Live Maria Rogge

Tre jazzpris-kandidater på Kongsberg

For første gang i Kongsberg Jazzfestivals historie er det nominert tre kandidater til en av Norges største musikkpriser. Det er Ingebrigt Håker Flaten, Håkon Kornstad Trio og Live Maria Roggen som har muligheten til å vinne verdier for 100 000 kroner, samt heder og ære.

Kalender

Opera Soirée

14/08/2020 Kl. 19.30

Viken

Iskald Sound + Akuvi + Eben Jr.

15/08/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Halvparten av prisbeløpet blir utbetalt kontant, og den andre halvparten går til en «takk for prisen»- konsert under Kongsberg Jazzfestival neste år, samt et internt arrangement i Vital Forsikring ASA, som er prisens nye samarbeidspartner.

Vitalprisen/Kongsberg Jazzfestivals store musikkpris tildeles norske jazzutøvere med høy kvalitativ standard, som har vist talent og evner som fremragende jazzmusikere. De som mottar prisen skal ha et klart utviklingspotensial, heter det i statuttene. Prisen kan deles ut til enkeltutøvere, og fra i år også til et ensemble eller band.

Juryen for årets pris mener at det har vært usedvanlig mange kvalifiserte utøvere å velge mellom, og legger ikke skjul på at silingen har voldt noe hodebry.

— Tilfanget av kvalifiserte yngre norske jazzutøvere er overveldende og naturligvis gledelig. Kandidatene står jo nærmest i kø. Å kåre en verdig vinner i vrimmelen er inspirerende, men uhyre vanskelig, sier juryens formann, Knut Borge. Øvrige jurymeldemmer er Thomas Skålnes, Lars Bjørnstad og Tore Flesjø.

Her er juryens egne uttalelser om de tre nominerte:

Ingebrigt Håker Flaten: «Kandidaten er en av de skarpest profilerte bassistene i sin generasjon, sterk konkurranse til tross. Han har i flere år vært en drivende kraft i tallrike grupper og konstellasjoner innen ulike typer samtidsjazz, blant annet Element, Atomic, The Thing sammen med John McPhee og Mats Gustafsson og det nordiske Scorch. Han er også meget sentral i Bugge Wesseltofts forskjellige konstellasjoner. Juryen er overbevist om at kandidaten også har potensiale til en større internasjonal karriere.»

Håkon Kornstad Trio (Håkon Kornstad (saksofon, m.m.), Mats Eilertsen (bass) og Paal Nilssen-Love (trommer)): «Trioen har tre individualister som hver for seg kunne ha vært kandidater til prisen. I fellesskap danner disse et band som befinner seg helt i toppen av det hjemlige musikkmiljø, med en imponerende evne til å ivareta elementer fra samtid såvel som jazztradisjon. I tillegg til egen gruppe har Kornstad blant annet spilt med i Tri Dim, Atomic og i det techno-orienterte Wibutee. Han har vært gjestesolist hos populære Silje Nergaard og er ofte med bandet til suksessmusikeren Bugge Wesseltoft. Mats Eilertsen er en av de mest benyttede og meget profesjonelle bassister her i landet. Han behersker de fleste stilarter innen jazzen, noe det musikalske spennet i de bandene han er med i bekrefter. Eilertsen er for tiden sentral blant annet i Solveig Slettahjells Slow Motion Orchestra, i Nymark Collective, Dingobats og i hans eget Mingus AHH! UHM!. Han er sentral også i det britisk /norske suksessbandet Food. Paal Nilssen-Love er i dag kanskje Norges mest aktive og sentrale jazztrommeslager. Han har blant annet viktige roller i band som Atomic og No Spagetti. I tillegg er han med i det internasjonale bandet The Thing, hos Frode Gjerstad, Mats Gustafsson, Peter Brötzmann og i utallige konstellasjoner sammen med den amerikanske saxofonisten Ken Vandermark. I fjor ga Paal Nilssen-Love blant annet ut en sterk solo-CD.»

Live Maria Roggen: «Kandidaten imponerer med en frapperende evne til å variere sitt vokale uttrykk. Hun har i senere år vekslet mellom innbyrdes ulike grupper som Wibutee, Dingobats, TuBa, Come Shine og flere til, alltid med et vokalt nærvær som makter å tilgodese både gruppenes identitet og sin egen. Kandidaten evner virkelig å fremføre sitt materiale med inderlighet og styrke uansett genre eller stilretning.»

Kongsberg Jazzfestivals store musikkpris, som heretter også vil bære navnet Vitalprisen, vil bli delt ut lørdag 6. juli 2002 kl. 13, i forbindelse med en stor friluftskonsert på Pavescenen i Kongsberg.

Tidligere vinnere av Kongsberg Jazzfestivals store musikkpris er Nils Petter Molvær (1996), Bugge Wesseltoft (1997), Sidsel Endresen (1998), Audun Kleive (1999), Petter Wettre (2000) og Christian Wallumrød (2001).

Stillinger

Kommunikasjons-rådgiver

Krafttak for sang

Fagkonsulent

Folkeakademienes landsforbund – Sang i eldreomsorgen

Kantor/ organist

Kongsberg kirkelige fellesråd

Orkesterbibliotekar

Oslo-Filharmonien

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev