André Previn

Glenn Gould-prisen 2005 er til tildelt André Previn

Oslo-Filharmoniens sjefdirigent André Previn er blitt tildelt den anerkjente Glenn Gould-prisen. «Denne prisen er viet de få blant de få,» uttalte Merle Kriss i Glenn Gould Foundation i forbindelse med utdelingen. Tidligere vinnere er profiler som Pierre Boulez og Yehudi Menuhin. Previn reiser snart på USA-turné med OFO, og denne og neste uke spiller orkestret turnéprogrammene i Oslo Konserthus.

Kalender

Regimentets Datter av Gaetano Donizetti

11/08/2021 Kl. 19.30

Viken

Judith Hill

15/10/2021 Kl. 19:00

Viken

Scott Henderson trio

18/03/2022 Kl. 19:00

Oslo

Femi Kuti

07/04/2022 Kl. 20:00

Oslo

Av Hild Borchgrevink

Glenn Gould-prisen deles ut av Glenn Gould Foundation. Stiftelsen ble opprettet i 1983 i Toronto i Canada, med det formål å ivareta den kunstneriske arven etter den legendariske pianisten og formidleren Glenn Gould.

Forrige prisvinner var Pierre Boulez, og blant tidligere vinnere er Yehudi Menuhin (1990), Oscar Peterson (1993), Toru Takemitsu (1996) og Yo-Yo Ma (1999). «Det er en utsøkt glede for oss å hedre André Previn», uttaler leder av Glenn Gould Foundation, Merle Kriss. «Denne prisen er viet de få blant de få, og Maestro Previns bemerkelsesverdige prestasjoner innenfor en rekke musikalske disipliner gjør at ham selvskreven som «medlem» av denne eksklusive gruppen. Det er virkelig en stor glede å feire ham på denne måten».

Selve prisen består av CDN 50 000. I tillegg får prisvinneren anledning til selv å utpeke en talentfull ung musiker fra hvor som helst i verden, som mottager av Glenn Gould International Protégé Prize 2005.

Previn har vært i Oslo denne uken for å dirigere prøver med Oslo Filharmoniske Orkester foran den store USA-turneen i begynnelsen av mars. Turneen inngår i USAs markering av Previns 75-årsdag, og ikke minst er den et viktig ledd i Norges feiring av 2005-jubileet.

Begge turnéprogrammene blir spilt i Oslo før orkestret reiser. I dag og i morgen fokuserer André Previn, som i et av sine programmer i fjor, på en sen Haydn-symfoni satt opp mot Richard Strauss, stort anlagte orkesterverker. Denne gang gjelder det den aller siste av Haydns tallrike symfonier, nummer 104, og Strauss’ Alpesymfoni. Sistnevnte er et symfonisk dikt som er organisert i en slags syklus på et døgn, med 22 deler som hver har en tittel, for eksempel ”På blomsterenger,” ”På villspor i krattskogen”, ”På isbreen”, ”Farefulle øyeblikk”.

Neste uke er det klart for Ravels ”Alborada del gracioso”, Debussys forspill til ”En fauns ettermiddag”, Ravels ”Daphnis og Chloé” samt Gershwins klaverkonsert med Previn selv som solist.

”George Gershwins karriere ligner ikke noen andre komponisters. Som kjapphendt vidunderbarn på piano ble han suget inn i den populære musikkindustrien i New York, og han formelig drysset ut av ermet den ene «landeplagen» etter den andre – melodier som viste seg å ha slik genial kvalitet, at mange av dem fortsatt kjennes blant de eviggrønne,” skriver Stig Jacobsson i programomtalen.

Til USA drar Oslo Filharmoniske Orkester 6. mars. De skal besøke flere av landets musikalske hovedscener, blant annet i Chicago, Washington og Carnegie Hall i New York. Konsertene er sentrale i Norges 2005-markering i USA, og i Washington vil Kongen og Dronningen være tilstede.

Foruten André Previns medvirkning som klaversolist opptrer også Anne-Sophie Mutter og Denyce Graves. Fullstendig oversikt over Filharmoniens USA-turné finnes her.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Videoprodusent

Den Norske Opera & Ballett

Solo SLAGVERK m/pl.til pauker

Arktisk Filharmoni

Prosjektleder

Kulturkollektiv Bodø

Programmedarbeider

Safemuse – Safe Havens for Artists

Hovedinstrumentlærer trompet

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hovedinstrumentlærer tuba

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Samspill/ interpretasjon klaver

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Leder for strykeorkester aldersgruppen 8-12

Musikk på Majorstuen skole/ Musikkskolen Barratt Due

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev