Arvid Skancke-Knutsen og Thor Gotaas (Foto: Knut Utler)

Helteskurker, taterblod og vandrehistorier: Hør Thor Gotaas om skillingsviser

Møt skurker og helter fra ganske nær fortid når Ballade radio vandrer sammen med de gamle skillingsvisene.

Kalender

Konsert: ENCORE – INSPIRASJON

27/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Konsert med TERJUNGENSEMBLE

29/09/2023 Kl. 18:00

Oslo

Operapub på Grønland Boulebar

30/09/2023 Kl. 19:00

Oslo

Vandrehistorier og vandrerhistorier: Sammen med Riksscenen og musikkjournalist Arvid Skancke-Knutsen inviterte Ballade til samtale om skillingsvisene i historien. Fram til trykte (og seinere kringkastede) massemedier ankom, var de kjempepopulære i Europa, og fylte mange funksjoner i menneskenes liv. Den enormt produktive forfatteren og folkeminnegranskeren Thor Gotaas ser for eksempel på hvordan samtida så på utstøtte folk, og hva skillingsvisene fortalte om dem.

Gotaas: – Mange av de kriminelle som ble satt inn, ble satt inn i første omgang for småkriminalitet. Jeg skriver om en som starta som duetjuv, for eksempel. Men også livsførsel var kriminalisert.

Skancke-Knutsen: – Jeg skal sitere fra en veldig kjent vise: Tatervise ved bålet, skrevet av Vilhelm Dybwad til et teaterstykke satt opp i Christiania.
Gotaas: – Bokken Lassen spilte der!
– Var deg vel for ildens prakt
Før du vet, så er du i dens makt
Hold deg vekk
Kom aldri fantens telt for nær
stakkars den som får en taterjente kjær

Gotaas: – Det ble sagt at taterjenter kunne forhekse menn med øya. De kunne forhekse dem til vandringstrangen, så de mista lysta til å bo fast. Dette var medfødt, trodde man, det begynte å boble i blodet …

Hør om resten av sammenhengene, om hvordan tatermytene ble opprettholdt, hvilken rolle Alf Prøysen etter hvert fikk, og hva det har med nyutgitt norsk musikk å gjøre, i podkastsamtalen tatt opp «live on tape» før bandet Stampestuen spilte sin moderne skillingsvisemusikk:

Hør i Apple podkaster her.

Hør på Spotify her.

Hør på Soundcloud:

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.

Stillinger

Kommunikasjonssjef

Arktisk Filharmoni AS

Kunstnerisk leder

BIT20 Ensemble

Distriktsmusikar hardingfele/fele

Sunnfjord kulturskule

Organist

Flå Sokn

Pianolærer

Nord-Fron kommune / Fron kulturskole