Gabriel Fliflet (Pressebilde)

Bonuspenger til landkrabber

Columbi Egg i Bergen tilbyr bonuspenger til utøvere som ikke bruker fly. – Klimatrusselen gjør det nødvendig for alle å tenke nytt, sier musikalsk vert Gabriel Fliflet. Her er også første del av vårens program fra Columbi Egg, som inkluderer konserter med blant andre Valkyrien Allstars, Combo Tango og Spindel.

Kalender

Norges største folkemusikkscene, Columbi Egg i Bergen, tilbyr bonuspenger til utøvere som ikke bruker fly.

Fra nyttår av vil artister som reiser over fjellet til Bergen for å opptre på folkemusikklubben Columbi Egg få et tillegg på honoraret om de reiser med tog eller buss.

— Flytrafikken øker kraftig og er en klimaversting. Vårt lille initiativ er å tilby grønne bonuspenger til utøvere som kommer med miljøvennlig tog eller buss. Så har de nok til å kunne kjøpe en god bok eller et måltid underveis, avslutter Fliflet.

Vårprogrammet for den aktive folkemusikkscenen spenner ellers fra karibisk musikk med Marimbondo til Susanne Lundeng Band, Annbjørg Lien og Valkyrien All Stars (Kjempesjansen).

Første del av vårens program, med tilhørende beskrivelse fra arrangør:

Mandag 8/1
Marimbondo
Hungry John

Marimbondo er en uvanlig duo med et sjarmerende og C-vitaminrikt repertoar. Ved siste besøk på Columbi Egg skapte de elleville tilstander.

Tostemt sang og utallige strengeinstrumenter er hjelpemidlene når Thomas Reite og Torbjørn Sandvik tar oss med på en slentretur i brasiliansk, cubansk, kappverdisk, gresk, spansk og arabisk musikk. Marimbondo er altså et funn for deg som synes det er for sjelden du hører sanger på kreolsk, portugisisk, swahili, spansk og norsk – på samme aften!

John Magnar Bernes alias Svoltne-Jon alias Hungry John er den legendariske bluesartisten fra Laksevåg, de blå skyggers bydal. I mer enn en mannsalder har han fartet Vestlandet og verden rundt og gledet loyale skarer av fans, i Lonevåg og i Lahti. Til oss kommer han ensom og blå, men med sin legendariske publikumsappetitt!

Mandag 22/1
Sigurd Brokke, Daniel Sandén-Warg
Valkyrien Allstars

I Setesdal finnes mye gjevt og gamalt. Våre setesdøler denne kvelden er gjeve, men ikke gamle. Sigurd Brokke er innfødt setesdøl og en mester på munnharpe. Daniel Sandén-Warg ankom dalen fra Karlstad for en del år siden, og er nå en av verdens beste på hardingfele i setesdalstradisjon! Dessuten er han den karismatiske felespilleren i Odd Nordstogas band, med i den svenske supergruppen Harv m.m.

Valkyrien Allstars gjorde det svært godt i NRK´s Kjempesjansen med sin utradisjonelle besetning: tre hardingfeler og sensuell, mørk kvinnestemme. Erik Sollid, Ola Hilmen og Tuva Syvertsen bor i kollektiv på Skøyen, studerer folkemusikk på Voss og i Oslo, jammer gjerne på legendariske Valkyrien Restaurant – og er definitivt nyskapende!

Mandag 5/2
Combo Tango

Combo Tango er et bergensk tangoorkester som spiller både egenkomponert og argentinsk tango – og stykker av legenden Astor Piazzolla. Deres første CD fikk strålende kritikker. I kveld slipper de sin nye cd – Milonga Del Angel.

Combo Tango består av Tor Jaran Apold (violin), Bengt Florvåg (klarinett), Anne Nitter Sandvik (piano) og sjefen Ole Amund Gjersvik (kontrabass) fra Os.

Fredag 9/2
Susanne Lundeng Band

En enestående felespiller fra Bodø, full av hvirvlende energi og inderlig poesi. Med en nydelig stemme attpåtil: Susanne Lundeng fjetrer publikum med sin musikalitet og utstråling.
I likhet med Annbjørg Lien har hun samtidig både bunnsolid kjennskap til tradisjonen og nysjerrighet og talent til å gå sine egne veier. For første gang besøker hun Columbi Egg med fullt band:
Håvar Bendiksen (gitarer, trekkspill), Arnfinn Bergrabb (trommer og elektronikk), Trond-Viggo Solås (kontrabass). Lydmann er Einar Svendsby.

Mandag 19/2
Knut Hamre og Kersti Ståbi
Sanjally Jobarteh

Knut Hamre har en grunnfestet plass som en av våre største på hardingfele. Takket være hans lange og utrettelige arbeid med talentfulle unge, er Hardanger i dag rik på dyktige, unge hardingfelespillere.
I den siste tiden har han opptrådt mye sammen med sangeren Kersti Ståbi. Hun kommer fra Helsingland i Sverige og har en enkel, poetisk og avkledd sangstil. I tillegg er hun profesjonell forteller!

Sanjally Jobarteh kom en gang fra Gambia, og er etterhvert også blitt bergenser. Han er en fremragende utøver på kora, den vestafrikanske harpen, og synger. Sanjally Jobarteh har samarbeidet med bl.a. Mari Boine. I kveld holder han solokonsert for oss.

Mandag 5/3
One Way Out og Heidi Torsvik

Livfull musikk fra sørstatene i USA med tre unge vestlandskarer som har det meste. One Way Out består av Jan Petter Myklestad (rytmeinstrumenter, munnspill, sang) og to barndomsvenner som spiller sammen i bl.a. Real Ones og Novgorod: gitarist og sanger Jørgen Sandvik og felespiller og sanger David Vogt. Hvit gospelsang i tett fremføring, fjellmusikk fra Appalachia og mye mer! Spesialbestilt gjest i aften er vokalist Heidi Torsvik – en eminent tolker av kvalitetskøntri.

Lørdag 17/3
Spindel
Salt
Ingebjørg Harman Bratland & Øyvind Skarbø

En helaften med lange tradisjoner for dem som liker å kunne danse og skravle i timevis etter lyttingen. Gammeldans, riler, swing, springar, tango og mer!

Salt
Spreke og saltstenkte riler, valser og sanger fra Vestlandet og Shetland.
Ut på kvelden kan du få prøve deg på shetlandske danser!

Spindel – 10 år!
Evige favoritter for mange! Sigrid Terese Moldestad og Liv Merete Kroken har holdt koken i ti år med sin friske og utadvendte Nordfjordmusikk spilt på to hardingfeler. Denne lørdagskvelden feirer de dette sammen med sine assosiserte medmusikere Ivar Kolve (perkusjon), Dagfinn Andersen (trøorgel, piano) og Olav Tveitane (cister, gitar, kontrabass, sang).

Ingebjørg Harman Bratland/Øyvind Skarbø
Ingebjørg Harman Bratland er en tenåringsjente fra Edland i Vinje, Telemark. Elev av bl.a. mor til Odd Nordstoga, – Ellen Nordstoga. Et helt usedvanlig sangtalent som tolker norske folkesanger sannere og vakrere enn de fleste. Øyvind Skarbø er perkusjonist og følger henne på flere sanger.

Columbi Egg holder til på Hotel Augustin i Bergen. Annenhver mandag er det konsert med inviterte musikere, men også åpen scene for improvisasjon og spontane innslag med både amatører og profesjonelle.
Musikalsk vert Gabriel Fliflet, og han garanterer en knivskarp ubalanse mellom det sømmelige og det usømmelige, det lyriske og det himmelstormende, det vakre og det råe – og litt styrkende allsang i ny og ne.

Folkemusikklubben Columbi Egg er støttet av Hotel Augustin, Bergen kommune, Sparebanken Vest, Den norske folkemusikkscena, Hordaland Fylkeskommune og Hordaland Folkeakademi.
Mer info om Columbi Egg finner du her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Treblåslærer

Hemnes Kulturskole

Prosjektmedarbeider i Bodø

Musikkontoret Nord

Daglig leder

Sørnorsk jazzsenter

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev