Longyearbyen kulturhus på Svalbard, lyssatt i rødt under Red Alert-aksjonen onsdag 30. september 2020 (Foto: Henrik Lethigangas)

Frilanserne får fortsatt støtte (men bare 60%)

Kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere videreføres ut året, men reduseres fra 80 til 60 prosent fra 1. november.

Kalender

Cikada RBK + EAU

23/10/2020 Kl. 18:30

Oslo

Ivan Mazuze Band

24/10/2020 Kl. 19:00

Viken

Kampenjazz: Skarbø Skulekorps

25/10/2020 Kl. 20:00

Viken

Ved inngangen til helgen meldte Høyre i en pressemelding at regjeringspartiene og FrP hadde blitt enige om at kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere skulle videreføres ut året, men at kompensasjonsytelsen skulle reduseres fra 80 til 60 prosent fra 1. november.

Det var varslet at ordningen skulle avsluttes fra 1. november i år. Onsdag i forrige uke samlet en rekke aktører i norsk kulturliv seg foran Stortinget med flightcaser, appeller og livemusikk, og overleverte ett, klart budskap: Regjeringen må videreføre kompensasjonsordningen frem til koronakrisen er over. Kulturbygg over hele landet ble samme kveld lyssatt i rødt for å varsle at kultur- og eventbransjen er i fare:
– Vi sto i store utfordringer med manglende rekruttering og kompetanseflukt allerede før vi ble truffet av tilnærmet full nedstenging den 12. mars, og nå er vi i ferd med å brekke ryggen fullstendig, sa initiativtaker til aksjonen Red Alert, lysdesigner Magnus Boyd.

Opposisjonen på Stortinget har også vært tydelig på at ordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere må forlenges. Aller viktigst er at ordningene forlenges – de små faller utenfor, sa stortingspolitiker Åslaug Sem-Jacobsen (Sp) til Ballade i en sak om støttekroner til de minste.

Nå er kompensasjonsordningen tatt et skritt videre, og skal vare ut året – men kuttet ned fra å dekke 80 prosent til 60 av tapt inntekt.
Dette er en seier med bismak, mente aksjonist Boyd og leder i kunstnerorganisasjonen Creo, Hans Ole Rian, i Dagsavisens sak i dag:
– Dessverre blir kompensasjonsytelsen senket fra 1. november, fra dagens 80 prosent til 60 prosent. Hvorfor dette skjer fremstår per i dag som både underlig og uforståelig, men kanskje kommer det nyheter i forslaget til statsbudsjett på onsdag som gjør dette klarere, skrev Rian i en e-post til Dagsavisen.

Stillinger

Førsteamanuensis i musikkvitenskap

NTNU – Institutt for musikk

Kulturhusleiar

Sogndal kulturhus

Salgs- og publikumsansvarlig

Arktisk Filharmoni

Fagansvarlig

Norsk jazzforum

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev