Kusum Gboo, dansere

Tradisjonell afrikansk dans og musikk i verdensklasse

I anledning 25-års jubileet til Senter for Afrikansk Kulturformidling, og med støtte bl.a. fra Norsk Kulturråd og Utenriksdepartementet, kommer Kusum Gboo Dance Ensemble – ofte kalt «Ghana´s cultural ambassadors» – lørdag 5. april på Cosmopolite med et forrykende scene-show med det ypperste av tradisjonell afrikansk dans og musikk. Troppen består av 15 dansere og musikere.

Kalender

Västanå Sessions

02/08/2024 Kl. 18:00

Hopalong AKA i bakgården på Folk

03/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Féile Oslo 2024 åpningskonsert

15/08/2024 Kl. 19:00

Oslo

Kusum Gboo Dance Ensemble er en pan-afrikansk gruppe som er basert i Accra, hovedstaden i Ghana, Vest-Afrika. De ble etablert for over 20 år siden, først som Peoples Cultural Troupe, så i 1991 med dagens navn. «Kusum Gboo» er et utrykk fra språket «ga» og betyr «tradisjonen dør aldri».

Gruppens kunsteriske leder, Richard Danquah, har stått bak de mer enn 20 koreograferte danseoppsetningene som er akkompagnert av autentiske afrikanske trommerytmer i et meget variert repertoar. Oppsetningene er dramatisert fra tradisjonelle danser i Ghana, Togo, Benin, Senegal, Zaire, Kenya, Uganda, Zimbabwe m.fl.

I de siste årene har Kusum Gboo fått økende anerkjennelse i Vest-Afrika og Europa etter en rekke spektakulære forestillinger for meget entusiastiske publikum. Om det er hundre eller om det er flere tusen publikummere spiller ingen rolle – Kusum Gboo gir alt hver gang, skriver et begeistret Cosmopolite i forkant av lørdagens konsert.

Kusum Gboos Norgesturné er en del av årets Europa-turne, der de nettopp har tilbakelagt Nederland. Turneen i Norge går fra 5.april til 31. mai, og det gis forestillinger i flere større byer. Etter Norgesturneen går ferden videre til Tyskland, Østerrike og Tsjekkia, før de returnerer til hjemlandet Ghana i juli.

Kunstnerisk leder for Kusum Gboo er Richard Danquah. Han er nå bosatt i Norge, og er bl.a. tilknyttet Nordic Black Theatre og Universitetet i Oslo. Han har utforsket og blitt inspirert av flere aspekter ved tradisjonell musikk og danser i en rekke land i Afrika. Han har også instruert, forelest og gitt forestillinger i en rekke sammenhenger i Afrika og Europa. Med over 30 koreograferte oppsetninger bak seg er Danquahs bidrag til utvikling og formidling av tradisjonell kunst i Ghana og Afrika betydelig.

På hjemmesiden kusumgboo.com finner du masse informasjon, bilder og musikk fra de to CDene de har utgitt: «Akrowase – Beyond The Village» (2001) og «Wormbina» (2003).

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.