Gothminister - bandet (Foto: Sandra Jensen)

Ballade ønsker god påske

Ballade-redaksjonen tar nå påskeferie, og vil først publisere igjen tirsdag 22. april. Men selvsagt ikke uten at vi først anbefaler noen musikalske opplevelser for den kommende høytiden – deriblant Vossa Jazz, Infernofestivalen på Rockefeller og So Synth! på So What i Oslo.

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Karethe Eriksen // Hos Solveig

31/10/2020 Kl. 19.00 og 21.30

Viken

Av Arvid Skancke-Knutsen

Askeonsdag 16. april blir det for andre år på rad en mini-festival for synth-relatert musikk på So What! i Oslo. På programmet står Gothminister, Anax Imperator og Echo Image. Arrangører er Tom Kalstad i Angel Productions og musiker Tollef Ladehaug, som også i fjor tro til med en lignende arrangement, da med mexicanske Hocico, tyske Accessory , Zensor, SuperJupiter og EnRoute på programmet. Om årets artister heter det seg i presentasjonen at Echo Image i årevis har nådd langt utenfor Norges grenser med sin smektende, melodiøse synthpop, og har vært med på å gjøre «made in Frxta» til et kjent begrep. Anax Imperator omtaler seg som veteraner i grenselandet mellom syntetisk industri og goth, mens Gothminister er nykommeren i sammenhengen, men for øvrig en artist som har oppnådd mye oppmerksomhet etter utgivelsen av «Gothic Electronic Anthems» på Tatra.

— Vi har Oslo Synthfestival hvert år, men det er på mange måter en happening som runder av året for folk, forteller Kalstad. – Derfor synes vi at også påsken burde være en bra tid å samles på, der spesielt interesserte kan få gå under jorden og få gjemme seg i en mørk kjeller som et alternativ til påskefjellet. Vi vil presentere både nokså etablerte band og nyere ting, samtidig som det sosiale står i fokus. Samtidig er ikke dagen valgt helt tilfeldig, forteller Kalstad:

— So Synth! kan gjerne fungere som en liten en aperitiff til Inferno. Selv om våre artister hovedsakelig bruker synther isteden for gitarer, er det ganske mye av det samme publikummet som interesserer seg for begge musikktypene.

Kalstad og Ladehaug har også tatt iniitiativet til en samleplate med utgangspunkt i kult-nettsidene Irio, som vil inneholde eksklusive bidrag fra artister som Black Comedy, Conetik, Panzerveps, In Vein, Anax Imperator, Fuzzmatica og Cue To Recall. Her blir det slippfest 23. mai.

Infernofestivalen er på sin side inne i sitt tredje år, og har for lengst etablert seg som en formidabel suksess. Nærmere hundre utenlandske medier har i år meldt seg på til festivalen, der det i skrivende stund kun er tyve billetter igjen å oppdrive til åpningsdagen. Årets Infernomeny byr på norske navn som Red Harvest, Sirenia, Immortal, The Kovenant, Madder Mortem og 1349, samt utenlandske Necrophagia, Entombed, Opeth og Children of Bodom.

Nytt av året er at man i samarbeid med Tuba/Tabu Records slipper en egen festival-CD, som inneholder til dels eksklusive spor med band som Soilwork, Zyklon, Runemagick, Red Harvest, Audiopain, Carpathian Forest, Cadaver og Dimmu Borgir. Som en trøst for dem som ikke har sikret seg billetter, har NRK – til tross for tidligere avslag – likevel valgt å streame hele fredagens konsert, i tillegg til å legge ut en rekke bilder fra evenementet. NRKs Inferno-spesial vil bli å finne på denne lenken fra Upunkt-sidene.

I en helt annen lei – og også med en rekke interessante navn på plakaten – finner vi Vossa Jazz 2003, som tar til alt i dag. Landbruksminister Lars Sponheim vil i kveld klokken nitten stå for åpningen av årets festival, som er den 30. i rekken. Ballade vil være representert med skribent Kyrre Tromm Lindvig, som vil publisere flere artikler fra festivalen, straks vi vender tilbake etter påske. Av et rikholdig jublieumsprogram kan vi nevne opptredener med bl.a. Terje Rypdal, Vamp, Come Shine, Eldbjørg Raknes, Herborg Kråkevik, Bertine Zetlitz, Real Ones, Athome Project, og Smyr. Hele programmet kan etternølere og andre interesserte studere nærmere på denne lenken. For en mer utførlig gjennomgang av begivenheter utenlands og her hjemme, anbefaler vi for øvrig denne konsertkalenderen fra vårt moderorgan mic.no.

Dermed skulle vel den musikalske delen av påsken være mer eller mindre offisielt åpnet – og da gjenstår det vel i grunnen bare å ønske alle våre lesere og samarbeidspartnere en riktig god og fredfull høytid. I trygg forvissning om at påskens festivaler bare er en liten forsmak på alle de gode musikk-opplevelsene som står i kø utover våren og sommeren.

Stillinger

Førsteamanuensis II i klarinett

Norges musikkhøgskole (NMH)

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev