 2005 med nok et sikkert populært samarbeid. Kammerkoret Nova og Schola Cantorum vil i år avholde sine julekonserter sammen. Kammerkoret NOVA ble startet høsten 2001 av dirigent Anne Karin Sundal. Koret var Sundals eksamensprosjekt ved Norges Musikkhøyskole våren 2003, men er videreført også etter dirigentens avsluttede studier. Ensemblet består av 30 sangere i alderen 25-35 år. Repertoaret er vidt, og spenner fra Bach-motetter til nyskrevet samtidsmusikk.

Ballade og Musikikinformasjonssenteret gratulerer ellers med prisene.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev