Spellemann snur om krav til viser

Viser skal likevel ikke prises for kommersiell suksess.

Kalender

Sommerkonsert

25/06/2021 Kl. 18.30

Viken

Ballade meldte i oktober om planlagte endringer i Spellemannsprisen: Én felles Spellemannsjury for viser, pop og urbanmusikk og et nytt krav om kommersiell suksess i salgstall og strømming for å bli nominert i disse kategoriene.
Onsdag melder Norsk Viseforum at Spellemann snur, og at viser flyttes til en annen jury. Viseplater trenger dermed ikke ha hatt kommersiell suksess for å nomineres. Nominasjonen for artister og andre som vil melde inn plater går ut torsdag 10. november.

Audun Reithaug Foto: Norsk Viseforum


– Det utgis utrolig mye bra visemusikk hvert år, men få har det nødvendige markedsføringsapparatet som skal til for å oppnå kommersiell suksess. Det vil vært veldig synd om de ikke fikk vurdert platene sine på bakgrunn av kvaliteten på det de hadde lagd, sier Audun Reithaug, daglig leder i Norsk Viseforum i en pressemelding.
Han forteller til Ballade at Spellemann selv tok kontakt etter at saken ble omtalt. Viseforum skrev også et formelt brev til styret.
– Utfordringen har hele tiden vært at Spellemannsstyret som samlet organ ikke kunne ta stilling til særlig mye før styremøtet til fredag, ettersom styremedlemmene er spredt for alle vinder. De hadde dermed ikke mulighet til å gjøre noen endringer i ordlyden før fristen for påmelding går ut i morgen.
– Vi fikk et møte med to styremedlemmer i forrige uke, og brukte da så sterke ord som at det var svindel å skulle melde seg på i kategorien viser når det i regelverket står at man ikke blir vurdert med mindre det har vært høye salgstall. Da klarte de å ta en epostavgjørelse om at visekategorien kunne flyttes til en annen jury.
Kun vise endret
Endringene som kommer fra Spellemann i dag omfatter ikke kategoriene Popgruppe, Popsolist og Urban. For disse er regelverket er ikke endret.
I dagens Aftenposten skriver Erik Hillestad om hvordan det nye regelverket kan ha uheldige utslag også for popsjangrene og urban. Etter det Reithaug kjenner til kommer Spellemann til å svare i Aftenposten.

For å kommentere her må du ha en Facebook-konto. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du sende oss en e-post.
Digitale festivaler og konserter

Stillinger

Kirkemusiker

Aurskog-Høland kirkelige fellesråd

Salgs- og markedsansvarlig

Festspillene i Bergen

Daglig leder

Balansekunst

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev