Pandemier er alltid uforutsigbare, Raja!
INNLEGG: Hva med et «unnskyld, jeg løy»? Raja burde ha innrømmet at det er han som nå har satt kulturlivet i den krisa de står i, skriver Anette Trettebergstuen.
Av Anette Trettebergstuen, kulturpolitisk talsperson, Arbeiderpartiet
Det var en spak kulturminister Raja som på dagens pressekonferanse sa at han følte på den fortvilelsen som kulturaktører over hele landet føler. På en pressekonferanse som kom i stand etter at kulturministeren ble tvunget til å rydde opp, fordi han hadde løyet til kulturlivet, påført dem store kostnader og satt arbeidsplasser i spill.
Hva med et «unnskyld, jeg løy»? Raja burde ha innrømmet at det er han som nå har satt kulturlivet i den krisa de står i, fordi han som ansvarlig statsråd har lovet mer enn han kunne holde. I stedet velger Raja å ikke ta selvkritikk for sine brutte løfter, men i stedet skylde på at pandemien er uforutsigbar.
Pandemier er alltid uforutsigbare. Det burde ikke komme overraskende på noen. Vi må kunne forutsette at regjeringen i sin krisehåndtering tar høyde for at det kan komme nye smittebølger. Dette vil jeg tro de har gjort i utformingen av krisetiltak for andre næringer, bare ikke på kulturfeltet. Dårlig politisk håndverk, først og fremst. Men dessverre enda en bekreftelse på hvordan dagens regjering har degradert kulturlivet til pynt på kaka.
LES OGSÅ: Seks forslag til hva Raja bør gjøre nå
Det var nettopp pandemiens uforutsigbarhet som var grunn til at Arbeiderpartiet ville forlenge og justere ordningene som var på plass i 2020, for å sikre forutsigbarhet for feltet. Det var derfor vi foreslo at stimuleringsordningen også måtte ta høyde for mulig avlysning, som følge av forverret smittesituasjon. Det var derfor vi satte av flere hundre millioner kroner mer enn det regjeringen foreslo i vårt alternative statsbudsjett. Fordi vi så at stimuleringsordningen ikke ville hjelpe alle, at behovet var større enn det regjeringen så for seg, og at det var helt avgjørende at kulturlivet ble gitt forutsigbarhet. Regjeringspartiene stemte ned forslagene. De la i stedet ned ordningene. De brukte fire måneder på å få på plass en ny stimuleringsordning. Kompensasjonsordningen for 2021 er fortsatt ikke presentert. Det begynner å ligne en tragisk vits.
Nå sier Raja at de vil doble stimuleringsordningen gjennom at regjeringen vil foreslå 400 mill. kroner i revidert nasjonalbudsjett. Han sier at Kulturrådet kan starte behandling og utbetaling, vel vitende om at Stortinget først i juni behandler revidert nasjonalbudsjett.
Kulturlivet fortjener en kulturminister som tar sin egen sektor på alvor. Som ikke gjemmer seg bak embetsverk og dårlige unnskyldninger. Men når vi ser hvor systematisk kulturlivet har blitt degradert siden pandemien startet, er det tydelig at det må mer til, for problemet stikker dypere enn Abid Raja. Dette skjer på statsminister Erna Solbergs vakt. Kulturlivet fortjener ordentlige støtteordninger og forutsigbarhet – de fortjener en ny regjering.
Ledige stillinger
Førsteamanuensis i akkompagnement
Norges musikkhøgskole (NMH) Søknadsfrist:05/01/2025
Produsent for NUSO
NUSO - Norsk Ungdomssymfoniorkester eies og driftes av De Unges Orkesterforbund (UNOF)Søknadsfrist:10/01/2025
Førsteamanuensis i musikkhistorie
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Førsteamanuensis i låtskriving og musikkproduksjon
Norges musikkhøgskole (NMH)Søknadsfrist:05/01/2025
Tenortrombonist
Forsvarets musikkSøknadsfrist:20/12/2024