Triakel, 2005

Sprek høst hos Columbi Egg

Folkemusikklubben Columbi Egg i Bergen er møtested for både helfrelste og nysgjerrige folkemusikkinteresserte. Det er åpent for alle som ønsker å lytte til akustisk folkemusikk fra hele kloden. Blant høsten gjester kan vi nevne Majorstuen, Tindra, Rusk, Storm Weather Shanty Choir og Laila Yrvum Band. Columbi Eggs store festaften denne høsten inluderer også en opptreden med den nordsvenske trioen Triakel.

Kalender

Av Arvid Skancke-Knutsen

— Annenhver mandag byr Columbi Egg på konsert med inviterte musikere, men også åpen scene for improvisasjon, spontane innslag, allsang og dans med både amatører og profesjonelle. Noen uker er det i tillegg også konserter på andre dager

Det er musikalsk vert for Columbi Egg, Gabriel Fliflet, som forteller dette, samtidig som han garanterer «en knivskarp ubalanse mellom det sømmelige og det usømmelige, det lyriske og det himmelstormende, det vakre og det rå».

— Columbi Egg er landets mest aktive folkemusikklubb, og kjent for den tette kontakten mellom utøver og publikum. Vi holder til i et lokale spekket av atmosfære:

Høstens konsertmeny starter 28. august, og byr da på de danske folkemusikkutøverne Tove de Fries (fele) og Malene D. Beck (piano), som kanskje også vil slå seg sammen med kveldens andre duo i løpet av aftenen,: Gabriel Fliflet selv på trekkspill og sang,m samt Olav Tveitane med strengeinstrumeneter og sang.

Det videre programmet omatter kjente og kjære folkemusikk-konstellasjoner som Rusk med Frode Haltli (akkordeon), Vegar Vårdal (feler) og Unni Løvlid (sang), sant Majorstuen med Synnøve Bjørset, Ragnhild Furrebotten, Tove Hagen, Jorunn Marie R. Kvernberg, Gjermund Larsen og Andreas S. Ljones. Under finalen i INTRO-folk på Jørn Hilme-stemnet på Fagernes i sommer var det Majorstuen som trakk det lengste stråe, men også Tindra erblant fornyerne av folkemusikken her hjemme, og opptrer sammen med den opprinnelig brasilianske tango-sangeren Daneil Amaro.

Columbi Eggs store festaften denne høsten blir i lokalet til Galleri 3,14 på Vågsallmenningen, der musiker Njål Vindenes servere egen sider og musikk. Da kommer også den nordsvenske trioen Triakel, som Fliflet omtaler som en av Europas fineste folkemusikkgrupper, med medlemmer fra bl.a. folkrock-bandet Hoven Droven.

Hardingfele-ensembler har ikke verden for mange av. Men på Columbi Egg i november opptrer Gamaltnymalt i november – med felemestrene Håkon Høgemo, Einar Mjølsnes og Sigrid Terese Moldestad Laila Yrvum Band fremfører den særpregede norske tatermusikken, der Yrvum opptrer med sang og gitar, akkompagnert av Leiv Solberg (strengeinstrumenter), Øystein Sandbukt (gitar) og den gresk-norske felespillespilleren og sangeren Oluf Dimitri Røe.

Siste konsert i november blir Onkel Folke – der folkesangeren Gro Kjelleberg Solli fra Nordmøre står i spissen for et lag bestående av Audun Eken (durspill), Tove Solheim (feler), Øystein Sandbukt (gitar) og Knut Egil Kristiansen (trommer).

Mandag 12. desember markerer slutten på denne konsertsesongen, og avsluttes med Storm Weather Shanty Choir med Håkon Vatle som solist.

Columbi Egg holder til i Skrivergaarden i Hotel Augustin i C. Sundts gate. Konsertvirksomheten er bl.a. støttet av Bergen kommune, Norsk kulturråd, Den norske folkemusikkscena, Hordaland Fylkeskommune og Hordaland Folkeakademi.

Mer om Columbi Egg kan du lese på http://www.folkemusikkscena.no/scener/1.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Treblåslærer

Hemnes Kulturskole

Prosjektmedarbeider i Bodø

Musikkontoret Nord

Daglig leder

Sørnorsk jazzsenter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev