Mortiis (Foto: Kat Borgen)

Mortiis: Era 2

Midt i mellom Gene Simmons og Marilyn Manson krøp trollet Mortiis ut fra den dype, norske vinterskogen og solgte en drøss med dystre synthskiver som man bare kunne stå å «glo mystisk» til. Dem er det slutt på. Nå fyller Mortiis alternativklubber verden over med plata «The Smell of Rain» som er utgitt på det store, internasjonale selskapet Earache. Velkommen til Mortiis: Era2.

Kalender

Det er turneestart for Norges kanskje rareste artist, og Ballade har sluppet inn backstage for en kort prat. Notodden er stedet, og Mortiis gjør seg klar til den første av 21 konserter på en lang turné.

Mannen som først ble kjent som bassist i Emperor (ryktene sier at han fikk sparken pga krangling med trommeslageren, Faust) har allikevel kun et nostalgisk forhold til black metal. Etter Emperor-tiden gikk han solo, og har nå en bunke synth-utgivelser bak seg. De dystre, tidvis pompøse tonene nådde hovedsaklig ut til liksminkede svartmetallere – som vekslet mellom å hate og forgude ham. «De gamle utgivelsene dreide seg om en fantasiverden» sier Mortiis. Og med titler som «Ånden som gjorde opprør», «Født til å Herske» og «Keiser av en dimensjon ukjent», har vi ingen problemer med å tro ham. «Dette har sluttet å bety noe for meg, det er en tilbakelagt Era.»

Ny CD Ny «Era»
«Era 2, som innledes med utgivelsen «The Smell of Rain», handler om meg selv. Nå er låtene viktigere enn atmosfæren.» Plata er for øvrig en av metal-labelen Earaches bestselgende i år; låta «Parasite God» fyller dansegulv på synth- og gothklubber verden over. I Norge er det MNW som står for distribusjonen.

— Jeg er uansett ikke en synther!, sier Mortiis bastant.

— Etter den nye skiva kalles jeg alt mulig – technogother, mørk-synther, darkwaver, men selv vil jeg ikke ta stilling til båser. De får kalle meg hva de vil, det angår ikke meg. Musikk er musikk.

Han benekter at han skriver låter for en bestemt gruppe, musikken lages for ham selv.

— Kritikerne må gjerne kalle meg en sell-out, musikken gjenspeiler smaken min, og den er jo faktisk kommersiell.

Til tross for sin påstått kommersielle legning, har Mortiis en original holdning til remiksing av materialet sitt:

— Skal låtene remikses, vil jeg at de skal herpes og ødelegges. Jeg blåser i å tekkes DJ’er og radiostasjoner.

Mortiis drikker øl, og sier seg fornøyd med albumet.

— Visjonen er rettferdiggjort, jeg har fått frem det jeg ville.

En klar forandring fra Mortiis’ forrige «Era», er at han ikke lenger vil fremstå som soloartist. I dag har han med seg fullt live-band.

Om han i likhet med andre artister får hat-mail etter det drastiske stilskiftet?

— Joda, men det fikk jeg så mange av før også, jeg merker ingen forskjell, bemerker han tørt og jekker en pils til, visstnok den siste før han skal på scenen.

Myte/image
Mortiis insisterer på at han ikke husker hvordan imaget hans ble til, og er dessuten dyktig lei av å bli spurt om det.

— Om jeg hadde solgt like mange CD’er uten imaget? Neppe. For å være helt ærlig – nei.

Selv om imaget er nyttig, er han allikevel lei av pressen som fremstiller ham som en klovn, og mistenker ofte journalister for å bry seg mest om hvordan han ser ut.

— Jeg skjønner at folk henger seg oppi imaget, men det er uinteressant uten musikken. Magien ligger i komboen.

En mann som er «Født til å Herske» – iført trollører og plastnese – kan saktens være dømt til å latterliggjøres, og mange har gjort seg morsomme på Mortiis’ bekostning. Selv konstaterer han fornøyd at han har overlevd alle spøkefuglene, og selger mer enn noensinne. Søta bror synes til og med han er litt av et støkke! I Expressen har han vært kåret til «Veckans Babe», og kommet på 5. plass da «Årets Babe» skulle kåres. Bertine Zetlitz ser nesten like spesiell ut, og var da også nominert, men nådde ikke opp.

Sverige/Norge
Mortiis utvandret til Sverige i ung alder, men er nå tilbake i Norge: – Halmstad er ikke stort større enn Skien, men hadde et utrolig bra musikkmiljø. Nesten alle spilte i band.

Han mener norske politikere gjør alt for lite for å stimulere musikklivet i Norge, og prater varmt om svensk subsidiering og snillisme. Nå er han imidlertid tilbake på hjemstedet Notodden.

— Det er et utrolig bra musikkmiljø her til å være i Norge, sikkert mye takket være bluesfestivalen.

Turne
Deretter står Europa for tur. Hamburg, Paris og London er blant byene som skal besøkes på den tre uker lange turneen.

— Men denne gangen dropper jeg likkisten.

Mortiis har vært kjent for ekstravagante og mystiske sceneshow, men nå er han lei.

— Den står stuet ned et sted i Sverige, det ble for cheesy. Å få til live-uttrykket til å sitte er første prioritet nå som vi er et band.

Nine Inch Nails er en inspirasjonskilde: – Jeg vil ikke at vi skal høres ut som skiva live. Vi skal kombinere synthene med rock, lyden skal være mer skitten. Det skal høres litt sjukt ut.»

Hjemstedskonsert
Hvor er Mortiis om 3 år? Han skriver «Kokoooooooooo» i stedets gjestebok og sier at han regner med å gjøre det samme som nå. Stedet kalles «Stua»; nå skal mannen være profet i egen hjemby. Kort tid etter inntar enigmaet Mortiis scenen i en skitten, opprevet dress. Komboen melodiøs synth, rå rock og image virker. Publikum er trollbundet. Det ryktes at familien til Mortiis også er i lokalet – så jeg en hale forsvinne rundt hjørnet?

Hjemmesidene til Mortiis finner du for øvrig her.

For å kommentere og diskutere artikkelen må du være logget inn på Facebook. Dersom du har en mening du ikke får postet her kan du alltid sende oss en e-post.
Konserttips Oslo