Andrew Litton dirigerer (foto: Yale.edu)

Andrew Litton tar med BFO til Paris og Spania

Bergen Filharmoniske Orkester legger i sesongen 2003 – 04 opp til over hundre konserter. Orkestrets nye sjefsdirigent, Andrew Litton, tiltrer stillingen til høsten, og skal dirigere orkesteret i ti uker. Deriblant på orkesterets turne til Spania, og til samtidsmusikkfestivalen «Presence» i Paris. Nytt av året er ellers en egen Vestlandsserie med tyngdepunkt på konserter i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Bergen Filharmoniske Orkester presenterte tirsdag sitt program for sesongen 2003 – 04, og presenterer i den forbindelse sin nye sjefsdirigent på denne måten:

Amerikaneren Andrew Litton (43) regnes som et av de sterkeste dirigentnavn i sin generasjon. Han har gjestedirigert over 100 orkestre verden over og er for tiden sjefsdirigent for Dallas Symphony Orchestra i sitt hjemland. Han har utviklet dette til å bli et orkester av første rang, som han tidligere gjorde det med Bournemouth-orkesteret i England. Andrew Litton har gjort over 60 plateinnspillinger, deriblant med de fleste Mahler-symfonier.

Mahler står også på hans repertoar kommende sesong i Bergen, ikke mindre enn tre av hans symfonier blir å høre med BFO. Litton vil også fremtre som pianist i Beethovens trippelkonsert. I tillegg til Spania og Paris vil han også ta med seg orkesteret til Oslo.

BFO har de siste årene satset mye på konserter på Vestlandet, og nå har man formalisert samarbeidet med Sogn og Fjordand fylke gjennom en egen abonnementsserie i Førde. Den blir på fire konserter som inngår i
orkesterets ordinære konsertserier. Ellers består Vestlandsserien av konserter bl.a. på Husnes, i Haugesund og i Norheimsund. I tillegg kommer en serie barnekonserter ulike steder på Vestlandet, og man planlegger en egen serie med kammerkonserter i regionen. Mange av disse konsertene er muliggjort gjennom støtte fra Sparebank 1 Vest.

Programkomitéen under ledelse av slagverker Peter Kates, har lagt opp til et meget rikholdig program. Med over 100 konserter ligger det an til ny rekord med hensyn til antall arrangementer. I Bergen blir de 26 torsdagskonsertene
— Gullserien – grunnstammen i konserttilbudet. Her kan man møte dirigenter som Rafael Frühbeck de Burgos, Aldo Ceccato, Philippe Entremont, Leif Segerstam og Alexander Lazarev.

På solistsiden finner man bl.a. Silvia Marcovici, Jean Yves Thibaudet, Vadim Gluzman, Truls Mørk og Arve Tellefsen. I tillegg blir det 8 fredagskonserter kalt Absolutt klassisk. De fire familiekonsertene har fått sin egen serie, og orkesterets musikere vil medvirke i to kammermusikkserier i Bergen. I slutten av november slår man
til med gallekonsert med den verdenskjente sopranen Barbara Hendricks.

Før de «seriøse» konsertene starter opp i september blir det lettere toner å høre med BFO. I august tar orkesteret «Bergensbølgen» sammen med Ephemera, Sgt. Petter og Ralph Myerz & The Jack Herren Band i en konsert for Bergens nye studenter.

Hvis alt går etter planen, melder BFO at man i kommende sesong også vil legge siste hånd på innspillingen av Edvard Griegs komplette orkestermusikk for det svenske platemerket BIS. Ballade kommer naturligvis tilbake til både dette, og enkeltheter ved BFOs kommende aktiviteter. Hele programmet for den kommende sesongen kan du studere på denne lenken.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.