iPod (hvit - stor)

TONO og Apple enige – iTunes lanseres i morgen?

Rettighetsorganisasjonen TONO og verdens mest brukte nedlastingstjeneste for musikk, Apple iTunes, har blitt enige. Dermed ligger tidspunktet for lanseringen av iTunes Norge nå helt og holdent i Apple sine hender, sier Tonos administrerende direktør Cato Strøm. I følge redaktøren av bransjebladet Farojournalen vil iTunes trolig være tilgjengelig for det norske markedet allerede i morgen.

Kalender

Cantango på Gamle Raadhus Scene

02/09/2020 Kl. 19:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Knut Steen

Det har vært spekulert i om TONO har fungert som en flaskehals i prosessen med å få iTunes lansert i Norge. I følge TONO-direktør Cato Strøm er ikke dette riktig.

Tror på suksess

I en meddelelse fra rettighetsorganisasjonen forteller Strøm tvert i mot at TONO raskt ble enige med iTunes:

— Spekulasjoner om at det er forhandlingene med TONO som har tatt tid, er fullstendig feil, sier Strøm, før han legger ballen på Apples banehalvdel:

— Informasjon til markedet om produktene, prissettingen og release tidspunkt er iTunes sak.

Strøm er ellers svært positiv til at verdens mest populære nettbutikk for MP3-filer nå kommer til Norge.

— Med den enorme interessen for digital musikkdistribusjon som vi opplever i Norge, så er det svært sannsynlig at iTunes vil bli en suksess. Jeg tror at lanseringen av i Tunes vil rette folks fokus mot lovlige musikktjenester, og at respekten for artisters og komponisters opphavsrettigheter blir styrket, etter at man i flere år har opplevd at musikkpiratene har gjort som de har villet, sier Strøm.

iTunes tilgjengelig i morgen?

Skal man tro Farojournalens redaktør Asbjørn Slettemark, kan det hende norske iTunes blir tilgjengelig allerede i morgen.

— Vi har snakket med fire ulike kilder fra fire forskjellige plateselskap. Tre av dem har bekreftet overfor meg at iTunes lanseres 28. april, mens en fortalte at det vil skje i denne tidsperioden, sa redaktør Asbjørn Slettemark i Faro Journalen til Dagbladet.no forrige uke. Apple selv vil verken bekrefte eller avkrefte opplysningene.

Hva vil det koste?

Et annet viktig spørsmål er selvfølgelig hvor mye man må regne med å punge ut for en sang. I USA har prisene ligget på omkring en dollar. Skal man tro jon «DVD-Jon» Lech Johansens spekulasjoner til VG, kan det se ut som om prisen per sang i norge blir liggende på 8 kroner – dette i følge et skjermbilde den kjente norske crackeren har sendt inn til avisen.

Dette viser deler av Lene Marlins musikkatalog – med samtlige sanger stykkpriset til 8 kroner. Om dette blir tilfellet, er dette en noe rimeligere pris enn kjøpere lenger sør i Europa må ut med, i følge VG.

Mye norsk musikk
iTunes vil ved lanseringen også kunne selge musikk som den norske online-distributøren Phonofile har rettighetene til. Dette ble klart etter at Phonofile og iTunes kom til enighet om priser og betingelser den 29. mars.

Phonofile vil i første omgang levere en katalog på ca 35.000 enkeltinnspillinger fra norske uavhengige plateselskaper til iTunes Music Store, inkludert artister som Bjørn Eidsvåg, Vamp, Kaizers Orchestra, Midnight Choir, Vertavo String Quartet, Kari Bremnes og mange, mange flere.

— Disse 35.000 musikkfilene dekker den delen vi forvalter eneretten til på vegne av musikkselskapene. Etter hvert som vi får klarsignal fra de andre plateselskapene, vil deres repertoar bli inkludert fortløpende, sa daglig leder i Phonofile, Erik Brataas til Ballade den gang.

Stillinger

Direktør for komponisthjemmene

KODE Kunstmuseer og komponisthjem

Kantor

Haugesund Kirkelige Fellesråd

Festivalsjef

Kongsberg Jazzfestival

Assistentdirigent

Arktisk Filharmoni AS

Daglig leder

Høstscena

Pianostemmere/ klaverteknikere

Norges musikkhøgskole (NMH)

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev