Mari Boine

Nordisk Råds musikkpris til Mari Boine

På en pressekonferanse i København igår bekjentgjorde Nordisk Råd og den nordiske musikkomiteen at Nordisk Råds musikkpris for 2003 går til Mari Boine. Prisen er på 350.000 danske kroner. – Mari Boine har en etnisk intuisjon, en kunstnerisk kraft og formidlingsevne som når alle mennesker i verden, uansett kulturell bakgrunn, skriver juryen i sin begrunnelse. Sametingets Johan Mikkel Sara er begeistret. – Dette fortjener hun virkelig, sier han til Ballade.

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Nordisk råds musikk pris skal gis til nordiske komponister og utøvere av musikk på høyt kunstnerisk nivå. Prisen ble etablert i 1965. I forbindelse med årets tildeling bestemte den nordiske musikkomiteen at prisen skulle gå til en flerkulturell utøver av etnomusikk. Mari Boine vant i konkurranse med nominerte musikere fra alle de nordiske landene. I år går prisen for første gang til en musiker med tilknytning til Nordens urbefolkning. – Dette er stort, sier Johan Mikkel Sara. I fjor gikk Nordisk Råds musikkpris til den færøyske komponisten Sunleif Rasmussen.

— Mari Boine har i et kvart århundre vært en av Nordens fremste utøvere innenfor etnisk musikk. Hennes virksomhet er preget av høy kunstnerisk kvalitet og hun har satt den samiske musikkulturen på den nasjonale, nordiske og internasjonale musikalske agenda. Hun har klart å beholde musikkens røtter og samtidig gitt den et kontemporært uttrykk som når ut til et enormt publikum over hele verden. Mari Boines mange plateutgivelser har oppnådd internasjonal anerkjennelse og hun har en omfattende turnevirksomhet over hele verden. Hennes musikalske nysgjerrighet og åpenhet har også ført til et omfattende samarbeid med de betydeligste kunstnere fra mange ulike kulturer, skriver NOMUS- juryen videre i sin begrunnelse.

Mari Boine er kanskje vår aller mest kjente verdensmusikkutøver både hjemme og internasjonalt. Hun har vunnet flere Spellemannspriser, skrevet bestillingsverk til Vossajazz og samarbeidet med Jan Garbarek og har hele tiden levert en musikk som er en svært personlig tolkning av mange musikalske inspirasjonskilder, først og fremst den samiske sangtradisjonen, men også læstadiansk salmesang som hun vokste opp med. I fjor kom hennes siste CD Eight Seasons, som har blitt betegnet som noe av det mest helstøpte hun har utgitt. For øyeblikket er Boine på turné i Tyskland.

Prisen skal deles ut under Nordisk Råds sesjon i Oslo i slutten av oktober i år, samtidig med Nordisk råds litteraturpris.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev