Susanne Lundeng

Høsten på Columbi Egg

Columbi Egg i Bergen lover flamenco, nordlandspolser, finsk kantele og vossasanger i sitt høstprogram. Ballade gir deg her den komplette oversikten over konserttilbudet til norges største folkemusikklubb, der navn som Susanne Lundeng, Berit Opheim og Silje Vige står sentralt. Musikalsk vert, Gabriel Fliflet, garanterer «en knivskarp ubalanse mellom det sømmelige og det usømmelige» på Cafe Colomba i høst.

Kalender

Operagalla

09/08/2020 Kl. 19.00

Oslo

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

El Muro Tango & Inés Cuello

19/09/2020 Kl. 20.00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Høsten starter fargerikt på Columbi egg: Fra Shetland kommer en av Storbritannias beste felespillere, Catriona Macdonald. Hun har lenge samarbeidet med Annbjørg Lien. Noen vil huske henne fra den skotske felegruppen Blazin’ Fiddles’ drivende konsert på Ole Blues tidligere i år. Berit Opheim regnes som en av Norges beste folkesangere, og er en av de få som også synger på mer eksperimentelle og improviserte måter. Gabriel Fliflet (trekkspiller og musikalsk vert på Columbi egg) og Olav Tveitane (gitar, cister, kontrabass, sang) har spilt sammen i 26 år. Mandag 2. september spiller de både som duo og i trio med Macdonald og Opheim.

Gjertruds Sigøynerorkester spiller opp mandag 16. september, og omtales av Fliflet som en enestående samling musikere, «som alltid gjør bergenserne glade og gale når de besøker byen». Under ledelse av karismatiske Gjertrud Økland (fiolin) maner de frem vemod, energi og danselyst, med toner fra Ungarn, Romania og Russland. Intensiten blir neppe mindre av at de denne gangen har med seg Bela Horvath – en av Ungarns beste sigøynerfiolinister.

Mandag 30. september blir det keltisk sang og harpemusikk med Norland Wind Trio. Den keltiske harpen står sentralt i Norland Winds lyriske musikkverden. Trioen lager musikk inspirert av irske, gæliske ballader. Kerstin Blodig synger både på engelsk og gælisk, og har også erfaring med norsk folkemusikk: Hun vant nylig den tyske kritikerprisen for sin norsk-keltiske plate Valivann. Ian Melrose synger, spiller gitar og low whistle og har fartstid fra legendariske Clannad. Thomas Loefke lager mye av gruppens musikk, og er prisbelønnet for sitt spill på keltisk harpe.

To feledronninger møter hverandre mandag 14. september. Susanne Lundeng fra Bodø er en av de store personlighetene innen innen ny norsk folkemusikk, med omfattende turnering internasjonalt. På sin helt egen måte har hun gjenskapt feletradsjonene fra Salten og Lofoten. I tillegg lager hun egne, særpregede slåtter. Vi får også oppleve en av Finlands store, unge folkemusikere solo: Piia Kleemola kommer fra Österbotten nord for Vasa. Hun er i likhet med Susanne Lundeng en drivende felespiller, som også synger og spiller strengeinstrumentet kantele.

Fredag 18. oktobver inviterer Columbi Egg til spansk aften med Cadiz Flamenco, som består av det Fliflet omtaler som fire ypperlige flamencoutøvere fra Andalucia. Susana Martinez er en prispelønt flamencodanserinne som har vokst opp omgitt av flamenco – i samme gate som ektemannen Pedro Martinez (klapping/ perkusjon). Manolo Gago er et av de største talentene i den tradisjonelle flamencosangen, og reiser verden rundt med ulike kompanier. Det gjør også Andres Martinez, som spiller gitar i Paco de Lucia- og Cadiz-stil.

Mandag 28. oktober kommer tre vestlandsmusikere sammen på Columbi Egg: Reidun Horvei fra Voss er profesjonell folkesanger og dypt inne i Hordalands sangtradisjoner. Einar Mjølsnes er en av svært få hardingfelespillere som både er en fremragende solist og en medspiller og akkompagnatør. Øyvind Lyslo fra Nordfjord er klassisk gitarist, men har spilt mye folkemusikk; bl.a. i den legendariske duoen med felespiller Arne M. Sølvberg.

Mandag 11. november blir det livfull musikk fra sørstatene i USA, formidlet av tre unge karer: One Way Out består av Jørgen Sandvik (gitar, sang), Jan Petter Myklestad (rytmeinstrumenter, munnspill, sang) og David Vogt – som mange kjenner som felespilleren i Kniv og taffel og Real Ones. Hvit gospelsang i tett fremføring, fjellmusikk fra Appalachia og mye mer kan man oppleve på Cafe Colomba denne mandagskvelden.
Et spesielt innslag blir Anette Thorsheim som vakte stor begeistring sist hun besøkte Columbi egg. Hun spiller torader, med hovedvekten på eldre, uhøvlede feleslåtter.

Mandag 25. november blir det konsert med Åsne Valland Nordli, Nils Økland og Sigbjørn Apeland, som får følgende forhåndsomtale: «Åsne Valland Nordli har en klokkeklar, vâr stemme og er en stor fortolker av religiøse folketoner. Nils Økland er et fenomen for seg selv i norsk musikkverden, på evig utforsking i landskapet mellom samtidsmusikk, tango, hardingfeleslåtter, punk, Ole Bull og sigøynermusikk. Denne gangen står først og fremst det lyriske og det vakre i fokus. Sigbjørn Apeland er organist med folkemusikk og trøorgel som spesiale.»

Lørdag 30. november blir det svinske viser, skakke feleslåtter og blåtoner når Den blå grisen byr inn til alternativt julebord for dem som både liker gris og raffinemen. Ånon Egeland er felespiller i særklasse, og en av dem man helst lytter til i utlandet. Livlige riler fra Agder og vemodige taterslåtter er noe av hans spesiale. Frode Nyvold synger både underfundige ballader og utvetydige griseviser, mens Leiv Solberg spiller mandola, gitar, m.m. Cafe Colomba byr på spesielle juleretter denne lørdagskvelden.

Siste konsert for sesongen blir en førjulsaften med «yndefull melankoli og hul trestokk». Silje Vige fra Ryfylke huskes nok enn så lenge best Ryfylke for «Alle mine tankar»; melodien som vant norsk Grand Prix for en del år siden. Hun har nylig gått på folkemusikkstudiet på Rauland. Det har også Thomas Reite, som spiller mandola. Sammen vil de gi oss en lavmælt, men fryderik førjulsstund med blå-melankolske sanger.
Audun Eriksen har i følge Fliflet fått taket til å løfte seg på Cafe Colomba tidligere, med sin didjeridu – og en fantastisk rytmikk og improvisasjonsevne.

Stillinger

Kantor/ kyrkjemusikar

Gloppen kyrkjelege fellesråd

Produsent

Riddu Riddu Festivála

Produsent

Kulturfabrikken Sortland KF

Programsjef

Bodø2024 IKS

Festivaldirektør

Nordland Musikkfestuke

Dirigent – hovedkorps

Hosle og Bekkestua skolekorps i Bærum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev