Organfestivalen06

Organ: – Ultima for folk uten slips

Andre arrangement i en nystartet konsertserie som finner sted på Oslos østkant: 21 konserter over to dager, samt en fast utstilling hvor 13 forskjellige kunstnere er delaktige den første helgen i november. Her presenteres et vidt spenn kunstneriske uttrykk som omfatter moderne folk, trash-rock, droner, noise, performance, jazz/impro, pop, og mer elektroniske former av variert sort. – Det er musikken som skapes i brytningspunktet mellom ulike stilarter det skjer spennende ting, mener arrangør Ali Parandian.

Kalender

Operapub på Røverstaden

15/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

JAZZ I SIKTE

17/04/2020 Kl. 20:00

Rogaland

Kroke

17/04/2020 Kl. 19:00

Oslo

Operapub på Røverstaden

22/04/2020 Kl. 20:00

Oslo

Legg til arrangement
Se alle

Av Bjørn Hammershaug

Fredagskvelden er satt av til artistene som er mer akustisk orienterte, mens lørdagen har en mer elektronisk vinkling.

Undergrunn
Hovedvekten av aktørene er lokale utøvere fra Oslos undergrunnscene, men det presenteres også artister fra blant annet Kina (Li Tie Qiao) og Sveits (Eiko). Danskene er representert ved både støyrock-bandene OD Dødsprinsen og The 5th Season.

Det eksperimentelle miljøet i Stavanger stiller med HOH, som er elektronika-prosjektet til Hans Olav Øksendal. Han driver etiketten zang:, og er tilknyttet Tou Scene og Nuproductions.

Men det er i første rekke undergrunnsmiljøet i Oslo som får boltre seg på Organ-festivalen. Blant veldig mye annet kan nevnes dronefolk fra Gunerius Quack och Dom Andra, spirituell gitarimpro fra Håkon Bareksten, brutalstøy med Fisting and God’s Will, bestående av folk fra Utarm og Ryfylke, rytmisk elektronika fra Vince the Prince og gudene vet hva fra kollektivet Biologisk Helt Feil.

God plass og høyt under taket
Ballade har snakket med Ali Parandian som er ansvarlig for det hele.

Hva er egentlig tanken bak å lage en slik festival, Parandian?

— Det er å etablere en fast konsertserie der både det visuelle og musikken jobber sammen i en helhet. Vi ønsker å lage noe som kan være fast en gang i måneden – selv om det kanskje ikke blir like omfattende hver gang, forteller Parandian.

Organ-festivalen har sitt utspring fra Den store julefesten/påskefesten som holdt til på Indigo, og Organ No. 1 ble avholdt i mindre former på Gamle Skansen for en drøy måned siden. Nå har arrangørene fått innpass i eks-lagerlokalene i Tøyenbekken, som leies av et kunstnerkollektiv. Nå er flere mennesker involvert i det hele, og en fast lokalisering skal gi mer forutsigbare arbeidsforhold.

— Vi er veldig fornøyd med disse lokalene, som har plass for cirka 350 mennesker, forteller Parandian. Det store spenningsmomentet er lydforholdende forteller han, og sikter til at den store takhøyden skaper ekstra utfordringer, sier han.

Musikk i brytning
Hvilken funksjon mener du Organ har i dagens musikkmiljø?

— Vi har grepet fatt i artister som gjerne befinner seg i et brytningspunkt mellom ulike genre, og som omfatter forskjellige musikalske retninger. Det er i dette spenningsfeltet det skjer mye spennende, når artister skaper sitt eget ved å blande forskjellige uttrykk. Mange av kunstnerne holder gjerne på med sitt alene, men alle ønsker å nå ut og skape reaksjoner. Og vi ønsker så mange som mulig vil få en slags opplevelse av det som skjer. Det er ikke dypere enn det, forteller Parandian.

Skal nå utenfor de vante miljøene
Hva er målsetningen deres, bortsett fra at ”det er gøy å lage festival”?

— Vi ønsker i første rekke å eksponere uttrykk som ofte blir neglisjert. Dette er ikke ikke-kommersiell musikk, og vi søker å samle artister som er aktive i undergrunnen, og som ikke har fått den oppmerksomheten vi mener de fortjener. Ved å skape rom for disse kan ting kanskje vokse av seg selv etter hvert. Du kan si at vi er en ”Ultimafestivalen for de uten slips”, flirer Parandian.

Arrangørene jobber dermed aktivt for å spre ordet om festivalen, det skjer særlig gjennom Internett og mailinglister, og målsetningen er klar:

— Vi har som mål å åpne opp for flere folk enn de som tilhører de faste miljøene. Organ skal ikke bare være av venner og for venner. Vi skal jobbe for å få med andre typer mennesker, som kanskje ikke har så stor innblikk i det som skjer i undergrunnsscenen.

Den kunstneriske interessen er i hvert fall stor og Parandian forteller at de måtte gi avkall på flere band denne gangen.

— Men det er bra, så har vi en del artister i bakhånd til neste arrangement, sier han fornøyd.

Visuelle bidrag
I tillegg til musikk vil det dessuten være en del visuelle og performative bidrag. Det skjer på vegg, scene og gjennom fem projektorer.

ForYourEyesTruly, som er ansvarlige for live-videomixing for blant andre Sunshine SoundSystem og årets Numusic-festival – vil være VJ’s under Organ-festivalen denne helgen.

KONSERTPROGRAM

FREDAG 03.11.06

18.00 Håkon Bareksten
19.00 Oberdada
20.00 Children and Corpse Playing In The Streets
21.00 Hanny
22.00 Gunerius Quack och Dom Andra
23.00 DJ 99
24.00 The White Tiger Prepade
01.00 Fisting And God’s Will
02.00 OD Dødsprinsen
03.00 DJ Kwiz

LØRDAG 04.11.06

16.00 Enavomi
17.00 Biologisk Helt Feil
18.00 fU
19.00 Linn Halvorsrød
20.00 The 5th. Season
21.00 Li Tie Qiao
22.00 Eiko
24.00 Beneva vs. Clark Nova
23.00 HOH
01.00 Vince The Prince
03.00 DJ Kwiz

UTSTILLINGER/INSTALLASJONER/PERFORMANCE/VISUALS
03.11.06 – 04.11.06

ForYourEyesTruly – visuals, prosjektor
Linn-Mari + Mandelbrot – bilder, malerier, installasjon
Andreas Barsleth – bilder, installasjon
Michael Hare – bilder
Henrik Pask Steen – bilder
Øyvind Heilo – tegneserier
Mattias Josefson – fotografi
Fredrik Owesen – origami
Tuva Synnevåg – animasjonsfilm
Kristian Hammerstad – animasjonsfilm
Ragnhild Zeiner Petersen – animasjonsfilm
Ali Parandian – video
Per Gerhard (dk) – video
Michael Goksøyr – performance

Tøyenbekken 12b ligger i samme gate som Det Åpne Teater på Grønland i Oslo.
Fredag åpner dørene kl. 17.00 (første konsert kl. 18.00)
Lørdag åpner dørene kl. 15.00 (første konsert kl. 16.00)

For ytterligere informasjon anbefales festivalens hjemmesider på: www.skrudd.com.

Hold deg oppdatert

Meld deg på vårt nyhetsbrev