Anne Karin Sundal-Ask mottok fredag 6. desember Komponistforeningens pris Årets utøver 2019 (Foto: Hege Eikenes Randen)

Anne Karin Sundal-Ask kåret til Årets utøver

– Vi vil særlig fremheve hennes forbilledlige arbeid med samtidsmusikk i møte med barn og ungdom, skriver utvalget bak prisen.

Kalender

Operapub på Røverstaden

27/10/2021 Kl. 19:00

Oslo

Ensemble Allegria og Oslo Kammerakademi

30/10/2021 Kl. 14.00

Oslo

Lørdagsopera 30. oktober

30/10/2021 Kl. 15:30

Oslo

Prisen deles ut av Norsk Komponistforening (NKF), og går til en utøver eller et ensemble som har gjort en særlig innsats for norsk samtidsmusikk det siste året eller over en lengre periode.

–Jeg er enormt stolt og glad for å bli tildelt prisen årets utøver av Komponistforeningen, sier prisvinner Anne Karin Sundal-Ask i pressemeldingen fra Norsk Komponistforening. – Det jeg som dirigent brenner aller mest for musikalsk, er samtidsmusikken. Å utvikle nye prosjekter, samarbeide med strålende komponister, jobbe for et enda mer interessant repertoar for like stemmer, og, ikke minst, å gjøre en ny generasjon sangere interessert i og glad i ny musikk. Dette arbeidet koster, spesielt for sangerne, og da er det så utrolig hyggelig at det jeg og sangerne i Det Norske Jentekor jobber med, blir lagt merke til og satt pris på av komponistene.

Fredag 6. desember ble prisen overrakt Sundal-Ask under en førjulssamling for medlemmene i Norsk Komponistforening. Slik lyder begrunnelsen fra Musikkfaglig utvalg i NKF:

Årets utøver er utdannet fløytist, pedagog og dirigent. Hun har arbeidet hardt og målrettet gjennom mange år som dirigent for en rekke norske kor på høyt nivå. Vi vil særlig fremheve hennes forbilledlige arbeid med samtidsmusikk i møte med barn og ungdom. Som kunstnerisk leder for Det Norske Jentekor har hun bestilt ny musikk av – og samarbeidet tett med en lang rekke norske komponister. Koret holder et forbløffende høyt musikalsk og teknisk nivå. De ser det som sin oppgave å bestille nytt repertoar skrevet for like stemmer. Vi er svært takknemlige og begeistrede for at prisvinneren våger å la unge mennesker i sine mest formende år få ta del i skaperprosessen av nye verker og gir musikken de beste framføringer en kan tenke seg. Med dette arbeidet viser hun også vei for barn og ungdom til et mangfoldig musikksyn, og hva mer kan vi ønske oss?

Sundal-Ask har dirigert flere av landets ledende kor, blant dem Norges Ungdomskor, NOVA og Kvindelige Studenters Sangforening. Hun har mottatt flere utmerkelser for sin korledelse, og ledet flere kor til topplasseringer i en rekke internasjonale konkurranser.

Det Norske Jentekor er en selvstendig videreføring av NRKs jentekor (etablert i 1947). Koret består av 110 sangere fordelt på fire ulike kor i alderen seks til 26 år. Musikalsk er koret både nyskapende og en viderefører av lange tradisjoner.

Det Norske Jentekor har gjennom mange år bestilt og urfremført verk fra blant annet følgende komponister: Ola Gjeilo, Maja Ratkje, Marcus Paus, Ørjan Matre, Andrew Smith, Frøy Aagre, Magnar Åm, Bjørn Kruse, Anine Skatrud Kruse, Martin Romberg, Tone Krohn, Ragnar Rasmussen, Kjetil Bjerkestrand, Tone Bianca Sparre Dahl og Henning Sommerro.

Flere gode kandidater
Norsk Komponistforening mottar årlig en rekke nominasjoner til prisen Årets utøver, mange av disse arbeider i det frie feltet.

– Vi har nylig presentert en repertoarundersøkelse som viser at det er de frie ensemblene og enkeltstående utøvere som er flinkest til å bestille og fremføre nyskrevet musikk, sier styreleder i NKF, Jørgen Karlstrøm.

– Anne Karin Sundal-Ask er et godt eksempel på en aktør innen dette feltet, og hun er en dirigent som flere ganger har stått på listen over gode kandidater til vår pris. Vi er veldig glade for å kunne tildele Årets utøver til en dirigent med en slik bevisshet omkring betydningen av den nyskrevne musikken som kunstform og som setter det på korets faste repertoar.

Om prisen
Årets utøver mottar en pengegave på totalt 100 000 kroner til nye konserter/aktiviteter som fremmer norske nålevende komponister. Prisen har blitt delt ut siden 1985, og årets vinner føyer seg fint inn i rekken av tidligere mottakere, som blant annet inkluderer navn som Tora Augestad (2018), Det Norske Solistkor og kunstnerisk leder Grete Pedersen (2012), Ensemble Ernst (2011), Forsvarets musikkorps Vestlandet (2009), KORK/Kringkastingsorkestret (2003) og BIT 20Ensemble (1993).

Foreningen Ballade er eier og utgiver av redaksjonelt uavhengige ballade.no. NOPA, NKF og NMFF er medlemmer i Foreningen Ballade.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev