
Helteskurker, taterblod og vandrehistorier: Hør Thor Gotaas om skillingsviser
Møt skurker og helter fra ganske nær fortid når Ballade radio vandrer sammen med de gamle skillingsvisene.
Vandrehistorier og vandrerhistorier: Sammen med Riksscenen og musikkjournalist Arvid Skancke-Knutsen inviterte Ballade til samtale om skillingsvisene i historien. Fram til trykte (og seinere kringkastede) massemedier ankom, var de kjempepopulære i Europa, og fylte mange funksjoner i menneskenes liv. Den enormt produktive forfatteren og folkeminnegranskeren Thor Gotaas ser for eksempel på hvordan samtida så på utstøtte folk, og hva skillingsvisene fortalte om dem.
Gotaas: – Mange av de kriminelle som ble satt inn, ble satt inn i første omgang for småkriminalitet. Jeg skriver om en som starta som duetjuv, for eksempel. Men også livsførsel var kriminalisert.
Skancke-Knutsen: – Jeg skal sitere fra en veldig kjent vise: Tatervise ved bålet, skrevet av Vilhelm Dybwad til et teaterstykke satt opp i Christiania.
Gotaas: – Bokken Lassen spilte der!
– Var deg vel for ildens prakt
Før du vet, så er du i dens makt
Hold deg vekk
Kom aldri fantens telt for nær
stakkars den som får en taterjente kjær
Gotaas: – Det ble sagt at taterjenter kunne forhekse menn med øya. De kunne forhekse dem til vandringstrangen, så de mista lysta til å bo fast. Dette var medfødt, trodde man, det begynte å boble i blodet …
Hør om resten av sammenhengene, om hvordan tatermytene ble opprettholdt, hvilken rolle Alf Prøysen etter hvert fikk, og hva det har med nyutgitt norsk musikk å gjøre, i podkastsamtalen tatt opp «live on tape» før bandet Stampestuen spilte sin moderne skillingsvisemusikk:
Hør på Spotify her.
Hør på Soundcloud: