Minimal Online Business Facebook Cover Photo - 1

Ti år i fremgangsrik motbakke

Trekkspill- og trommeduoen Fliflet/Hamre har holdt det gående i ti år med sin særegne miks av finsk jenka, albansk kvinnedans og Ivar Aasen goes Bulgaria. Søndag 27. mai blir det jubileumskonsert med Kari Bremnes og den jødiske trioen Kroke på Rick’s i Bergen.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

”Vi er ikke vanlige sangere og låtskrivere. Mer et kabaretaktig freakshow”, sa Martin Hagfors og Håkon Gebhardt i HGH til Dagsavisen nylig. Beskrivelsen passer enda bedre på Gabriel Fliflet og Ole Hamre, som i ti år har forsøkt å ta glede, alvor og galskap alvorlig med sin ”bergensmusikk fra verden”.

– Selve ideen eksisterte allerede da vi møttes første gang – jeg hadde da spilt med Stein Inge Brækhus i et par år. Vi hadde få tanker utover nåtiden, og i ettertid ser vi at det knapt var mulig å tenke ut en idé som var bedre egnet til å mislykkes: En trekkspill-og trommesettduo som spiller finsk jenka fra 60-tallet, albanske kvinnedansmelodier fra Serbia – samt Ivar Aasen-sanger og nordjordvalser, sier Gabriel Fliflet, trekkspill og sang.

Lekelyst og innlevelse har alltid ligget i front på Fliflet/Hamres tre plater og mange konserter, der heftige balkantoner, mollstemte finske toner, sørstatsswing, Harald Sæverud, sigøynermusikk og norsk folkemusikk bare er noen av ingrediensene.

– Vi er på sett og vis vår egen sjanger, og kjenner ikke til andre med vår besetning nord for Alpene. Knut Reiersrud og delvis Annbjørg Lien er kolleger som også driver nyskaping ved å sette sammen elementer fra ulike etniske musikkkulturer. Vi har sansen for det de gjør, og har samarbeidet med dem.

Fliflet/Hamre har gitt ut platene «Ivar Aasen goes Bulgaria», «Moro post mortem – live» og ”Gabriole”. Duoen har laget tv-serien «Fliflet/Hamre Kraftakvarium”, samarbeidet med Jan Eggum i felleskonserten «En tragisk aften» og deltatt på alle typer sjangerfestivaler unntatt samtidsmusikk – fra Bjøro Hålands countryfestival til hippiefestival i Øst-Tyskland.

– Et høydepunkt i konsertsammenheng var produksjon og framføring av konsertforestillingen ”ENERGIVAR” med Frode Alnæs, Susanne Lundeng og 60 andre gjester på Vossajazz i 1996. Et tilsvarende bunnpunkt var null betalende på en biffrestaurant i Norges tiende største by.

På jubileumskonserten søndag 27. mai, kommer Fliflet/Hamre til å servere ”godbiter fra ti år i fremgangsrik motbakke”, med Kari Bremnes og den polske trioen Kroke som gjester. Sistnevnte spiller en mer europeisk, lidelsesfull og melankolsk variant av klezmer, som stammer fra den jødiske bydelen Kazimierz i Krakow, samtidig som de henter inspirasjon fra klassisk, jazz og folkemusikk. De har blant annet bidratt i Steven Spielbergs storfilm ”Schindler’s List” og gitt ut fire album.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.