RUSK (Foto: Kultivator.no)

Rusk avslutter Norgesturné på Voss og i Oslo

Trioen Rusk – som består av folkesanger Unni Løvlid, felespiler Vegar Vårdal og akkordeonist Frode Haltli har i september lagt ut på en turné til tio norske byer og tettsteder. Nå gjenstår det to konserter: Tirsdag kveld spiller de i Osa-salen på Voss, mens hele turneen avsluttes på Fabrikkken ved Akerselva i Oslo onsdag kveld. Senere i høst vil Rusk også spille på Skei-treffen i Jølster, 5. til 7. november.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Carl Petter Opsahl i VG beskrev RUSKs CD-utgivelse utgitt på Heilo/Grappa i 2002 som «Riv ruskende bra!», mens BBCs Fiona Talkington kalte det «a blistering album, full of suprises.» Hun fortsatte slik: «Løvlid’s voice is pure and direct, completely at ease with all the changing moods. Vårdal’s fiddling is warm, with just the right amount of edge, and hearing Haltli’s accordion playing, well, it’s not surprising he’s been snapped up for a solo album an the ECM label.»
 
Unni Løvlid gjorde i sommer furore med med sommershowet «To feler og ein diva» i Stavern med gruppa Fjøgl, som også består av de to Nordfjordmusikerne Liv Merete Kroken og Sigrid Moldestad (fele). Forestillingen ble en stor suksess, og ble møtt med terningkast fem i både VG og Østlandsposten, mens Mona Levin i Aftenposten skrev at deres «kombinasjon av tradisjon og grensesprengning er besnærende, og det er ingen tvil om deres formidling av norsk folkemusikalsk arv skaper ny interesse for en ofte utskjelt form.»

Vegar Vårdal har samarbeidet med blant andre Misha Alperin, og er dessuten en aktiv danser. Han har sin musikkutdannelse fra Norges Musikkhøgskole i Oslo, med hovedfag i folkemusikk, og med fordypning i sammenhengen mellom runddans og bygdedans. Høsten 2002 fikk han et toårig stipend for å jobbe som folkemusiker og danser i Oppland fylke, og har etter det fått i gang et eget høgskolestudium i folkedans i Vågå, samtidig som han jobber som frilanser innenfor musikk og dans

Frode Haltli burde som en av vår fremste utøvere innenfor samtidsmusikk være godt kjent for Ballades lesere, blant annet gjennom sin innsats i trioen POING. Haltli har mottatt flere internasjonale priser, og har hjemme blant annet fått Spellemannprisen for soloplaten «Looking on Darkness», som ble utgitt på det internasjonale kvalitetsselskapet ECM.

Sammen lager Rusk «tradisjonsmusikk i samtiden, uten overlesset effektmakeri», i følge VG, der Carl Petter Opsahl også lot seg bevege til følgende lovprising: «Av stoff fra nær svenskegrensen skaper Rusk intens musikk med rytmisk attakk og nerve. Haltli er et helt band alene på akkordeon, og Løvlid synger med forførende frekkhet. Her er drama, sorg, smerte, fristelser og gleder. Dette er tradisjonsmusikk i samtiden, uten overlesset effektmakeri.»

Rusk sier selv at de tilhører en ny generasjons folkemusikere, som former tradisjonsmusikk på sin egen måte. Trioen startet med å spesialisere seg på folkemusikk fra Solør og Finnskogen, men har i følge eget utsagn også «begynt å hente låter og viser med utgangspunkt i den gode låten eller den gode visa».

Trioen har nå lagt bak seg opptredener på og i Stryn, Sandane, Volda, Hellesylt, Ålesund, Fagernes, Hermansverk/Leikanger og Bergen. Nå gjenstår to etapper på turnéen: En konsert i Osa-salen på Voss, og en i noe mer urbane omgivelser på Fabrikken ved Akerselva. De to konsertene begynner henholdsvis klokken 19 og 21, og billetter vil være tilgjengelige på Billettservice og ved inngangen.
 
Rusk har siden høsten 1998 gjennomført flere skolekonsertturneer, offentlige turnéer og opptredener på ulike festivaler. I 2002 slapp de som nevnt sin første plate, også kalt «RUSK», på Grappa/Heilo. I tillegg var de alt i 1998 med på en CD med musikk fra Våler i Solør, kalt «Der skogen står fredfull». Interesserte finner mer informasjon om de tre musikerne på nettstedet www.kultivator.no.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev