Women's Voice (Foto: BBC)

Mari Boine og Women’s Voice: Kvinnestemmer på Cosmopolite

Det multi-kulturelle kvinnebandet Women’s Voice og Tromsø kulturhus tok i fjor initiativet til et samarbeid mellom Women’s Voice og Mari Boine under festivalen «Verden i Tromsø – Tromsø i Verden». Dette er en konsert som i ettertid skal blitt omtalt som en av Kulturhusets beste noensinne. Nå følger de opp med en ny samarbeidskonsert – denne gang lørdag 2. oktober på Cosmopolite i Oslo.

Kalender

AVLYST: Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

AVLYST: Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Arvid Skancke-Knutsen

Det var i samarbeid med Tromsø kulturhus at initiativet til Women’s Voice med Mari Boine som gjest ble satt i gang. Women’s Voice, med sine musikalske røtter i tanzanianske masai-tradisjoner, via shona og ndebele fra Zimbabwe til arabiske og vestlige tradisjoner, møtte Mari Boines særegne uttrykk i det mange omtalte som «en magisk kombinasjon». Deriblant hedersgjesten selv:

— Det var energi, masse energi og rytmer. Women’s Voice er et veldig flott band, med flotte, engasjerte musikere som jeg føler meg veldig beslektet med, uttalte Mari Boine til Dagbladet i etterkant av konserten i Tromsø. Da hadde hun selv bare et par måneder tidligere vunnet Nordisk Råds musikkpris, med begrunnelsen: «Mari Boine har en etnisk intuisjon, en kunstnerisk kraft og formidlingsevne som når alle mennesker i verden, uansett kulturell bakgrunn.»

Boine og Women’s Voice møttes igjen under Nordisk Råds prisutdeling i oktober 2003, og på Smuget noen uker senere. Dermed var grunnlaget for et videre samarbeid lagt. Lørdag 2. oktober står de igjen sammen på Cosmopolites scene, der også gruppen Queendom vil opptre.

Women’s Voice består av Kristin Sevaldsen (Norge – sax), Sibusisiwe Ncube (Zimbabwe – vokal, perkusjon) Olga Konkova (Russland/Norge -tangenter), Chiwonsio Maraire (Zimbabwe, USA – Mbira, vokal), Carola Kinasha (Tanzania – vokal), Malika Makouf Rasmussen (Norge/Algerie – bass, gitar)og Nasra Ali Omar (Somalia, Norge – trommer, perkusjon). Bandet ga i mars 2004 ut sin første CD, også kalt «Women’s Voice», som ble lansert i Stockholm.

Wome’s Voice har opptrådt i en rekke internasjonale sammenhenger, og kan bl.a. vise til konserter i Zimbabwe, Mosambique, Tanzania og Israel, samt de skandinaviske landene.

Medlemmene i Women’s Voice møttes for første gang i Dar es Salam i Tanzania, og hadde sin første offisielle opptreden på Dølajazz på Lillehammer i oktober 2001. I forbindelse med en serie opptredener i Danmark i fjor, ble bandet kalt «Sårbarhedens nødvendige stemme i en voldsom verden» av nettstedet KultuNaut, som også skrev:

«Der var i sandhed tale om verdensmusik med antydninger af verdensklasse. Samspillet var fantastisk harmonisk med en meget velfungerende fordeling af stemmer, instrumenter og temperamenter, der kun forstærkede aftenens gennemtrængende oplevelse af sjælefred… Ifølge den norsk/algierske initiativtager, Malika Makouf Rasmussen, ønsker Womens Voice at inspirere kvinder til at engagere sig i musikken. Men selvom truppen ideologisk set har et internationalt kvindeligt omdrejningspunkt, talte de denne aften til alle med et globalt hjerte – med tryk på både «globalt» og «hjerte».

Billetter til konserten på Cosmopolite kan forhåndsbestilles på Info@womensvoiceweb.com, eller via Billettservice. Interesserte kan lese mer om bandet på hjemmesiden womensvoiceweb.com.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev