Kim Hiorthøy på scenen

Kongsberg Jazzfestival: Folkefest og avantgarde

Årets utgave av Kongsberg Jazzfestival er den 39. i rekken, og byr på store navn som Diana Krall og Joe Lovano, mens Come Shine og Kringkastingsorkesteret vil stå for selve åpningskonserten. Ellers blir det opptredener med bl.a. Solveig Slettahjell, Brazz Bros, Jøkleba, Jaga Jazzist og den amerikanske eksentrikeren Eugene Chadbourne. Barnivalen og Poesioasen står som alltid i sentrum, mens det blir daglige matineer på Energimølla med folk som Kim Hiorthøy, Jazzkammer og Maja Ratkje.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Kongsberg Jazzfestival hadde pressekonferanse på Bare Jazz i Oslo tirsdag ettermiddag med halve Come Shine som musikalske gjester, og kunne avsløre et variert og tettpakket program. Det var nyansatt daglig leder Martin Revheim som sto for hoveddelen av presentasjonen.

— For meg personlig er det morsomt å stå her og presentere en festival som er eldre enn meg selv, og likevel så ny, sa Revheim. – Kongsberg Jazzfestival har kombinasjonen «folkefest og avantgarde» som sitt motto, og har perspektiver som åpner opp mot både rock, hip hop, samtidsmusikk og elektronika. I årets program forsterker vi det vi alltid har vært gode på, og trekker samtidig inn nye navn.

Årets største trekkplaster er uten tvil Diana Krall, som har solgt over fem millioner plater på verdensbasis, og som kommer til Kongsberghallen med sin faste komptrio. Revheim snakket dessuten varmt om saxofonist Joe Lovano («en av vår tids store tenorer»), med inspirasjonskilder som spenner fra Ornette Coleman og John Coltrane til Enrico Caruso. Blant andre utenlandske gjester på årets Kongsberg-meny er den tyske trompetisten Alex Dörner ( i dobbel solo-konsert med Ingebrigt Håker Flaten), den islandske pianisten David Thor Jonsson og svenske Bobo Stenson, samt den tyske avantgarde-sangerinnen Meret Becker, som Revheim entusiastisk omtalte som «en syngende sag». Ellers vil den smått nokså legendariske musikeren, platedirektøren og skribenten Eugene Chadbourne tilbringe hele uken i Kongsberg, sammen med improvisasjonsmusikeren Pat Thomas og det origniale Mothers Of Invention-medlemmet Jimmy Carl Black.

Også Brazz Bros vil bruke en hel uke i Kongsberg, og vil i løpet av en av en hektisk uke stå for både workshop for barn, seminar for næringslivet og egen kirkekonsert. I Poesioasen vil både Gåte og Vamp avsløre litterære inspirasjonskilder, mens Kolbein Falkeid, Bertrand Besigye og Nils-Øivind Haagensen er noen av poetene som dukker opp. Norsk-iranske Pouyan Abdoli og norsk-indiske Jai Shankar vil spille musikk inspirert av sine opprinnelige hjemland, og Per Jørgensen, Audun Kleive og Jon Balke vender tilbake som Jøkleba, mens Motif, Solid!, Håkon Kornstad Trio, The Real Thing, Urban Connection og The Parish med Solveig Slettahjell er noen av de andre gruppene som skal i ilden. Barnivalen byr på bl.a. Lyriaka og Gumbo, bluesfans får konserter med bl.a. Buskerud og Amund Maarud Band, og Come Shine gjør sin eneste festivaljobb denne sommeren – for anledningen forsterket med Kringkastingsorkesterets 52 musikere. Dette blir som tidligere kjent også festivalens åpningskonsert i Kongsberghallen.

Konsertstedet Energimølla skal tas i bruk hele fire ganger per dag, og vil bl.a. by på matineer med Jazzkammer, Kim Hiorthøy og Maja Ratkje. Hele programmet kan studeres nærmere ved å videre til Kongsberg Jazzfestivals for anledningen relanserte web-sider.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev